fbpixel

Search icon
Search
6 τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στην κρεβατοκάμαρά σας
HEALTH

6 τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στην κρεβατοκάμαρά σας

Όταν κάνει πολλή ζέστη για να ανοίξετε τα παράθυρα


Ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει περίπου το ένα τρίτο της ημέρας του στον ύπνο (ή στην προσπάθειά του να κοιμηθεί), πράγμα που σημαίνει ότι περνάμε μεγάλο μέρος της ζωής στην κρεβατοκάμαρα. Δυστυχώς, οι ενοχλητικοί ρύποι στον αέρα της κρεβατοκάμαρας μπορούν να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα, να επηρεάσουν την αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μειώσουν την ποιότητα του ύπνου, γεγονός που καθιστά σημαντικό να τους προσέχουμε.

Ανάλογα με το πού ζείτε, ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τον αέρα στην κρεβατοκάμαρα είναι να αφήνετε τον εξωτερικό αέρα να μπαίνει μέσα, αλλά οι θερμοκρασίες ρεκόρ αναγκάζουν τα παράθυρα σε όλο τον κόσμο να μείνουν κλειστά αυτό το καλοκαίρι. Διαβάστε παρακάτω για συμβουλές σχετικά με το πώς να διατηρήσετε το χώρο του ύπνου σας καθαρό και παράλληλα να παραμείνετε δροσεροί για το υπόλοιπο της σεζόν.

Ξεσκονίστε κάτω από το κρεβάτι εβδομαδιαίως

Σύμφωνα με ειδικούς, μια από τις πιο σκονισμένες περιοχές του σπιτιού είναι κάτω από το κρεβάτι. Οποιοδήποτε σημείο πάνω στο οποίο περνάμε ώρες και, ας είμαστε ειλικρινείς, σχεδόν ποτέ δεν καθαρίζουμε, είναι βέβαιο ότι αποτελεί εστία νεκρών κυττάρων του δέρματος, σωματιδίων ινών και ακάρεων. Αν υπάρχει ένα μέρος που πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα προσθέσετε στο weekly cleaning σας. Σας συστήνουμε να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα κάτω από το κρεβάτι σας μία φορά την εβδομάδα, ειδικά αν έχετε χαλιά, ή μπορείτε επίσης να κάνετε ένα «υγρό ξεσκόνισμα», περνώντας ένα πανί ελαφρά ψεκασμένο με ένα φυσικό καθαριστικό γύρω από την περιοχή.

shutterstock-438773869.jpg

Αντικαταστήστε το στρώμα σας

Εάν έχετε το σημερινό σας στρώμα για περισσότερο από μισή δεκαετία, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε την επόμενη αναβάθμισή του. Το μέσο στρώμα διαρκεί πέντε-10 χρόνια- δεν θέλετε να το κρατήσετε για πολύ περισσότερο από αυτό, επειδή συσσωρεύει νεκρά κύτταρα του δέρματος που προσελκύουν τα ακάρεα της σκόνης -αέρα- απειλές που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και να διαταράξουν την ποιότητα του ύπνου.

Χρησιμοποιήστε καλύμματα στρώματος και μαξιλαριών

Ενώ έχετε στο μυαλό σας τα στρώματα, αξίζει να σκεφτείτε πόσο προστατευμένο είναι το δικό σας από τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα που αφήνετε πίσω σας κάθε βράδυ. Έχει αποδειχθεί ότι τα κρεβάτια με προστατευτικά στρώματος έχουν περίπου τα μισά ακάρεα σκόνης σε σχέση με εκείνα που δεν έχουν. Η τοποθέτηση καλυμμάτων στα μαξιλάρια μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας - η οποία, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα αποκατάστασης, είναι εκπληκτικά συχνή στα μαξιλάρια, ειδικά αν κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά.

shutterstock-2229339131.jpg

Καθαρίζετε συχνά τις μαλακές επιφάνειες

Οι μαλακές ίνες μπορούν να παγιδεύσουν ρύπους και υγρασία, γι' αυτό είναι σημαντικό να πλένονται (και να στεγνώνουν!) συχνά και για χάρη της ποιότητας του αέρα. Οι ειδικοί προτείνουν να πλένετε τα μαξιλάρια, τα σεντόνια, τα χαλιά κ.λπ. τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα με ζεστό νερό και στεγνώστε τα εντελώς πριν τα τοποθετήσετε ξανά το κρεβάτι.

Να είστε επιλεκτικοί με τα αρωματικά κεριά

Ενώ λατρεύουμε τα αρωματικά κεριά, ακόμη και τα μη τοξικά μπορεί να είναι πηγή δυνητικά επιβλαβών πτητικών οργανικών ενώσεων όπως η φορμαλδεΰδη. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο λαιμό, δακρύρροια στα μάτια ή πονοκέφαλο. Για να είστε σίγουροι, μην κρατάτε τα αρωματικά κεριά αναμμένα για πάνω από τέσσερις ώρες και αποφύγετε τη χρήση τους ακριβώς πριν από τον ύπνο. Όταν τα ανάβετε, τοποθετήστε το κερί δίπλα στο παράθυρο και ανοίξτε το για να έχετε ροή αέρα.

shutterstock-2377596933.jpg

Παρακολουθήστε και "καθαρίστε" τον αέρα

Αν πρόκειται να τοποθετήσετε ένα όργανο παρακολούθησης και καθαρισμού της ποιότητας του αέρα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, η κρεβατοκάμαρα είναι ο καλύτερος υποψήφιος. Η επένδυση σε μια οθόνη μπορεί να σας βοηθήσει να ειδοποιήσετε όταν διάφοροι τύποι ρύπων, όπως τα σωματίδια και οι πτητικές οργανικές ενώσεις, βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη. Τις ημέρες υψηλής ρύπανσης, οι καθαριστές με φίλτρο HEPA μπορούν να απομακρύνουν αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια, αφήνοντας τον χώρο του ύπνου σας έτοιμο για μια νύχτα με καθαρό αέρα που είναι εξίσου καλός, αν όχι καλύτερος από τον εξωτερικό αέρα.