fbpixel

Search icon
Search
6 μύθοι για το μαύρισμα στους οποίους πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε
WELLNESS

6 μύθοι για το μαύρισμα στους οποίους πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Ξέρουμε, ξέρουμε, έχετε ακούσει το μήνυμα για «ασφαλές μαύρισμα» εκατό φορές στο παρελθόν. Αλλά δεδομένης της μαζικής αύξησης του αριθμού των βίντεο TikTok που προωθούν τα σολάριουμ, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελαφριά απόχρωση σοκολάτας μπορεί να κάνει πολλές από εμάς να φαίνονται και να αισθάνονται καλύτερα, γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί η παγκόσμια αγορά fake tan εκτιμάται ότι θα αξίζει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. 

Ωστόσο, αξίζει επίσης να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε αλλαγή χρώματος στο δέρμα σας που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες - είτε από τον ήλιο είτε από μια συνεδρία σολάριουμ - αποτελεί ουσιαστικά τραυματισμό της επιδερμίδας. Γι' αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να μιλήσουμε για όλους τους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από το μαύρισμα. 

Γνωρίστε τους παρακάτω!

Μύθος 1

Το να κάνετε σολάριουμ για να αποκτήσετε ένα «βασικό μαύρισμα» πριν από τις διακοπές σας, βοηθά στην προετοιμασία της επιδερμίδας σας για την έκθεση στον ήλιο.

Το θέμα είναι το εξής: το δέρμα σας δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα καμία προετοιμασία πριν από την έκθεση στον ήλιο. Το να έχετε ένα «βασικό μαύρισμα» δεν μειώνει τις πιθανότητες να καείτε. Αν μη τι άλλο, απλώς θα βλάψει το δέρμα σας πριν το ταξίδι σας - ζημιά που απλώς θα επιβαρυνθεί όταν κάνετε ηλιοθεραπεία στις διακοπές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απόσταση μεταξύ της πηγής υπεριώδους ακτινοβολίας σε μια ξαπλώστρα και του δέρματός σας είναι πολύ μικρή, οπότε η έκθεση θα είναι και πάλι υψηλή. 

shutterstock-513652267.jpg

Μύθος 2

Το μαύρισμα ξεραίνει την ακμή.

Το θέμα είναι το εξής: Οι υπεριώδεις ακτίνες δεν καθαρίζουν την ακμή. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς είναι γνωστό ότι αποδυναμώνουν τον φραγμό του δέρματος, με αποτέλεσμα να χάνει υγρασία. Μπορούν να την επιδεινώσουν, προκαλώντας υπερβολική παραγωγή λιπαρών ουσιών και την εμφάνιση περαιτέρω κηλίδων ή μαύρων στιγμάτων. Στην αρχή, οι υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να μειώσουν προσωρινά τη φλεγμονή σε ένα σημείο, αλλά αυτό το πολύ προσωρινό όφελος αντικαθίσταται γρήγορα από αυτό το πιο μακροχρόνιο αρνητικό αποτέλεσμα.

Μύθος 3

Τα σολάριουμ είναι ασφαλέστερα από την ηλιοθεραπεία.

Το θέμα είναι το εξής: Η όλη υπόθεση του σολάριουμ είναι ότι κατακλύζει το δέρμα σας με υψηλής έντασης υπεριώδεις ακτίνες UV, ώστε να μαυρίσετε πιο γρήγορα. Με τον τρόπο αυτό, απελευθερώνει βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV που διεισδύουν στο δέρμα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρά σας, η οποία θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει τη δημιουργία ενός καρκίνου του δέρματος.

Μύθος 4

Μπορείτε να μαυρίσετε όσο θέλετε, αρκεί να μην καείτε.

Το θέμα είναι το εξής: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εντάξει να περνούν όλη την ημέρα ξαπλωμένοι στον ήλιο ή να κάνουν ένα σολάριουμ αν δεν φαίνονται εμφανώς καμμένοι. Αλλά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος συμβαίνουν πολλά που πρέπει να γνωρίζετε. Οι ακτίνες UVA (ακτίνες γήρανσης) και οι ακτίνες UVB (ακτίνες καύσης) είναι καρκινογόνες. Η βλάβη μπορεί να μην είναι άμεσα ορατή, αλλά οι υπεριώδεις ακτίνες θα οδηγήσουν σε βλάβη των δομικών πρωτεϊνών του δέρματος - συμπεριλαμβανομένης της ελαστίνης και του κολλαγόνου - που προκαλούν γήρανση. Προκαλούν επίσης βλάβη στο DNA των κυττάρων σας, προκαλώντας δυνητικά καρκίνο του δέρματος. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν χωρίς να καεί επιφανειακά η επιδερμίδα.

shutterstock-1877024722.jpg

Μύθος 5

20 λεπτά σε μια ξαπλώστρα ισοδυναμούν με 20 λεπτά στον ήλιο... άρα είναι απολύτως ασφαλές, σωστά;

Το θέμα είναι το εξής: 20 λεπτά σε ένα sunbed δεν είναι το ίδιο με 20 λεπτά στον κανονικό ήλιο. Όταν πρόκειται για τις ακτίνες UVB, η έκθεση είναι περίπου η ίδια, προσθέτει, αλλά από την άποψη της UVA, η ξαπλώστρα είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο επιβλαβής για το δέρμα.

Μύθος 6

Τα σολάριουμ ενισχύουν τη διάθεσή σας και βοηθούν όταν απλώς είστε #SAD.

Το θέμα είναι το εξής: Η φωτοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή κοντά σε ένα ειδικό φως για τουλάχιστον 30 λεπτά, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της SAD (Season Affective Disorder) για ορισμένους το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τα σολάριουμ εκπέμπουν έντονο φως, το όποιο τονώνουν ελάχιστα τη διάθεσή σας και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες όπως είδαμε παραπάνω. Πολύ πιο υγιεινή, είναι η χρήση light boxes χωρίς υπεριώδη ακτινοβολία, ή αλλιώς λαμπτήρων κατά της SAD που χρησιμοποιούν λευκό φως με ενσωματωμένο φίλτρο UV. Αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να μιμούνται το φυσικό φως του ήλιου (χωρίς τον κίνδυνο για το δέρμα σας) και να ξεγελούν τον εγκέφαλο ώστε να νομίζει ότι είναι καλοκαίρι, προκαλώντας την απελευθέρωση της χημικής ουσίας σεροτονίνης που προκαλεί ευεξία!