fbpixel

Search icon
Search
4 γλυκές και αλμυρές συνταγές με το απόλυτο φρούτο αυτής της εποχής
TASTE

4 γλυκές και αλμυρές συνταγές με το απόλυτο φρούτο αυτής της εποχής

Απολαύστε τα σύκα... αλλιώς!


Τα σύκα αποτελούν το απόλυτο φρούτο της εποχής που διανύουμε, γι' αυτό και τώρα βρίσκονται στις περισσότερες κουζίνες. Είναι γλυκά και πολύ θρεπτικά, ενώ υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να τα απολαύσετε - από γλυκές και αλμυρές συνταγές που θα σας ξετρελάνουν. Εμείς συγκεντρώσαμε παρακάτω τις top choices που θα σας πείσουν να αξιοποιήσετε τα σύκα σας... αλλιώς!

Give them a try!

Σάντουιτς με μπρι, ζαμπόν και μαρμελάδα σύκο

tost-me-mpri-zabon-kai-marmelada-siko-gastronomos-768x960.jpg

Υλικά για ένα σάντουιτς:

  • 2 μεγάλες φέτες από χωριάτικο ψωμί ολικής άλεσης (από καρβέλι)
  • 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα σύκο
  • 40 γρ. τυρί μπρι σε φέτες
  • 70 γρ. ζαμπόν σε φέτες
  • Λίγα φύλλα από σαλατικά της αρεσκείας σας

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε σάντουιτς με μπρι, ζαμπόν και μαρμελάδα σύκο, αλείφουμε τη φέτα ψωμί με την μαρμελάδα σύκο. Απλώνουμε το τυρί μπρι και από πάνω τοποθετούμε το ζαμπόν. Κλείνουμε με την άλλη μία φέτα ψωμί. Ψήνουμε σε προθερμασμένη τοστιέρα για 2 λεπτά. Ανοίγουμε, το σάντουιτς με μπρι, ζαμπόν και μαρμελάδα σύκο, και βάζουμε λίγα φύλλα από σαλατικά της αρεσκείας μας, το ξανακλείνουμε και σερβίρουμε.

Γαστρονόμος

Σύκα γεμιστά με φέτα και δεντρολίβανο

shutterstock-226707658.jpg

Υλικά:

  • 15-20 σύκα
  • 300 γρ. φέτα
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
  • 60 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο αποξηραμένο
  • 4-5 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοψαλιδισμένο
  • Μείγμα φρεσκοτριμμένων πιπεριών

Εκτέλεση:

Κόβουμε τη φέτα σε κύβους και την πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το θυμάρι και το αποξηραμένο δεντρολίβανο. Τη ραντίζουμε με 4 κ.σ. ελαιόλαδο και την αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα σύκα. Με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρούμε προσεκτικά όσο μπορούμε από το εσωτερικό των σύκων, έτσι ώστε να μην σπάσουν. Τη σάρκα που θα βγάλουμε από τα σύκα την ενώνουμε με τα 2/3 της ποσότητας της φέτας (200 γρ.) που θα λιώσουμε με ένα πιρούνι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνουμε το μείγμα της φέτας με τα σύκα, με τα αμύγδαλα και το φρέσκο δεντρολίβανο. Πασπαλίζουμε με τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε με το παραπάνω μείγμα το εσωτερικό των σύκων. Σκεπάζουμε κάθε σύκο με ένα κύβο από τη μαριναρισμένη φέτα που κρατήσαμε. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο δεντρολίβανο. Ψήνουμε για 15 λεπτά.

Olive Magazine

Παγωτό σύκο

ice-cream.jpg

Υλικά:

  • 150 γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 150 γρ. ανθότυρο κρέμα
  • 1 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 400 ml γάλα

Εκτέλεση:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες και ψιλοκόβουμε τα σύκα. Προσθέτουμε το ανθότυρο, το λικέρ και το μέλι και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε τα υλικά να ενωθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε παγωτομηχανή και το παγώνουμε ή ακολουθούμε τις οδηγίες για παγωτό χωρίς παγωτομηχανή. Σερβίρουμε με μέλι και φρέσκα σύκα, εάν είναι η εποχή τους.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Chutney σύκου

shutterstock-1168521442.jpg

Υλικά:

  • 400 γρ. σύκα καθαρισμένα
  • 60 γρ. μαρμελάδα σύκου
  • 60 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 60 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 60 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 60 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο ή ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. κάρι
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία όλα τα υλικά εκτός από τα σύκα για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα σύκα και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 20 λεπτά ακόμα. Μεταφέρουμε το chutney σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνετε αεροστεγώς. Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Threpsis

Καλή απόλαυση!