Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής άλεσης) κι έπειτα αλέθεται. Ανήκει στην κατηγορία του λίπους μαζί με το βούτυρο και το λάδι, ωστόσο παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας του. Εξαιτίας των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του, έχει χαρακτηριστεί ως super food -και όχι τυχαία!
Ειδικά την περίοδο της νηστείας την οποία διανύουμε, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτήν την υπερτροφή, εντάσσοντάς την στην καθημερινή διατροφή του. Παρά την τάση αυτή που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα, είναι σημαντικό να πούμε «ναι» στο ταχίνι κάθε εποχή του χρόνου, ανεξαρτήτως νηστείας, διότι κάνει «θαύματα» και παρακάτω σάς το αποδεικνύουμε!
Good to know
Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι αποδίδει 90 θερμίδες και περιέχει 2,6 γρ. πρωτεΐνης, 8 γρ. λίπους, 1,4 γρ. φυτικών ινών, 64 mg ασβεστίου και 1,5 mg σιδήρου. Πέρα, όμως, από το βασικό διαθρεπτικό προφίλ του, το ταχίνι περιέχει και φυτοσυστατικά με ξεχωριστή δράση για την αντιμετώπιση και την πρόληψη ανεπιθύμητων καταστάσεων και συμπτωμάτων. Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγουν εργαστηριακές και κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία, ενώ ανάλογες αναφορές προκύπτουν και από το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ας δούμε παρακάτω σε τι κάνει καλό ταχίνι, καθώς και όλους τους λόγους που θα σας πείσουν να το εντάξετε στη διατροφή σας τώρα και για πάντα!
1. Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς
Η καθημερινή κατανάλωση ταχινιού συμβάλλει στον καλύτερο λιπιδαιμικό έλεγχο και κυρίως, στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σουσάμι και κατ' επέκταση στο ταχίνι, συμβάλλουν στη μειωμένη απορρόφηση της χοληστερόλης αλλά και στη μείωση της παραγωγής της από τον οργανισμό.
2. Καταπολεμά τις φλεγμονές
Είναι γνωστό ότι η φλεγμονή είναι η ρίζα κάθε χρόνιας νόσου και η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της. Μια «κακή» διατροφή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ενώ από την άλλη, η κατάλληλη διατροφή μπορεί να την αντιμετωπίσει. Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών φυτοσυστατικών μειώνει τη δράση των ελευθέρων ριζών και καταστέλλει την φλεγμονή. Η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, δύο πολυφαινόλες που περιέχει, βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης σουσαμιού στους πόνους της οστεοαρθρίτιδας γονάτου, κατέληξαν σε ξεκάθαρα αποτελέσματα: η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού μείωσε τον πόνο αλλά και τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα.
3. Συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
Πολλοί από εμάς συνδέουμε το γάλα με τα γερά οστά. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το ταχίνι αποτελεί μια φυτική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για την ενίσχυση και διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Αν δεν καταναλώνετε γάλα, τότε είναι αναγκαία η κάλυψη των καθημερινών αναγκών σας από άλλες πηγές. Υπολογίστε ότι δύο κουταλιές σούπας ταχίνι ημερησίως, καλύπτουν το 15% των αναγκών σας!
4. Δρα ενάντια στη γήρανση της επιδερμίδας
Τα πολυακόρεστα λιπαρά αλλά και τα λιποδιαλυτά μικροστοιχεία, όπως η βιταμίνη Α κι Ε που περιέχει το ταχίνι, δρουν ενάντια ακόμα και στη γήρανση, καθώς καθυστερούν την εμφάνιση των ρυτίδων και των πανάδων. Επίσης, το ταχίνι περιέχει ψευδάργυρο και σίδηρο. Από τη μια, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος. Από την άλλη, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σιδήρου στο αίμα είναι απαραίτητη για την υγεία της τρίχας, της επιδερμίδας και των νυχιών.
5. Ένα φυσικό συμπλήρωμα για όσους αθλούνται
Η τακτική άσκηση, είτε είναι τρέξιμο, ή γυμναστήριο και βάρη, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Η σύγχρονη τάση είναι να καλύπτονται οι ανάγκες αυτές με διάφορα τεχνητά συμπληρώματα διατροφής. Το ταχίνι αποτελεί ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, καθώς περιέχει ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός πριν και μετά την προπόνηση. Αρκετό μαγνήσιο για τη μυϊκή σύσπαση και χαλάρωση, σίδηρο για την μεταφορά οξυγόνου, νιασίνη (βιταμίνη Β3) για τη φυσιολογική παραγωγή ενέργειας και διακλαδισμένα αμινοξέα και πρωτεΐνη για την ενίσχυση και ανασύσταση των μυών μετά την άσκηση. Με όλα αυτά τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά του ταχινιού, η γυμναστική θα μοιάζει παιχνιδάκι!
Πληροφορίες: Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ανακαλύψτε τρεις φοβερές συνταγές με ταχίνι!
Κουλουράκια με ταχίνι
Υλικά:
- 1/2 φλ. ταχίνι
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 φλ. ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του*
- 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 2 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μισή ποσότητα χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ταχίνι και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, στον υπόλοιπο χυμό, ρίχνουμε τη σόδα και αφού αλληλοεπιδράσουν τα ενσωματώνουμε στο μείγμα, μαζί με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμαράκι. Πλάθουμε σε οποιοδήποτε μέγεθος και σχήμα θέλουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά στις αντιστάσεις του φούρνου μας.
Cupcakes με ταχίνι
Υλικά:
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 2 κ.σ. γεμάτες μαρμελάδα μπανάνα
- 1 κ.γ. κοφτό κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 μπανάνες
- 80 γρ. ταχίνι
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 100 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 1/2 κ.γ. baking powder
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1 βανιλίνη
- 50 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 50 γρ. καρύδια, (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το baking powder, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα ψιλοκομμένα καρύδια και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε. Στον κάδο του mixer βάζουμε το ταχίνι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα καλά για να αφρατέψει. Ρίχνουμε και τον χυμό και χτυπάμε λίγο ακόμη με το σύρμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και τις μπανάνες τις οποίες έχουμε λιώσει με ένα πιρούνι, (όχι τελείως να μείνουν μερικά μικρά κομματάκια) και ανακατεύουμε και αυτές με το πιρούνι στο μείγμα ταχινιού. Τέλος, προσθέτουμε μέσα και το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι όλη την υγρασία. Σε μια μεγάλη φόρμα για cupcake βάζουμε 6 χάρτινα θηκάκια και μοιράζουμε σε αυτά το μείγμα μας (περίπου 1 μεγάλη κ.σ. στο καθένα). Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά το πολύ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Λαλάγγια με ταχίνι και μέλι
Υλικά:
- 500 γραμ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. μαγιά σκόνη
- 1 φλ. γεμάτο χλιαρό νερό
- Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- 1 φλ. ταχίνι με κακάο
- 1/2 φλ. μέλι θυμαρίσιο
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε πρώτα σε μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το λάδι και διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Το ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσαρμόζουμε στο μίξερ το γάντζο ζύμης και ζυμώνουμε καλά για 10΄-15΄ να γίνει λεία και απαλή η ζύμη. Τη βάζουμε σε μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μία ώρα. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη στον πάγκο. Χωρίζουμε σε μπαλίτσες, σε μέγεθος καρυδιού. Πλάθουμε ένα λεπτό και μακρύ κορδόνι με τα χέρια. Τηγανίζουμε τα κορδόνια λίγα λίγα μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ανακατεύουμε ταχίνι με κακάο και μέλι για το σερβίρισμα. Τα πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη, όπως είναι ζεστά και τα σερβίρουμε με ντιπ ταχίνι και μέλι.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου