fbpixel

Search icon
Search
5 αυθεντικά ουζερί στη Θεσσαλονίκη για τους «έμπειρους» της παρέας
CITY VIBES

5 αυθεντικά ουζερί στη Θεσσαλονίκη για τους «έμπειρους» της παρέας

Γεύσεις που τιμούν την ελληνική παράδοση


Ανέκαθεν τα ουζερί, τα μεζεδοπωλεία και τα καφενεία αποτελούσαν χώρους συγκέντρωσης και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων, τόσο των ανθρώπων που διέμεναν κοντά σε αυτά, όσα και εκείνων που αγαπούν τους αυθεντικούς μεζέδες και τις κουβέντες με τη συνοδεία ενός αρωματικού ούζου. Η πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, έκανε την πόλη μας αποδέκτη μιας multicultural συνθήκης σε ό,τι αφορά τα στέκια της. Κάθε γωνιά της κρύβει και μια ιστορία και καθένα από αυτά τα κουτούκια διαθέτει τη δική του. Με αφορμή την περίοδο της Σαρακοστής λοιπόν, και με το νου μας να ταξιδεύει σε γαστριμαργικούς προορισμούς που αγαπούν την «παρέα», παρακάτω σας συστήνουμε τα πιο όμορφα ουζερί! 

Ουζερί Αγορά 

161809599-799253930680549-9174061609738473711-n.jpg

Τον Ιανουάριο του 1991, ο Χρήστος Χατζηδιάκος πήρε την απόφαση να ανοίξει ένα ουζερί ανάμεσα σε παραδοσιακά κτίρια που κάποτε στεγάζονταν εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνίες του Φραγκομαχαλά. Το όνομα αυτού Αγορά, αφού βρισκόταν σε μια συνοικία-αγορά, όνομα και πράγμα(!). Δίνοντάς του την ταυτότητα του ίδιου του παρελθόντος του, το στέκι αυτό διατηρεί την ποιότητα και τη σχολαστικότητα στις πρώτες ύλες του. Από κλασικά τραπέζια μέχρι τραπεζάκια με ψηλά σκαμπό, στη σάλα του μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικές μερίδες της παρέας. Στο μενού του θα ανακαλύψετε ουζομεζέδες all time classic, όπως τσίρο, κολιό, ντάκο, κρίταμα, λακέρδα αλλά και μεγάλη ποικιλία σε πιάτα, όπως σπαρταριστά ψάρια και θαλασσινά, φάβα, μυτιληνιό λαδοτύρι και πολλά ακόμη. Φυσικά, όλα τα παραπάνω θα τα συνοδεύσετε φανταστικά με το τσίπουρο, το ούζο ή και τις διαφορετικές ποικιλίες κρασιού του. Το Ουζερί Αγορά μετράει στην πελατεία του εμβληματικά ονόματα όπως αυτό του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη, καλλιτεχνών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης μέχρι νέων φοιτητών που βρίσκουν «καταφύγιο» ανά τα χρόνια στη φιλόξενη και μαμαδίστικη κουζίνα του.

Info: Καποδιστρίου 5, @ouzeri_agora

Ουζερί Λόλα 

74665244-200629280948288-7849042299924707717-n.jpg

Με αέρα Κυκλάδων το Ουζερί Λόλα αποτελεί εδώ και χρόνια το μεζεδοπωλείο, σήμα-κατατεθέν των Θεσσαλονικιών στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο στενό της Αγαπηνού, απέναντι από την Καμάρα. Πανιά στο ταβάνι, λευκά τραπεζάκια και μεράκι στην κουζίνα του, το μαγαζί που μέχρι το 2007 ονομαζόταν «Γιάννης» -από το όνομα του ιδιοκτήτη-πατέρα των τωρινών Λόλα και Αντώνη, τα δύο αδέρφια επιβεβαιώνουν ότι στο DNA τους ρέει άπλετη η γουστόζικη ψαροφαγία. Με καταγωγή από την Καβάλα, το must-try πιάτο του είναι το λιαστό καβαλιώτικο χταπόδι του, ενώ ξεχωρίζει και για τη χειροποίητη σαλάτα του με φρέσκο καβούρι και τα πιο «εξελιγμένα» του νιόκι με γαρίδες. Βασικό συστατικό τους; Η αγάπη για το καλοφτιαγμένο φαγητό και η συνοδεία κάθε πιάτου με καλής ποιότητας ούζο, κρασί και παρέα!

Info: Αγαπηνού 10, @ouzeri.lola

    Ουζερί Πάνος 

    50294727-291404008207745-165414484254888418-n-SvacB.jpg

    Με πάνω από 35 χρόνια εμπειρία στον κόσμο του φρέσκου ψαριού, το Ουζερί Πάνος -βασικά ο Μικρασιάτης Παναγιώτης Κουνδής, έχει καταφέρει να κατακτήσει τους λάτρεις των ουζερί στην πόλη. Στην Αλκαμένους 5 και Ετεοκλέους 9, στη Χαριλάου, αρχικά προσέφερε μονάχα ούζο με ορισμένους λαχταριστούς μεζέδες για τσίμπημα. Ωστόσο, εδώ και μια 10ετία σχεδόν, μαζεύει αγαπημένες παρέες και προσφέρει μια σειρά από τα πιο νόστιμα, φρέσκα ψάρια, που προμηθεύεται από την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας. Υπέροχο παστό σκουμπρί και χταποδάκι αλλά και μοναδική γαριδομακαρονάδα. Κλείστε τραπέζι για Κυριακή μεσημέρι ή ακόμα και για ένα όμορφο βραδάκι καθημερινής που έχετε ανάγκη από ένα δροσιστικό σαρακοστιανό τσιμπολόγημα.

    Info: Αλκαμένους 5 και Ετεοκλέους 9, Χαριλάου, @kafeouzeripanos

    Στου Μήτσου

    1-iLRik.jpg

    Στο Καπάνι, θα βρείτε το μικροσκοπικό καφενείο του Μήτσου, που μπορεί να μη σου γεμίζει το μάτι, αλλά σίγουρα σου γεμίζει το στομάχι! Αποτελεί γνωστό στέκι για πολλούς κατοίκους του κέντρου που το επιλέγουν είτε στο διάλειμμά τους από τη δουλειά είτε για απογευματόβραδα με την παρέα στην πόλη. Εκεί θα βρείτε μεταλλικά τραπεζάκια, αυθεντικά μπουκαλάκια τσίπουρου και ούζου καθώς και πρόσχαρους, χαμογελαστούς ανθρώπους. Στον κατάλογό του ξεχωρίζει το χταποδοκουσκουσάκι, ο γαύρος μαρινάτος αλλά και οι τσιπουρομπουκιές με μικρές παστές τσιπούρες πελάγους. Όλα γίνονται στη στιγμή και σερβίρονται σε μοναδικά ξύλα κοπής. Επιλέξτε το για μια αυθεντική εμπειρία μεζέ και ούζου!

    Info: Βλάλη 11, Αγορά Καπάνι, @stou_mitsou

    Mezen Salonica

    101220310-873141463162082-5395392211420106526-n.jpg

    Σε ένα γραφικό πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης, το Μezen Salonica «παντρεύει» τη Βολιώτικη τσιπουροποσία με τον παραδοσιακό αέρα της πόλης μας. Για απαιτητικούς ουρανίσκους, το team του Mezen προσεγγίζει τους μεζέδες για τσίπουρο με μια σύγχρονη twisted ματιά: Δοκιμάστε σίγουρα την καπνιστή κοπανιστή, το χειροποίητο καπνιστό σκουμπρί, τον τόνο τηγανιά και τα σουτζουκάκια μπακαλιάρου! Ως ένα μοντέρνο γαστρο-καφενείο θα σας εντυπωσιάσει με τα πιάτα του, που ενδείκνυνται για απολαυστικό casual dining. Στα συν του, η συνεργασία του με τοπικούς παραγωγούς που φτιάχνουν τα δικά τους τουρσιά και αναζητούν στα βουνά μανιτάρια, τρούφες, άγρια χόρτα και μυρωδικά.

    Info: Ρογκότη 3, @mezen_salonica