fbpixel

Search icon
Search
4 σούπες λαχανικών που θα σας κρατήσουν ζεστούς τις κρύες ημέρες
TASTE

4 σούπες λαχανικών που θα σας κρατήσουν ζεστούς τις κρύες ημέρες

Ο καιρός επιβάλλει να τις δοκιμάσετε


Οι κρύες ημέρες του χειμώνα μάς κάνουν να θέλουμε να γευτούμε πιάτα, που θα μας κρατήσουν ζεστούς. Η καλύτερη ιδέα δεν είναι άλλη πέρα από τις σούπες και ιδίως οι σούπες λαχανικών, που γεμίζουν τον οργανισμό με βιταμίνες και είναι πεντανόστιμες! Εμείς συγκεντρώσαμε τις top συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε αυτήν την περίοδο και είμαστε σίγουροι πως θα θέλετε να τις φτιάχνετε ξανά και ξανά.

Ανακαλύψτε τες!

Σούπα βελουτέ με σπαράγγια

shutterstock-1457518451.jpg

Υλικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 300 γρ. σπαράγγια
  • 200 γρ. αρακά, κτψ.
  • 1.200 γρ. ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Μπούκοβο
  • Παρμεζάνα, τριμμένη
  • Ξύσμα λεμονιού, από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά στην κατσαρόλα μαζί με το μπούκοβο. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια κόβοντας το σκληρό μέρος στη βάση τους που δεν τρώγεται (είναι σαν ξύλο) περίπου 2-3 εκ. και ξεφλουδίζουμε από τη μέση και κάτω με ένα πίλερ (αν είναι πολύ τρυφερά, δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε). Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα μας. Προσθέτουμε και τον αρακά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό, το μέλι και το δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά σκεπασμένη με καπάκι. Αφαιρούμε από την φωτιά και με την βοήθεια ενός μπίμερ ή στο μπλέντερ περνάμε την σούπα μας να γίνει βελουτέ. Σερβίρουμε με γιαούρτι, μπούκοβο και προαιρετικά με παρμεζάνα και ξύσμα λεμονιού.

Σούπα borscht

shutterstock-1881003343.jpg

Υλικά: 

  • 2 κρεμμύδια
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 πράσο
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 1 καρότο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 400 γρ. πατάτες
  • 3 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κύβους κότας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 1/2 λίτρα νερό
  • 600 γρ. παντζάρια
  • 400 γρ. λάχανο, κόκκινο

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια. Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε το πράσο, τα σέλερι, το καρότο, το σκόρδο, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε 5-10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, τους κύβους, το φύλλο δάφνης και το νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα παντζάρια. Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 5 λεπτά. Σερβίρουμε με θυμάρι, το γιαούρτι, ελαιόλαδο και πιπέρι.

Πατατόσουπα

shutterstock-1218889552.jpg

Υλικά:

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
  • 1 κούπα σέλινο
  • 2 κούπες ζωμός κοτόπουλου
  • 6 κούπες πατάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 1 κούπα τριμμένο καρότο
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι1 1/2 κούπα γάλα
  • 1 1/2 κούπα κορν φλάουρ
  • 8 κ.γ. cream cheese
  • 1 κούπα cheddar
  • 8 φέτες μπέικον
  • Λίγο τριμμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Αφού ζεσταθεί η κατσαρόλα σας, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Έπειτα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σέλινο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τον ζωμό και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάμε μερικές κουταλιές της σούπας γάλα με κορν φλάουρ και στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και χτυπάμε ξανά τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα γάλακτος στη σούπα που ετοιμάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το cream cheese. Συνεχίζουμε το βράσιμο περίπου 1 λεπτό. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με cheddar, μπέικον και πράσινα κρεμμύδια ή μαϊντανό.

Ντοματόσουπα

shutterstock-521930716.jpg

Υλικά:

  • 600 γρ. ντομάτες
  • 400 γρ. ψωμί
  • 2 κλ. θυμάρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 800 γρ. νερό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Κρουτόν
  • Ελαιόλαδο
  • Θυμάρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια, το ψωμί σε κυβάκια, και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε το θυμάρι και ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σοτάρουμε για 3 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζουμε τις ψητές ντομάτες και το ψημένο ψωμί, μαζί με τα υγρά του ταψιού, στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το νερό, αλάτι, πιπέρι, και βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση η σούπα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα. Σερβίρουμε με κρουτόν και πασπαλίζουμε με έξτρα ελαιόλαδο και θυμάρι.