fbpixel

Search icon
Search
5 γραφικά χωριά μία «ανάσα» από τη Θεσσαλονίκη για μία χαλαρωτική απόδραση
TRAVEL

5 γραφικά χωριά μία «ανάσα» από τη Θεσσαλονίκη για μία χαλαρωτική απόδραση

Απολαύστε τα μαγικά τοπία κι αφεθείτε στην απίστευτη ομορφιά τους


Μία χώρα με αμέτρητους, πανέμορφους προορισμούς. Μία χώρα με μαγευτικά τοπία, με μία απέραντη ομορφιά. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την Ελλάδα, καθώς με κάποιον μαγικό τρόπο καταφέρνει να τα συνδυάζει όλα. Κάνοντας focus στη χειμερινή περίοδο, είναι δεδομένο πως όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη για λίγη περισσότερη ξεκούραση και καθαρό οξυγόνο σε κάποιο ορεινό χωριό της χώρας, μακριά από τα συνηθισμένα και από την έντονη κινητικότητα.

Ευτυχώς για εμάς -λοιπόν- πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη συναντά κανείς αμέτρητα γραφικά χωριά, που μοιάζουν ιδανικά για μία σύντομη κι άκρως αναζωογονητική απόδραση. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά κι εσείς, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε τη δική σας bucket-list.

Χαλαρώστε μακριά από όλους κι από όλα!

Αρναία, Χαλκιδική

shutterstock-2187279751.jpg

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Χολομώντα και φτάνοντας σε αυτήν, συναντά κανείς ένα τοπίο γεμάτο με καταπράσινα δάση και πλούσια βλάστηση. Η Αρναία δεν έχει καταφέρει τυχαία να παραμείνει πολύ ψηλά στην προτίμηση visitors από κάθε γωνιά της χώρας, τα τελευταία χρόνια. Είναι ο απόλυτος προορισμός για τους Θεσσαλονικείς που αγαπούν τα φυσικά τοπία, ενώ τα στενά σοκάκια και τα λιθόστρωτα στενάκια της, μαζί με τη θέα που κόβει την ανάσα, συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς. Οι φυσιολάτρεις τη λατρεύουν και προσπαθούν συνεχώς να επιστρέφουν σε αυτήν, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους λάτρεις των extreme-sports, καθώς η περιοχή γύρω από αυτήν, προσφέρεται για πεζοπορία.

Νυμφαίο, Φλώρινα

shutterstock-1280852638.jpg

Εντυπωσιακά αρχοντικά, σπουδαία ιστορία και πανέμορφα τοπία. Η Φλώρινα έχει την τιμητική της στη διάρκεια του χειμώνα -κι όχι μόνο- καθώς αποκτά μία διαφορετική, μία εκθαμβωτική ομορφιά. Πέρα όμως από την ίδια την πόλη, πόλο έλξης αποτελεί το Νυμφαίο, που θεωρείται ένα από τα πιο όμορφια μέρη της και σύμφωνα με την UNESCO, ανήκει στα 10 πιο όμορφα χωριά συνολικά της Ευρώπης. Βρίσκεται σε αρκετά ψηλό υψόμετρο και σήμα κατατεθέν του, είναι το ξύλινο, τοξωτό γεφυράκι που ενώνει τα δύο μεγάλα αρχοντικά του χωριού. Η πέτρινη πλατεία και φυσικά, η πανέμορφη θέα που κόβει την ανάσα, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά αυτού του τόπου, που παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή μαγνητίζει τα βλέμματα και συγκεντρώνει visitors από πολλά, διαφορετικά σημεία, έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο τον αυθεντικό χαρακτήρα και την ιστορία του.

Άνω Πορόια, Σέρρες

shutterstock-1326861422.jpg

Είστε λάτρεις των φυσικών, καταπράσινων τοπίων και θέλετε να βρεθείτε σε ένα μέρος, που -κατά γενική ομολογία- δεν έχει συγκεντρώσει ακόμη όση λάμψη του αξίζει; Τα Άνω Πορόια θα σας προσφέρουν ακριβώς αυτό που ψάχνετε κι ίσως κι ακόμη περισσότερα. Πρόκειται για ένα χωριό που έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο τον γραφικό του χαρακτήρα κι αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της παράδοσης και της τοπικής κουλτούρας. Βρίσκεται κοντά στη λίμνη Κερκίνη, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία κι όσοι έχουν ήδη βρεθεί σε αυτό, παραδέχονται πως προσφέρει την πιο iconic θέα στη λίμνη. Περπατώντας στα στενά, πέτρινα δρομάκια του, θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν, καθώς η αύρα του θα σας παρασύρει σε μία άλλη εποχή. Εκτός από τους ωραίους ξενώνες και τα παραδοσιακά κτίσματα, επιβάλλεται να κάνετε μία στάση στα τοπικά ταβερνάκια, προκειμένου να δοκιμάσετε την ντόπια κουζίνα και σίγουρα, οι γεύσεις που θα δοκιμάσετε θα σας αποζημιώσουν!

Καλλονή, Γρεβενά

shutterstock-2123284982.jpg

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων κι αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα, ορεινά χωριά των Γρεβενών. Η Καλλονή είναι γνωστή για τα γραφικά της σοκάκια, τα πετρόκτιστα καλντερίμια και τα επιβλητικά αρχοντικά της, διατηρώντας την αρχιτεκτονική παράδοση του παρελθόντος αναλλοίωτη. Φτάνοντας κανείς σε αυτό το μέρος, συναντά ανθρώπους χαμογελαστούς, που αγαπούν τον τόπο τους και είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν την αυθεντική, την γνωστή ελληνική φιλοξενία, με τους εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες και τα κρασιά ντόπιας παραγωγής τους. Αφήστε την αύρα αυτού του χωριού να σας μεταφέρει σε μία διαφορετική χρονική περίοδο και περιηγηθείτε σε όλα τα κομμάτια του, από το το Λαογραφικό Μουσείο με τα παλιά αντικείμενα και τα εργαλεία, μέχρι τα μικρά του δρομάκια που φιλοξενούν μέσα τους παραδοσιακά θαύματα.

Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία

shutterstock-1472578535.jpg

Κατά γενική ομολογία, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα κι εντυπωσιακά ορεινά χωριά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Ο Παλαιός Παντελεήμονας, βρίσκεται στην Πιερία και μεταξύ άλλων προσφέρει την καλύτερη πανοραμική θέα του Θερμαϊκού κόλπου, καθώς βρίσκεται στην πλαγιά του Ολύμπου και σε υψόμετρο 700 μέτρων. Στο παραδοσιακό χωριό, μπορεί να συναντήσει κανείς τις πιο ζεστές ταβέρνες, που σερβίρουν πεντανόστιμους μεζέδες, που συνοδεύονται από εκλεκτά κόκκινα κρασιά, αλλά και coffee-shops που προσφέρουν την πιο μαγευτική θέα. Η εξερεύνηση του χωριού με τα πόδια και οι ατελείωτοι περίπατοι στα στενά του δρομάκια που κρύβουν μικρούς θησαυρούς είναι -φυσικά- must, ενώ οι locals είναι πάντα πρόθυμοι να μιλήσουν για τα τοπικά προϊόντα τους, καθώς μεταξύ άλλων το χωριό φημίζεται για τα ιδιαίτερα βότανα, τα αιθέρια έλαια, τα σαπουνάκια αλλά και τα πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να μας προσφέρει πολλά. Ας την αγαπήσουμε περισσότερο από ποτέ!