fbpixel

Search icon
Search
5 ελληνικά φυσικά beauty brands που έχουν αλλάξει την skincare ρουτίνα μας
MAGAZINE

5 ελληνικά φυσικά beauty brands που έχουν αλλάξει την skincare ρουτίνα μας

Το μέλλον της ομορφιάς είναι ελληνικό!


Τα φυτικά, φυσικά και βιολογικά καλλυντικά αναμφισβήτητα αποτελούν την πιο δυνατή τάση στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Σέβονται τον πλανήτη, προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και προωθούν πιο καθαρές λύσεις στο skincare και το haircare. Τι σημαίνει, όμως, «βιολογικά», σε τι διαφέρουν από τα «φυσικά» και ποιους κανόνες παρασκευής ακολουθούν; Ένα φυσικό συστατικό αρκεί για να κάνει ένα προϊόν πιο φυσικό από ένα άλλο και, τελικά, αξίζει να δοκιμάσουμε τα ελληνικά φυσικά καλλυντικά;

Πώς να αναγνωρίσετε τα «φυσικά» ή τα «βιολογικά» καλλυντικά

shutterstock-1461819455.jpg

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να μην μπερδευόμαστε. Η ύπαρξη «φυτικών συστατικών» στη σύνθεση ενός καλλυντικού δε σημαίνει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ούτε καν ότι είναι 100% φυσικό. Σύμφωνα με την Έρρικα Παπαβενετίου, MD, Μsc, οι επισημάνσεις «φυτικής προέλευσης», «φυτικό», ή «οργανικό» που αναγράφονται στις συσκευασίες καλλυντικών διαφοροποιούν ένα προϊόν και καλό είναι να γνωρίζετε τις βασικές κατηγορίες τους:

Φυτικής προέλευσης: Πρόκειται για την κατηγορία «φυσικά καλλυντικά». Τα ενεργά συστατικά τους είναι φυσικές ουσίες, αλλά στα έκδοχά τους ενδέχεται να περιέχονται σημαντικές ποσότητες συνθετικών. Το ποσοστό των φυτικών ουσιών κυμαίνεται συνήθως από 10%-90%, αλλά ποτέ δε φτάνει το 100%.

Φυτικά καλλυντικά: Όσα προϊόντα περιέχουν μεγάλο αριθμό φυτικών συστατικών. Σε επίσημη κατάταξη, σε κλίμακα από το 1-10, με αυξανόμενο βαθμό φυσικότητας, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης, δηλαδή αυτά της προηγούμενης κατηγορίας, κατατάσσονται από το 1-5 και τα αμιγώς φυτικά από το 5-10. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός φυσικότητας, τόσο λιγότερα είναι τα χημικά συστατικά.

Βιολογικά ή οργανικά: Πρόκειται για αμιγώς φυτικά καλλυντικά που τα συστατικά τους έχουν καλλιεργηθεί, παραχθεί και πιστοποιηθεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς περί μεθόδων παραγωγής και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας. Επιπλέον, δεν περιέχουν κανένα χημικό δραστικό συστατικό ή έκδοχο.

Τι λέει η ετικέτα;

Ενώ πολλά καλλυντικά ισχυρίζονται ότι είναι «φυσικά» ή «βιολογικά», δεν παρέχουν όλα τις κατάλληλες πιστοποιήσεις. Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ένα φυσικό ή βιολογικό καλλυντικό ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας; Η σήμανση NATRUE υπάρχει σε φυσικά και βιολογικά καλλυντικά που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια των διαδικασιών παραγωγής, της σύνθεσης και των συστατικών. Εγγυάται, επίσης, τα claims «φυσικό» και «βιολογικό» σε κάθε αντίστοιχο προϊόν: φυσικά καλλυντικά, φυσικά καλλυντικά με βιολογικά συστατικά και βιολογικά καλλυντικά. Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε στη συσκευασία του προϊόντος βιολογικές πιστοποιήσεις όπως COSMOS, BDIH, Ecocert, USDA, Cosmebio, Cruelty Free, Demeter, Halal, Asure Quality, ICEA, NASAA, NSF κ.λπ.

Γιατί να ποντάρετε στα φυσικά - βιολογικά καλλυντικά

shutterstock-1154140162.jpg

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν στο να αγοράσετε ελληνικά φυσικά και βιολογικά καλλυντικά για να φροντίσετε το δέρμα σας.

1. Δεν περιέχουν ύποπτα και ένοχα συστατικά

Τα συμβατικά καλλυντικά περιέχουν συχνά υψηλό ποσοστό συστατικών με βάση το πετρέλαιο και μπορεί να περιλαμβάνουν ουσίες όπως φθαλικές ενώσεις ή οξυβενζόνη. Η σύνθεση των φυτικών ή βιολογικών καλλυντικών αποτελείται κυρίως από μέταλλα, φυσικά και οργανικά εκχυλίσματα φυτών και βοτάνων. Επιπλέον, δεν περιέχουν χημικά συστατικά, συνθετικά συντηρητικά (όπως τα parabens) ή microbeads, (πλαστικά μη βιοδιασπώμενα μικροσφαιρίδια, τα οποία περιέχονταν μέχρι το 2015 σε εκατοντάδες προϊόντα φροντίδας και κατέληγαν μέσω της αποχέτευσης στις θάλασσες).

2. Περιέχουν πλήθος ευεργετικών συστατικών

Όταν κοιτάζετε την ετικέτα των συστατικών σε ένα συμβατικό προϊόν, θα δείτε λέξεις όπως Triclosan, Glyceryl Stearate, και Petrolatum. Αυτές οι ουσίες παρασκευάζονται σε εργαστήρια και, ενώ είναι αποτελεσματικές, ωστόσο είναι επιζήμιες. Τα φυσικά προϊόντα, από την άλλη, βρίθουν συστατικών όπως η λεβάντα, το ελαιόλαδο, το μέλι και η πρόπολη, το έλαιο χαμομηλιού, τα εκχυλίσματα εσπεριδοειδών, η μαστίχα Χίου κ.λπ. Αυτά, όχι μόνο δεν είναι επιβλαβή, αλλά είναι και ευεργετικά, επειδή περιέχουν ουσίες και αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως οι βιταμίνες C, D και Ε, η ρεσβερατρόλη, τα άλφα-υδροοξέα και πολλά άλλα.

3. Κάνουν καλό στο περιβάλλον

Πολλά συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά σε συμβατικά καλλυντικά απαιτούν εκτεταμένη εξόρυξη, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο, το αλουμίνιο ή τον μόλυβδο, που αποτελούν απειλή για τα εδάφη και τους βιοτόπους άγριας ζωής. Σε αντίθεση με αυτά, οι φυσικές και οργανικές ουσίες προέρχονται κυρίως από την καλλιέργεια φυτών και λουλουδιών, τα εκχυλίσματα των οποίων περιέχονται στα καλλυντικά, ενώ οι απορρυπαντικές επιφανειοδραστικές που χρησιμοποιούνται είναι βιοαποικοδομήσιμες. Μέθοδοι όπως η βιολογική ή η βιοδυναμική γεωργία, που υποστηρίζονται από πολλές εταιρίες, εγγυώνται πιο βιώσιμη προμήθεια και συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

4. Προστατεύουν τα ζώα

Οι περισσότερες μάρκες ελληνικών φυσικών καλλυντικών είναι vegan και cruelty-free. Και το animal testing δεν είναι αναγκαίο, μιας και χρησιμοποιούνται συστατικά που προέρχονται από καθαρές, φυσικές πηγές, χωρίς επιβλαβή πρόσθετα.

5. Έχουν αποτέλεσμα

Τα φυτά βιολογικής καλλιέργειας έχουν υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του δέρματός μας από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και αποτρέπουν τις καφέ κηλίδες. Άρα, έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Έως και το 95% των περιεχομένων των βιολογικών προϊόντων είναι ενεργά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν να λειτουργούν αμέσως για να καταπραΰνουν και να θρέψουν την επιδερμίδα.

Ελληνικά brands που μας αξίζουν

Έχουμε την ευλογία να ζούμε στην Ελλάδα, έναν παράδεισο βιοποικιλότητας, με μοναδικά βότανα και φυτά. Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετές ελληνικές εταιρίες που παράγουν φυτικά και οργανικά καλλυντικά προσφέροντας eco-friendly premium πιστοποιημένες βιολογικές συνθέσεις, οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από μεγάλα επώνυμα brands. Δοκιμάζουν, μάλιστα, νέες καλλιέργειες, που ενισχύουν το φυσικό οικοσύστημα, περιέχουν στις φόρμουλές τους τουλάχιστον 98% φυσικής προέλευσης συστατικά, ενώ οι συσκευασίες τους είναι βιοδιασπώμενες, κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά. Κάποιες δίνουν σημασία και στο packaging, το οποίο επιλέγεται με γνώμονα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Με οικολογική ευαισθησία και πίστη στη δύναμη της ελληνικής φύσης δημιουργούν 100% φυσικά προϊόντα, αποκλειστικά με πιστοποιημένα βιολογικά συστατικά, χωρίς πειράματα σε ζώα, συντηρητικά και αρώματα, κατάλληλα για vegan και ομοιοπαθητική, αλλά και δερματολογικά ελεγμένα.

Apivita

box-1-rectangle.jpg

Η ελληνική βιοποικιλότητα βρίσκεται σε κάθε συσκευασία

Η εταιρία με ολιστική φιλοσοφία και προϊόντα με συστατικά φυσικής προέλευσης, που ξεχωρίζουν για την αποτελεσματικότητά τους «γεννήθηκε» στην Αθήνα το 1979 από τους φαρμακοποιούς Νίκο και Νίκη Κουτσιανά. Πηγή έμπνευσης τους, η κοινωνία της μέλισσας και η μοναδική βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης. Από το 2017, είναι μέλος του Ομίλου PUIG και έχει παγκόσμια διανομή και παρουσία σε άλλες 50 χώρες. Σήμερα, η Apivita έχει αναπτύξει και εδραιώσει πάνω από τριακόσια οργανικά προϊόντα για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά.

Η σύνθεσή τους: Περιέχουν συστατικά που προέρχονται από υψηλής αξίας μελισσοκομικά προϊόντα και φαρμακευτικά φυτά, και ενισχύονται με «πράσινη» κοσμετολογία αιχμής.

Σε τι ξεχωρίζουν: Όλα τα προϊόντα βασίζονται στη φιλοσοφία της εταιρίας «από την Υγεία στην Ομορφιά». Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε καλλυντική σύνθεση αντικατοπτρίζει τις θεραπευτικές ιδιότητες των μελισσοκομικών προϊόντων και κάθε προϊόν αντλεί την ιδιαιτερότητα και την αποτελεσματικότητά του από την εφαρμογή της φαρμακευτικής γνώσης και εξειδίκευσης στην υγεία και στην ευεξία στον κόσμο των καλλυντικών.

apivita.com

Athonites

087ea2e3-1671534202680-445699954-athonites-03.jpg

Αγνά καλλυντικά με τη φυσική δύναμη του Άθωνα

Με ρίζες από το μοναδικό αγνό οικοσύστημα, τη Χερσόνησο του Άθω, δημιουργήθηκε το νέο ελληνικό brand Athonites. Με έμπνευση από σπάνια χειρόγραφα, σε συνδυασμό με ενεργά, ασφαλή συστατικά φυσικής προέλευσης, έχουν σκοπό να προσφέρουν καλύτερη υγεία, πιο αυθεντική λάμψη και πλήρη ευεξία για το πρόσωπο και το σώμα.

Η σύνθεσή τους: Είναι ελεύθερα από καθετί επιβλαβές (parabens, θειικά άλατα, τοξίνες, πετρέλαιο, πετροχημικά, σιλικόνες, τεχνητά χρώματα και αρώματα) και φροντίζουν σε βάθος την επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος, στοχεύοντας στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μας.

Σε τι ξεχωρίζουν: Στη συγκομιδή που γίνεται αποκλειστικά με το χέρι: επιλέγεται μόνο το πιο ώριμο και ωφέλιμο μέρος του φυτού και το υπόλοιπο διατηρείται ώστε να προσφέρει τις ιδιότητές του και στις επόμενες γενιές. Ό,τι δε χρησιμοποιείται επιστρέφει πίσω στη γη μέσω της κομποστοποίησης. Επίσης, το αποκλειστικό υδατικό έγχυμα 5 πιστοποιημένων βοτάνων άγριας συγκομιδής και βιολογικής καλλιέργειας από το όρος Άθως που αντικαθιστά το νερό στις συνθεσεις, προέρχεται από τις ανέγγιχτες φυσικές πηγές του Άθωνα.

athonites.com

Aurora

9a30a31e-336f-4e5d-a30f-56e7330295e0.webp

Θεϊκά φυσικά και χειροποίητα καλλυντικά!

Όλα άρχισαν πριν από 5 χρόνια όταν η Κωνσταντίνα Χοτοκουρίδου ξεκίνησε να ανακαλύπτει τα απίστευτα ευεργετικά οφέλη των φυσικών καλλυντικών. Πρώτα ως χόμπι, μετά από περιέργεια και τέλος από πραγματική αγάπη, γεννήθηκε η τέλεια επιχειρηματική ιδέα και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να δημιουργήσει σειρές καλλυντικών που κλείνουν μέσα τους τη Φύση: την Aurora Natural Products.

Η εταιρεία της Aurora διαθέτει μία πλήρη σειρά care προϊόντων για πρόσωπο, σώμα, χείλη και μαλλιά, ενυδατικά και αντιγηραντικά, έλαια, καθαριστικά προσώπου καθως και αντηλιακή προστασία.

Η σύνθεσή τους: Τα φυσικά αυτά καλλυντικά προέρχονται από οργανικές καλλιέργειες και καινοτόμα δραστικά συστατικά με βαθιά επιστημονική γνώση και προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική, απόλυτα φυσική και σημερινή προσέγγιση στην καλλυντική φροντίδα. Οι φόρμουλες τους περιέχουν καινοτόμα αντιοξειδωτικά, βιομιμητικά πεπτίδια, οργανικά έλαια, βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ, εκχυλίσματα από ρόδι, χαμομήλι, φραγκόσυκο και βλαστοκύτταρα σταφυλιού, που βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων της επιδερμίδας, ενυδατώνουν βαθιά, συμβάλλουν στην αντιγήρανση και σε ένα υγιές, νεανικό και λαμπερό δέρμα.

Σε τι ξεχωρίζουν: Καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της επιδερμίδας για ενυδάτωση, έχουν αντιρυτιδική δράση, την προστατεύουν από τις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά από το περιβάλλον και τη θωρακίζουν από το οξειδωτικό στρες και την υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι η επιδερμίδα έχει την απαραίτητη ενέργεια για να διατηρείται υγιής, ελαστική και λαμπερή.

www.aurora-naturalproducts.com

Dr. Noel

xoris-titlo-9zRwd.jpg

Ο συνδυασμός που προσφέρει διαρκή νεότητα

Με έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας, εντατικών μελετών και σχολαστικού χρόνου ανάπτυξης, δημιουργήθηκε η φυσική μάρκα καλλυντικών dr noel στα τέλη του 2020 από την γιατρό-ιδρύτρια της εταιρίας και ελληνικής καταγωγής Dr. Ekaterini Dalampekou-Noel, η οποία στοχεύει στον επιγενετικό κωδικό, που είναι το κλειδί για τη διατήρηση της νεότητας κάθε τύπου δέρματος. Η φιλοδοξία της είναι να δημιουργήσει καλλυντικά που θα κάνουν τους χρήστες να νιώθουν νεότεροι σε όλα τα επίπεδα.

Η σύνθεσή τους: Συσκευάζονται στη Γερμανία σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές ορθής παρασκευαστικής πρακτικής (GDP), με φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο τρόπο, είναι vegan, πληρούν αυστηρά κριτήρια φυσικών καλλυντικών και προέρχονται από οικολογικά βιώσιμη καλλιέργεια, με πολλαπλή φυσική βιολογική ποιότητα. Καθένα από τα premium προϊόντα είναι απαλλαγμένο από σιλικόνη, parabens, μικροπλαστικά και συνθετικές αρωματικές ουσίες.

Σε τι ξεχωρίζουν: Η ιδρύτρια με τη βαθιά επιστημονική της γνώση ακολουθεί μια καινοτόμο προσέγγιση και συνδυάζει καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής, ώστε να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη, φυσική και υγιεινή ολιστική φροντίδα του δέρματος που περιλαμβάνει πρωτοποριακή βιογενετική έρευνα για νεανικότητα και πιο ενεργή στάση ζωής!

drnoelskincare.com

Kyklos cosmetics

kyklos-ampoule.png

Η ελληνική ευρεσιτεχνία που απογειώνει την ομορφιά

Οι ανησυχίες της φιλολόγου Έλενας Λένου από τη Νάουσα σχετικά με τα χιλιάδες χημικά που περιλαμβάνονται στα καλλυντικά που συνήθιζε να χρησιμοποιεί, συνέπεσε χρονικά με τη μελέτη του αδερφού της για τις ευεργετικές ιδιότητες του ενεργού οξυγόνου στο δέρμα. Στην αρχή ξεκίνησε ως μία ελπιδοφόρα ιδέα, η οποία όμως σταδιακά και με πολύ κόπο και μελέτη πήρε σάρκα και οστά και άνοιξε ένας νέος κύκλος: τα Kyklos cosmetics.

Η σύνθεσή τους: Τα καλλυντικά είναι απόλυτα φυσικά, με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για το πρόσωπο και το σώμα, δεν περιέχουν αλκοόλ, parabens, σιλικόνες, θειικά άλατα, φθαλικές ενώσεις, ενώ είναι water free, αφού η σπατάλη του νερού στον κλάδο της Κοσμετολογίας είναι τεράστια.

Σε τι ξεχωρίζουν: Στο πρωτοποριακό υλικό που χρησιμοποιούν, το ελαιόλαδο, εμπλουτισμένο με ενεργό οξυγόνο, για το οποίο η εταιρία διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Όπως λέει και η ιδρύτρια της εταιρίας: «H Kyklos δεν είναι μια απλή μάρκα ομορφιάς. Ήρθε για να μεταδώσει σε όλους πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας, να φροντίζουμε το σώμα μας και να του παρέχουμε το καλύτερο».

kykloscosmetics.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023