Η υγιεινή διατροφή απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Η ανάγκη για ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας, έχει οδηγήσει στην εύρεση νέων γεύσεων. Η γλυκοπατάτες ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία. Σε σύγκριση με τις κλασικές πατάτες, είναι χαμηλές σε γλυκαιμικό δείκτη, δεν περιέχουν λιπαρά και θεωρούνται αντιοξειδωτικές. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και σίγουρα λιγότερες θερμίδες από τις λευκές. Ταυτόχρονα, προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες (ασταθή μόρια που μπορεί να βλάψουν το DNA, προκαλώντας φλεγμονή και χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις). Το πιο σημαντικό απ' όλα; Είναι πεντανόστιμες, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις συνταγές που θα σας κάνουν να τις λατρέψετε και να μην μπορείτε να τους αντισταθείτε.
Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε 3 συνταγές που θα σας κάνουν να «δείτε» τις γλυκοπατάτες...αλλιώς!
Σούπα γλυκοπατάτας με καπνιστό γιαούρτι και τζίντζερ
Υλικά
- 3 μεγάλες γλυκοπατάτες κομμένες σε κύβους
- 1,5 λίτρο ζωμός κότας
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 5 φέτες μπέικον κομμένο
- 1 τζίντζερ τριμμένο
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το μπέικον, τη γλυκοπατάτα, το τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για περίπου 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ώσπου να μαλακώσει η γλυκοπατάτα και στη συνέχεια πολτοποιούμε με ραβλομπλέντερ.
Για το καπνιστό γιαούρτι:
Σε μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε μια κουταλιά της σούπας καπνιστό γιαούρτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζεστή σούπα γλυκοπατάτας.
Συνταγή: Γρηγόρης Μπονιάκος
Νιόκι με σάλτσα γλυκοπατάτας
Υλικά
- 1 πακέτο έτοιμα, φρέσκα νιόκι
- 1 μεγάλη, πορτοκαλί γλυκοπατάτα
- 250 ml σπιτικό ή έτοιμο ζωμό κοτόπουλου
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό (ή μαργαρινη για τους vegans)
- 2 φυλλαράκια φασκόμηλο
- Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
Τυλίγουμε την γλυκοπατάτα με αλουμινόχαρτο και την βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί στον αέρα, στους 200oC για 40 λεπτά. Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σοτάρουμε στο βούτυρο για 2-3 λεπτά μαζί με το φασκόμηλο το οποίο έχουμε ψιλοκόψει. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά. Λιώνουμε καλά τη σάλτσα με ράβδο χειρός ή στο μούλτι και βράζουμε άλλα 2 λεπτά. Παράλληλα, βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Σουρώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τα νιόκι με σάλτσα γλυκοπατάτας και λίγο blue cheese προαιρετικά.
Συνταγή: Madame Ginger
Γλυκοπατάτες γεμιστές με κοτόπουλο και κέιλ
Υλικά
- 2 κιλά γλυκοπατάτες, (6 τμχ)
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
- 6 φέτες μπέικον
- 2 κρεμμύδια
- 1 σκ. σκόρδο
- 150 γρ. kale
- 1/4 ματσάκι άνηθο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Για τη σος ταχινιού
- 1 ματσάκι βασιλικό, μόνο τα φύλλα
- 1/4 ματσάκι κόλιανδρο, μόνο τα φύλλα
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 σκ. σκόρδο
- 50 γρ. ξίδι ρυζιού (ρυζόξιδο)
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Για τις γλυκοπατάτες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.ταψί. Τρυπάμε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, και ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο. Κόβουμε τα στήθη κοτόπουλου σε κυβάκια 2 εκ. και ψιλοκόβουμε τις φέτες του μπέικον, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το μπέικον μαζί με το κοτόπουλο για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα. Καθαρίζουμε τον κεντρικό μίσχο από τα φύλλα του κέιλ και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε τις φέτες στο τηγάνι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να μαραθεί το κέιλ. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Για τη σος ταχινιού
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τα μυρωδικά και να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σάλτσα. Κρατάμε τη σάλτσα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη σύνθεση
Κόβουμε τις γλυκοπατάτες κατά μήκος και πιέζουμε τις άκρες ώστε να σχηματίσουμε εσοχή στο κέντρο για να βάλουμε τη γέμιση. Πιέζουμε τη σάρκα κάθε γλυκοπατάτας προς τα μέσα με ένα κουτάλι και μοιράζουμε τη γέμιση με το κοτόπουλο και το κέιλ. Περιχύνουμε τις γλυκοπατάτες με τη σος ταχινιού και σερβίρουμε.
Συνταγές: Άκης Πετρετζίκης