fbpixel

Search icon
Search
4+1 εμβληματικές προσωπικότητες του χώρου της μόδας που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2021
PEOPLE & MOMENTS

4+1 εμβληματικές προσωπικότητες του χώρου της μόδας που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2021

Σπουδαίοι άνθρωποι που άφησαν πίσω τους τεράστιο έργο


Το 2021 ήταν μία -ακόμη- δύσκολη χρονιά για την ανθρωπότητα. Η πανδημία του covid-19, δεν έφυγε από τη ζωή μας, όπως ενδεχομένως να περιμέναμε όλοι μας κι η ζωή μας άλλαξε σημαντικά στη διάρκεια όλων αυτών των μηνών. Φτάνοντας στο τέλος του έτους, όλοι μας κάνουμε τη δική μας ανασκόπηση. Θυμόμαστε τις καλύτερες στιγμές, αλλά και τις πιο δύσκολες. Εκείνες που άφησαν το σημάδι τους κι έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μας. Ο χώρος της μόδας δέχθηκε σημαντικά «χτυπήματα» στη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Σπουδαίες προσωπικότητες έφυγαν από τη ζωή, σκορπώντας θλίψη σε όλο τον κόσμο κι εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές.

Άνθρωποι με όραμα, που άφησαν το στίγμα τους!

Alber Elbaz 

118194603-hi066964522.jpg

Σπουδαίος σχεδιαστής, εκκεντρικός χαρακτήρας, φωτεινός άνθρωπος! Αυτός ήταν ο Alber Elbaz. Γεννήθηκε στο Μαρόκο, μεγάλωσε στο Ισραήλ και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους στο χώρο της μόδας, όπως ο Ralph Toledano, ενώ διαδέχθηκε τον Yves Saint Laurent ως ο επικεφαλής στο κομμάτι -ready-to-wear του οίκου. Υπήρξε δημιουργικός διευθυντής του οίκου Lanvin από το 2001 έως το 2015 και συνεργάστηκε με πολλούς οίκους μόδας, ενώ δημιούργησε το δικό του brand με το όνομα ΑΖ Factory. Αγαπούσε τις γυναίκες και του άρεσε να φτιάχνει pieces που θα μπορούσε να φορέσει η καθεμία από εμάς. Μόλις στα 59 του χρόνια, ο Elbaz έχασε τη μάχη με τον Covid-19 τον Απρίλιο του 2021 στο Παρίσι κι έκτοτε, ο κόσμος της μόδας μοιάζει πιο φτωχός...

Virgil Abloh

2-hDTZo.jpg

Ένας ακόμη χαρισματικός άνθρωπος. Μία ακόμη σημαντική παρουσία, ένα φοβερό, δημιουργικό μυαλό που άφησε το στίγμα του. Ο Virgil Abloh μεγάλωσε στο Σικάγο κι έμαθε από μικρός να παλεύει, ακόμη και τα αυτονόητα. Τίποτα δεν ήταν εύκολο γι' αυτόν και κανείς δεν του χαρίστηκε. Έκανε την πρακτική στον οίκο Fendi, δημιούργησε το δικό του streetwear brand, με το όνομα Off-White κι ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της ανδρικής σειράς του οίκου Louis Vuitton. Σύζυγος, πατέρας δύο παιδιών, πετυχημένος σχεδιαστής, επιχειρηματίας. Ο Abloh ήταν -φαινομενικά- ένας άνθρωπος που τα είχε όλα. Όμως, το 2019 βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου. Πάλεψε σκληρά και σιωπηλά, δεν άφησε ποτέ τίποτα να τον λυγίσει, δε σταμάτησε να δουλεύει και κράτησε μακριά από όλους τους άλλους, τον μεγάλο, αβάσταχτο πόνο του. Η τελευταία μάχη του Abloh, ήταν κι η πιο δύσκολη. Έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβρη μόλις στα 41 του χρόνια, βυθίζοντας στο πένθος τους αγαπημένους τους, αλλά κατάφερε να αφήσει τη δική του κληρονομιά!

Heidi Weisel

3-7qmQp.jpg

H Ηeidi Weisel άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 59 ετών, τον Ιανουάριο του 2021. Θεωρήθηκε μία από τις πιο σπουδαίες κι εμβληματικές σχεδιάστριες της δεκαετίας του 1990, διοργανώνοντας την πρώτη της επίδειξη το 1999. Ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για τη δημιουργική της ματιά και μέσα από τα elegant pieces που έφτιαχνε για την κάθε collection της, ταξίδευε σε μακρινούς προορισμούς. Η πασίγνωστη, fashion designer συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα, όπως η Natasha Richardson, η Faith Hill, η Brooke Shields, η Oprah Winfrey κι η Emily Watson κι οι δημιουργίες της κατάφερναν πάντα να μαγνητίζουν τα βλέμματα. Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και τελικά, έφυγε από τη ζωή στο Λος Άντζελες.

Elsa Peretti

photo-shared-by-elsa-peretti-on.webp

H Elsa Peretti γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1940 κι από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής της, ήταν ξεκάθαρο πως η μόδα θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο σε αυτήν! Ήταν γεμάτη πάθος, λάτρευε να δημιουργεί μοναδικά pieces κι άφησε την φαντασία της να τρέξει στα πιο μακρινά μέρη. Κατάφερε να συνδέσει το όνομά της με τον οίκο Tiffany & Co, ενώ ξεκίνησε την πορεία της στο χώρο σας μοντέλο, τη δεκαετία του 1960. Η σχέση της με τον αμερικανικό οίκο ήταν φλογερή! H Ιταλίδα κατάφερε να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες σχεδιάστριες κοσμημάτων όλων των εποχών κι άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 80 ετών στο σπίτι της στην Ισπανία. Την ανακοίνωση του θανάτου της την έκανε το Nando- Elsa Peretti Foundation, γράφοντας: «Μια γυναίκα με εξαιρετική γενναιοδωρία, φιλάνθρωπος και παγκοσμίου φήμης σχεδιάστρια. Μια ελεύθερη, δυνατή οραματίστρια. Το παράδειγμά της θα το θυμόμαστε για πάντα».

Cicely Tyson

3-xgKXj.jpg

Μία γυναίκα που έδωσε τεράστια μάχη για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών επί δεκαετίες. Μία ισχυρή προσωπικότητα, που άφησε το στίγμα της στο χώρο της μόδας και της υποκριτικής, καθώς εκτός από σπουδαίο μοντέλο, υπήρξε κι ηθοποιός, διαγράφοντας μία τεράστια πορεία. Η Cicely Tyson, «έφυγε» τον Ιανουάριο του 2021 σε ηλικία 98 ετών. Η καριέρα της διήρκεσε επτά δεκαετίες και ταυτίστηκε με τη γυναικεία ενδυνάμωση. Υπήρξε υποψήφια για Oscar το 1972 για τον ρόλο της ως Rebbeca Morgan στο «Sounder», ενώ κέρδισε δύο Βραβεία Emmy και το μετάλλιο Spingarn του NAACP. Το 2016, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε το «Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας» κι έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που έλαβε τιμητικό Oscar το 2018. Κατάφερε να κάνει πολλά από τα όνειρά της πραγματικότητα κι αποτελεί μέχρι και σήμερα πρότυπο για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.