fbpixel

Search icon
Search
5 βιβλία για να πάρετε μαζί σας στην παραλία
ARTS & CULTURE

5 βιβλία για να πάρετε μαζί σας στην παραλία

Οι επιλογές που θα σταθούν ως «συντροφιά» στις εξορμήσεις σας δίπλα στο κύμα


Οι καλοκαιρινές ημέρες έχουν φτάσει και δεν υπάρχει κάποιος που να μην ανυπομονεί να βρεθεί στην παραλία, να χαλαρώσει κάτω από τον καυτό ήλιο (πάντα με την κατάλληλη προστασία) και φυσικά να αποστασιοποιηθεί από τις ηλεκτρονικές συσκευές και να αφήσει για λίγο την οθόνη του smartphone του. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε; Να ταξιδέψετε με τη συντροφιά ενός αναγνώσματος που θα καταφέρει να σας κάνει να αποδράσετε για λίγο από την πραγματικότητα και θα σας μεταφέρει στον δικό του φανταστικό κόσμο; 

Είστε έτοιμοι; Παρακάτω ακολουθούν οι 5 προτάσεις μας για τα βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βαλίτσα των καλοκαιρινών σας διακοπών! 

Το μωρό της σοφίτας, Λένα Μαντά

1-02CjV.jpg

Το βιβλίο αυτό λέει μία ιστορία χωρίς ήρωες, αλλά με πολλά θύματα. Χωρίς όπλα, αλλά με καθημερινές μάχες. Χωρίς νίκες, αλλά με δυνατούς νικητές. Η Λένα Μαντά καταπιάνεται μ' εκείνες τις ψυχές που δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου, ενώ έτρεχαν να το ανταμώσουν γλιστρώντας από τα σπλάχνα της μάνας τους; Μιλάει για τα μικρά και μεγάλα δράματα μιας κοινωνίας που έκρυβε τα ολισθήματα, τις αμαρτίες, ακόμη και τις ακολασίες, όπου μπορούσε. Σε υπόγεια, σε σοφίτες, και κάτω από το χώμα καμιά φορά... Ένα τέτοιο παιδί είναι και η πρωταγωνίστρια της ιστορίας του απολαυστικού αυτού μυθιστορήματος που μας εξιστορεί το παρελθόν της οικογένειάς της στην Ελλάδα του '50 και του '60.

Η ερωμένη του πατέρα, Σοφία Βόικου

2-rtWw0.jpg

Την άνοιξη του 1999, την ώρα που το Βελιγράδι φλέγεται από τις βόμβες των Αμερικανών και των συμμάχων τους, ο πολεμικός ανταποκριτής Νέστορας Μπενέτος γνωρίζει την εκρηκτική Λίλα. Τη Λίλα, που έχει ζωγραφίσει έναν στόχο στο στήθος της και ξεσηκώνει με τους ήχους της μουσικής της τα πλήθη. Πίσω στη Θεσσαλονίκη, τον περιμένουν οι δυο κόρες του και η γυναίκα του, η διάσημη τσελίστρια Ελισάβετ Λευκαδία. Ο δρόμος όμως φαντάζει δίχως επιστροφή. Χρόνια αργότερα, την ημέρα της κηδείας της Ελισάβετ, η Άρια ανακαλύπτει τα γεμάτα πάθος γράμματα της ερωμένης του πατέρα της. Θέλει πάση θυσία να γνωρίσει τη γυναίκα που οδήγησε τη μητέρα της στην ψυχική κατάρρευση. Πώς μπορεί όμως ν’αντισταθεί στη σαγήνη της ερωμένης χωρίς να προδώσει τη μνήμη της μητέρας; Ένα μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, τη μητρική αγκαλιά, την ανθρώπινη υπέρβαση και το ερώτημα εάν η αγάπη μοιράζεται στα τρία.

Η σφαίρα που αστόχησε, Richard Osman

3-3qWqS.jpg

Είναι μια συνηθισμένη Πέμπτη και φαίνεται πως επιτέλους επικρατεί ηρεμία για τα μέλη της γνωστής και αγαπημένης Λέσχης. Μόνο που οι μπελάδες δεν τους ξεχνούν για πολύ. Η προ δεκαετίας υπόθεση αρχείου, την οποία προσπαθούν να εξιχνιάσουν, τους οδηγεί σε μια θρυλική μορφή της τοπικής δημοσιογραφίας και σε έναν φόνο χωρίς πτώμα και χωρίς απαντήσεις. Και σαν να μην τους έφταναν αυτά, η νέα νέμεση της Ελίζαμπεθ την επισκέπτεται προσφέροντάς της μια φονική αποστολή: να σκοτώσει ή να σκοτωθεί... Ενώ η υπόθεσή τους δεν είναι πλέον για το αρχείο, η Ελίζαμπεθ παλεύει με τη συνείδησή της (και ένα όπλο), ενώ η Τζόις, ο Ρον και ο Ιμπραΐμ αναζητούν στοιχεία με τη βοήθεια παλιών και νέων φίλων. Θα καταφέρει η παρέα να λύσει το μυστήριο και να σώσει την Ελίζαμπεθ πριν ο δολοφόνος ξαναχτυπήσει; Ένα παγκόσμιο best-seller σε μετάφραση του Αυγούστου Κορτώ.

Οι τρεις κόρες της Εύας, Ελίφ Σαφάκ

4-RMU2O.jpg

Η Πέρι, μια πλούσια Τουρκάλα, νοικοκυρά και μητέρα, πηγαίνει σ’ ένα δείπνο, σε μια παραθαλάσσια έπαυλη της Κωνσταντινούπολης, όταν ένας ζητιάνος τής αρπάζει την τσάντα. Καθώς πασχίζει να την πάρει πίσω, μια φωτογραφία πέφτει καταγής – μια παλιά Polaroid από το πανεπιστήμιο, που εικονίζει τρεις κοπέλες με τον καθηγητή τους. Απομεινάρι ενός παρελθόντος –και ενός έρωτα– που η Πέρι πάσχιζε απεγνωσμένα να ξεχάσει. Η φωτογραφία γυρίζει την Πέρι πίσω, στα δεκαεννιά της. Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και στον υπέροχο, επαναστάτη καθηγητή της, ο οποίος με το σεμινάριό του περί Θεού τής άλλαξε τη ζωή. Στο σπίτι που μοιράστηκε με τις δύο καλύτερές της φίλες, τη Σιρίν και τη Μόνα, και στις ζωηρές διαμάχες τους σχετικά με την ταυτότητα, το Ισλάμ και τον φεμινισμό. Και τελικά, στο σκάνδαλο που συντάραξε και τις τρεις. Από την Κωνσταντινούπολη ως την Οξφόρδη, από τη δεκαετία του ’80 ίσαμε σήμερα, Οι τρεις κόρες της Εύας είναι μια συγκλονιστική ιστορία για την πίστη και τη φιλία, τον έρωτα και την απρόσμενη προδοσία, αλλά και για τη συντριπτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη σκέψη.

Οι 8 κανόνες της αγάπης, Jay Shetty

5-qM1GV.jpg

Κανείς δεν μας βάζει κάτω να μας μάθει πώς να αγαπάμε. Έτσι, συχνά δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με μόνο οδηγό τα πρότυπα για την αγάπη που έχουν διαμορφωθεί από την ποπ κουλτούρα και τις ρομαντικές ταινίες. Όλα αυτά βέβαια ίσχυαν μέχρι σήμερα. Γιατί ο Jay Shetty, στο βιβλίο αυτό, παρουσιάζει την αγάπη πέρα από τα κλισέ, και μας προσφέρει συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα για να αναπτύξουμε τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε ουσιαστικά. Μοιράζεται μαζί μας μυστικά για το πώς να κερδίζουμε ή να χάνουμε μαζί, για το πώς ορίζεται η αγάπη και το γιατί ένας χωρισμός δεν είναι το τέλος. Εμπνευσμένος από τις Βέδες, τις ιερές γραφές του Ινδουισμού, αλλά και από τη σύγχρονη επιστήμη, αναλύει όλο τον κύκλο μιας σχέσης, από τα πρώτα ραντεβού μέχρι τη συμβίωση, και από τον χωρισμό μέχρι το νέο ξεκίνημα. Ακολουθώντας τον και εφαρμόζοντας τους 8 κανόνες της αγάπης που μας προτείνει, θα μάθουμε πώς να μην ερωτευόμαστε ψεύτικες υποσχέσεις και ανεπαρκείς συντρόφους· πώς να αγαπήσουμε καλύτερα, απ’ ό,τι θεωρούσαμε ποτέ εφικτό, τον εαυτό μας, τον σύντροφό μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.