fbpixel

Search icon
Search
5 tips για να μακρύνουν τα μαλλιά σας γρήγορα και φυσικά
HAIR & NAILS

5 tips για να μακρύνουν τα μαλλιά σας γρήγορα και φυσικά

Κι όμως μπορείτε να τα καταφέρετε!


Τα μακριά, υγιή και λαμπερά μαλλιά είναι ο πόθος κάθε γυναίκας. Άλλωστε τα μαλλιά αποτελούν μεγάλο μέρος της εμφάνισής μας και φυσικά το πόσο εντυπωσιακά και περιποιημένα μπορούν να απογειώσουν κάθε look. Σκεφτείτε λοιπόν, ότι εάν βρίσκεστε στη φάση που επιθυμείτε να ανανεωθείτε και να σας φροντίσετε τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικά life-saver tips για να μακρύνετε εύκολα, γρήγορα και με υγιή τρόπο τα μαλλιά σας! 

Πρέπει αρχικά να κατανοήσετε τα μακριά μαλλιά σας 

hair-long.jpg

Κατά μέσο όρο, τα μαλλιά μεγαλώνουν περίπου μισή ίντσα ανά μήνα, αλλά η ακριβής ποσότητα ποικίλλει και επηρεάζεται από τα πάντα, από τη γενετική και την εθνικότητα μέχρι τα επίπεδα στρες, κάποια φαρμακευτική αγωγή και τη γενική σας υγεία. Υπάρχουν τρεις φάσεις ανάπτυξης και αποβολής της τρίχας όπως έχουμε ξαναπεί: η αναγενής, η καταγενής και η τελογενής φάση.

«Τα υγιή μαλλιά δεν σπάνε τόσο εύκολα όσο τα ξηρά, εύθραυστα και επομένως θα φτάσουν πιο εύκολα και φυσικά στο μέγιστο μήκος», λέει η trichologist Candy Lewis Williams. Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε αν τα μαλλιά σας είναι σε φόρμα; «Τα υγιή μαλλιά θα έχουν τη δική τους φυσική λάμψη, χωρίς προϊόντα styling. Λάμπουν επειδή το εξωτερικό στρώμα της τρίχας είναι επίπεδο και λείο και αντανακλά το φως.» 

Γνωρίστε τα μαλλιά σας

Τα μαλλιά που βρίσκονται πιο κοντά στις ρίζες μπορεί να φαίνονται πιο γεμάτα και υγιή, ωστόσο στις άκρες φαίνεται η διαφορά. Η καλή διατροφή, ο σωστός τρόπος ζωής και ο επαρκής ύπνος βοηθούν στο να μεγαλώνουμε υγιεινά μαλλιά - αλλά και το πώς τα λούζουμε είναι εξίσου βασικό. Τα περιποιημένα μαλλιά μπορούν να διατηρήσουν το 90% του πάχους και της λάμψης τους. Σε αντίθεση με αυτά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, και χάνουν το 98 τοις εκατό της μάζας τους στο ίδιο μήκος, μέσω αραίωσης, σπασίματος και ψαλίδας. Φροντίστε να κρατήσετε μακριά την ξηρότητα, η οποία μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη. Προσέξτε να διατηρείτε τα μαλλιά σας καλά ενυδατωμένα με μαλακτικά και έλαια όπως το έλαιο jojoba και το έλαιο argan, τα οποία τα βοηθούν. 

hair-long-caeH8.jpg

Υγιές τριχωτό της κεφαλής = υγιή μαλλιά

Το τριχωτό της κεφαλής συχνά παραβλέπεται όταν πρόκειται για την περιποίηση των μαλλιών, αλλά αποτελεί προέκταση του δέρματός σας, γι' αυτό θα πρέπει να είστε συνεπής μαζί του, κάνοντας σχολαστικό καθαρισμό, τακτική απολέπιση και σωστή θρέψη. Εάν παραμεληθεί, η κακή υγεία του τριχωτού της κεφαλής όχι μόνο θα επιβραδύνει την ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε απώλεια από βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις. Για να διατηρήσετε υγιή τόσο τα μαλλιά όσο και το τριχωτό σας, επιδιώξτε να λούζεστε κάθε δεύτερη μέρα, εκτός αν γυμνάζεστε πολύ ή τα μαλλιά σας εκτίθενται σε ισχυρούς ρύπους ή σκόνη - οπότε, κάντε το πιο συχνά. Αν δεν αντιμετωπίσετε τη συσσώρευση βρωμιάς μπορεί να σημαίνει φαγούρα και ερεθισμό, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην υγεία των μαλλιών σας και, τελικά, θα επηρεάσει το πόσο θα μεγαλώσουν.

Πώς να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή

Τα πλούσια σε πρωτεΐνες προϊόντα βοηθούν να διατηρήσετε τα μαλλιά σας σε φόρμα. Αναζητήστε αυτά που περιέχουν κερατίνη ή αμινοξέα, καθώς βοηθούν στη θρέψη, την επιδιόρθωση και την αντικατάσταση κάθε πρωτεΐνης που έχει χαθεί. Για να προστατεύσετε τις τούφες σας, αποφύγετε τις σιλικόνες και τα βαριά έλαια. Παρόλο που κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται υπέροχα, τα αφυδατώνουν και τα καταστρέφουν. Και προσπαθήστε να αποφύγετε τα θειικά άλατα δάφνης νατρίου (SLS) και DEA, τα οποία δρουν σαν απορρυπαντικά, ερεθίζοντας τους θύλακες των μαλλιών σας. 

Όσον αφορά τη θερμότητα, αποφύγετε το τακτικό θερμικό styling και ρυθμίστε το εργαλείο σας σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ενώ θα πρέπει πάντα να εφαρμόζετε πρώτα ένα σπρέι προστασίας από τη θερμότητα για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά. Ποτέ, μα ποτέ μην εφαρμόζεται τη μασιά σε βρεγμένα, υγρά, γιατί θα οδηγήσει σε σπάσιμο. Επιπλέον, μην αμελείτε μια περιποίηση κάθε οκτώ εβδομάδες, ώστε να κόβετε την ψαλίδα.

hair-long-T5uhU.jpg

Τι να τρώτε για υγιή μαλλιά

Η ανάπτυξη των μαλλιών θεωρείται μη απαραίτητη σε σύγκριση με άλλες σωματικές λειτουργίες, οπότε βρίσκεται χαμηλά στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά τη λήψη θρεπτικών συστατικών. Αν είστε περιοριστικοί στη διατροφή σας, η ανάπτυξή τους μπορεί να σταματήσει εντελώς και μπορεί ακόμη και να εμφανίσετε τριχόπτωση. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια σχετικά ολοκληρωμένη δίαιτα που περιλαμβάνει άφθονους σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες για να ενισχύσετε την ενέργεια στους θύλακες και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη.

Τα μαλλιά αποτελούνται κατά 3 % από νερό και κατά 97 % από πρωτεΐνες, οπότε μια διατροφή χωρίς αρκετή πρωτεΐνη θα τα επηρεάσει. Επιδιώξτε να τρώτε τουλάχιστον 50 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, όπως κοτόπουλο, ψάρι ή αυγά. Ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα είναι επίσης απαραίτητα: το μπρόκολο, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C- τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη D - και τα αμύγδαλα και το αβοκάντο είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Θα χρειαστείτε επίσης άφθονο σίδηρο, ωμέγα 3 και 6 και βιοτίνη για να προωθήσετε την υγιή λειτουργία των θυλακίων, ενώ ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12 είναι επίσης βασικά, επειδή βοηθούν στην παραγωγή νέων κυττάρων της τρίχας.