fbpixel

Search icon
Search
5+1 tips για να αντιμετωπίσετε το άγχος πιο αποτελεσματικά από ποτέ
PSYCHOLOGY

5+1 tips για να αντιμετωπίσετε το άγχος πιο αποτελεσματικά από ποτέ

Αλλάξτε τη ζωή σας -επιτέλους- προς το καλύτερο


Κακά τα ψέματα, το άγχος αποτελεί -πλέον- βασικό συστατικό της κοινωνίας μας. Συνεχώς τρέχουμε για να προλάβουμε κάτι. Συνεχώς έχουμε στο μυαλό μας μία σειρά από υποχρεώσεις κι από «πρέπει». Όσο κι αν προσπαθούμε -ωστόσο- είναι πολύ-πολύ δύσκολο να το αποβάλλουμε. Στη σύγχρονη εποχή, η λέξη «στρες» είναι συνώνυμο της καθημερινότητάς μας, όμως αν δεν μπορούμε να το απομακρύνουμε οριστικά από ζωή μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το διαχειριστούμε και να το μειώσουμε, όσο είναι αυτό εφικτό.

Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε τα πιο εύκολα, must-try tips, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε ένα σημαντικό step και θα αλλάξουν σημαντικά τη ζωή σας σε βάθος χρόνου.

Ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση!

Κρατήστε το κινητό σας μακριά

Είναι κάτι που πολλές φορές δεν το συνειδητοποιούμε, ωστόσο, η Νο1 συσκευή που μας προκαλεί extra άγχος στη ζωή μας, είναι τα smartphones που έχουμε διαρκώς στα χέρια μας. Είναι βασικό συστατικό της ζωής και της καθημερινότητάς μας, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να κάνουμε κι ένα break από αυτό, τις ώρες -τουλάχιστον- που δεν μας είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, φεύγοντας από το γραφείο κι ολοκληρώνοντας τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της ημέρας, αντί να συνεχίσετε να αφιερώνετε χρόνο στο κινητό σας, είναι προτιμότερο να το αφήσετε για λίγο μακριά σας. Πείτε ένα «όχι» στα τοξικά -σε ορισμένες περιπτώσεις- social media και δώστε την ευκαιρία στο μυαλό σας να κάνει ένα διάλειμμα από όλα αυτά. Ειδικά όσο βρίσκεστε στο σπίτι σας, καλό είναι να παίρνετε απόσταση απ' όλα όσα σας απασχολούν και σας πιέζουν, αλλά δεν μπορείτε να τα αλλάξετε.

Prepare your day

Αν ένα από τα πράγματα που σας απασχολούν σε καθημερινή βάση και σας προκαλούν σημαντικό άγχος, είναι το πώς θα οργανώσετε τις υποχρεώσεις σας μέσα σε μία ημέρα, τότε πρέπει να βάλετε ένα τέλος σε όλο το... χάος asap! Αυτό που χρειάζεται να κάνετε, εφόσον ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, είναι να θέσετε προτεραιότητες, αλλά και να βάλετε συγκεκριμένα όρια στους ανθρώπους που είναι γύρω σας, τα οποία κι οφείλουν να σεβαστούν. Στο τέλος της κάθε ημέρας -λοιπόν- καθίστε αναπαυτικά σε έναν χώρο που σας προσφέρει γαλήνη και με καθαρό μυαλό, προγραμματίστε την επόμενη ή ακόμη καλύτερα, δημιουργήστε ένα εβδομαδιαίο πλάνο, το οποίο θα σας βοηθήσει να οργανώσετε με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις σας. Προσοχή: Όλα τα παραπάνω, δε σημαίνουν ότι αναγκαστικά θα κυλήσουν όλα βάσει πλάνου στη διάρκεια της εβδομάδας, ωστόσο, σίγουρα δε θα υπάρξουν πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, που θα αλλάξουν τις ισορροπίες σας σε τρομακτικό βαθμό.

shutterstock-1931621699-713659548518.jpeg

Ύπνος

Κι όμως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο σωστός κι επαρκής ύπνος παίζει πολύ-πολύ σημαντικό ρόλο και μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς, οι ειδικοί σημειώνουν πως είναι το καλύτερο και λιγότερο ακριβό «φάρμακο» για το άγχος. Ξεκινήστε από τα απλά και τα πιο βασικά, καθιερώνοντας ένα σταθερό ωράριο ύπνου κι από εκεί και πέρα, προσπαθήστε να μην ασχολείστε με άλλα θέματα όταν ξαπλώνετε. Επίσης, σημαντική διαφορά μπορεί να κάνει και το περιβάλλον του υπνοδωματίου, καθώς θα πρέπει να σας χαλαρώνει κι όχι να σας δημιουργεί extra σκέψεις.

Πείτε «όχι» στην καφεΐνη

Η σχέση καφεΐνης και άγχους είναι πολύ πιο άμεση, σε σχέση με αυτό που πιστεύουν -ενδεχομένως- οι περισσότεροι κι είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε επιτέλους αυτό. Μία σειρά από έρευνες, έχουν δείξει πως η καφεΐνη είναι ένα αγχογονικό «φάρμακο», που προκαλεί στρες, κάτι που σημαίνει πως όσοι παλεύουν με το έντονο άγχος και το στρες, είναι προτιμότερο να μένουν μακριά από αυτήν ή έστω να προσπαθήσουν να τη μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να μειώνετε τους καφέδες που πίνετε στη διάρκεια της ημέρας σας και δείτε τη ζωή σας -σταδιακά- να αλλάζει.

shutterstock-1978067132-713659622450.jpeg

Γυμναστική

Δεν αποτελεί μυστικό, το γεγονός ότι η γυμναστική συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι οι ειδικοί προτείνουν να αφιερώνουμε 150 λεπτά την εβδομάδα σε αερόβια άσκηση, ακόμα και ήπιας έντασης. Ένας σύντομος περίπατος, μια βόλτα με το ποδήλατο ή το ολιγόλεπτο χαλαρό τρέξιμο μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση σε περιόδους έντονου άγχους, καθώς η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, απελευθερώνοντας ενδορφίνες, που είναι οι ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση. Η άσκηση μπορεί να μειώσει τη συναισθηματική ένταση που αισθανόμαστε και μας βοηθά να καθαρίσουμε και να διαχειριστούμε τις σκέψεις μας, με αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους άμεσα.

shutterstock-768625216-713659485955.jpeg

Journaling

Σε πολλές περιπτώσεις, το άγχος συνδέεται άμεσα με την αρνητική ενέργεια. Συνεπώς, μία αλλαγή που πρέπει να κάνετε όσο πιο άμεσα γίνεται, είναι να υιοθετήσετε -step by step προφανώς- έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης. Αφήστε στην άκρη τον αρνητισμό και κάντε focus στα θετικά σημεία της ζωής και της καθημερινότητάς σας. Ακόμη καλύτερα, ξεκινήστε να γράφετε σε ένα τετράδιο ή και στο κινητό ή το tablet σας, εφόσον αυτό σας εξυπηρετεί, τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες στο τέλος κάθε ημέρας. Αποδεχτείτε τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε ή να ελέγξετε κι επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να καθορίσετε εσείς οι ίδιοι. Όλα είναι θέμα οπτικής...