Είστε κι εσείς από αυτούς που απολαμβάνουν τις σαλάτες; Αν ναι, τότε ήρθε η ώρα να πειραματιστείτε, να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να δοκιμάσετε διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών με πιο ιδιαίτερα και συγχρόνως υγιεινά dressings. Το τελευταίο είναι το κλειδί, καθώς αποτελεί την πινελιά με την οποία θα «ντύσετε» το πιάτο σας και μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θρεπτική του αξία, ενώ μία λανθασμένη επιλογή εύκολα προσθέτει περιττές θερμίδες, ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη. Παρακάτω, θα βρείτε τέσσερις εναλλακτικές συνταγές, οι οποίες είναι extra υγιεινές, χαμηλές σε θερμίδες και φυσικά τόσο νόστιμες που θα «απογειώσουν» τις fresh salads σας!
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με βαλσάμικο
Το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο είναι μια πραγματική σούπερ-τροφή. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονών, προστατεύει τη λειτουργία και τη μνήμη του εγκεφάλου, βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, ενώ μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, είναι πολύ απολαυστικό, συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού και θα σας γεμίσει ενέργεια. Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι, όταν καταναλώνεται με μέτρο, το ελαιόλαδο δε συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και μπορεί μάλιστα να βοηθήσει σημαντικά στην απώλειά του.
Για να πετύχετε λοιπόν έναν ωραίο συνδυασμό, προσθέστε σε ένα μπολ μία κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο, μία βαλσάμικο ξύδι και ανακατέψτε τα ρίχνοντας ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα και διάφορα καυτερά μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Εάν σας αρέσει η πιο ξυνή γεύση, προσθέστε στο μείγμα λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού. Το συγκεκριμένο dressing ταιριάζει απόλυτα με όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Dressing με ταχίνι
Εάν έχετε δειπνήσει ποτέ σε κάποιο Mediterranean ή Middle Eastern εστιατόριο πιθανότατα θα έχετε απολαύσει το ταχίνι το οποίο σερβίρουν ως dip για το ψωμί. Παρά την κρεμώδη μορφή του, είναι dairy-free και είναι παραδοσιακά φτιαγμένο από σπόρους σουσαμιού.
Το ταχίνι αποτελεί την ιδανική βάση για το dressing της σαλάτας, κυρίως όταν είναι καρυκευμένο. Δοκιμάστε να προσθέσετε σε ένα μπολ δύο κουταλιές της σούπας με ¾ κουταλιά της σούπας νερό. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού, ένα κουταλάκι σκόρδο και λίγο καυτερό πιπέρι, καγιέν.
Θα βρείτε ταχίνι σχεδόν σε οποιοδήποτε κατάστημα τροφίμων, είτε στο διάδρομο των μπαχαρικών, είτε κοντά στους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς. Απλώς, φροντίστε να επιλέξετε τις μάρκες που χρησιμοποιούν το σουσάμι ως το μόνο συστατικό. Μια μερίδα - που αντιστοιχεί σε δύο κουταλιές της σούπας - περιέχει 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και παριέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Γκουακαμόλε
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να αναμείξετε γουακαμόλε στη σαλάτα σας; Θα έπρεπε! Όπως γνωρίζετε, το αβοκάντο είναι ένα διατροφικό all-star. Αυτό το «καλό λίπος» που περιέχει είναι γεμάτο με αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν διάφορες ασθένειες ενώ παράλληλα περιέχει σχεδόν 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Εδώ μάλλον δικαιολογείται και το γεγονός ότι όλοι οι avocado-lovers έχουν υψηλότερη πρόσληψη σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Ε και Κ, μαγνήσιο και κάλιο.
Η προσθήκη του αβοκάντο σε ένα γεύμα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας για φαγητό έως και για πέντε ώρες. Είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ενισχύει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών, μειώνοντας παράλληλα την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και ανεβάζοντας τα επίπεδα της «καλής» (HDL).
Εάν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε τη δική σας γουακαμόλε, αγοράστε μια έτοιμη με απλά, καθαρά συστατικά. Εάν πάλι προτιμάτε ένα πιο κρεμώδες avocado dressing που δεν έχει τη γεύση του guacamole, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε την εξής συνταγή: Συνδυάστε σε ένα πολυμίξερ μισό αβοκάντο (κατά προτίμηση ώριμο), μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και μία κουταλιά φρέσκο χυμό λεμονιού, ένα κουταλάκι του γλυκού σκόρδο, τρία φρέσκα φύλλα βασιλικού, λίγο μαύρο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
Χούμους
Να και μία ακόμη νόστιμη επιλογή για ένα κρεμώδες dressing που είναι χωρίς γαλακτοκομικά και γεμάτο με θρεπτικά συστατικά! Ενώ δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για να γίνει το χούμους, μια τυπική συνταγή περιλαμβάνει ρεβίθια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ταχίνι (ή και τα δύο), λεμόνι, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Το χούμους θα «αγκαλιάσει» όμορφα τα χόρτα και τα λαχανικά της επιλογής σας ενώ παράλληλα θα απογειώσει τη θρεπτική αξία της σαλάτας σας. Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, όσοι καταναλώνουν συχνά ρεβίθια ή χούμους έχουν υψηλότερη πρόσληψη αρκετών βασικών θρεπτικών ουσιών. Αυτές περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Α, Ε και C.
Μία εύκολη, νόστιμη και γρήγορη συνταγή για μία μερίδα περιλαμβάνει τα εξής συστατικά:
- ½ φλιτζάνι ρεβίθια
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.γ. σκόρδο
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 κ.σ. νερό
- ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- ¼ κ.γ. κύμινο