fbpixel

Search icon
Search
3 νηστίσιμες, αλλά νόστιμες, συνταγές γι' αυτήν την περίοδο
TASTE

3 νηστίσιμες, αλλά νόστιμες, συνταγές γι' αυτήν την περίοδο

Δοκιμάστε τες από σήμερα!


Η περίοδος που διανύουμε είναι η κατάλληλη για δοκιμή νέων γεύσεων, οι οποίες επειδή είναι νηστίσιμες δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να μην είναι και νόστιμες. Αγνά υλικά, που μπορεί να μην καταναλώνουμε συχνά μπαίνουν στη food list μας αυτήν την εποχή κι εμείς συγκεντρώσαμε τους καλύτερους τρόπους για να τα εκμεταλλευτούμε. Λαχταριστές νηστίσιμες συνταγές μπορούν να μπουν στο σαρακοστιανό μενού μας και εμείς ανυπομονούμε να τις δοκιμάσουμε.

Ξεκινήστε παρακάτω!

Νηστίσιμη μακαρονάδα ρατατούι

shutterstock-785621569.jpg

Υλικά

  • 1 μελιτζάνα
  • 1 καρότο
  • 1/2 πράσινη πιπεριά
  • 1/2 κίτρινη πιπεριά
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά
  • 2 στικ σέλερι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. κόκκινο κρασί
  • 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. σπαγγέτι, με καρότο
  • 1 κ.σ. βασιλικό

Για το σερβίρισμα

  • βασιλικό
  • ελαιόλαδο
  • πεκορίνο
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια και τις βάζουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 4-5 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το καρότο και τις πιπεριές σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, το πράσο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά να μαλακώσουν. Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 12-15 λεπτά, να εξατμιστεί η υγρασία και να δέσει η σάλτσα. Παράλληλα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, τα σπαγγέτι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Βάζουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με βασιλικό, ελαιόλαδο, πεκορίνο και πιπέρι.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 


Νηστίσιμη πίτσα

shutterstock-116670835.jpg

Υλικά

Για τη ζύμη πίτσα

  • 600 γρ. αλεύρι, σκληρό
  • 360 ml νερό
  • 5 γρ. μαγιά, ξερή
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο & έξτρα για το άλειμμα του σκεύους
  • 1 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική

Για την πίτσα

  • 150-200 γρ. πατάτες, προτηγανισμένες
  • 4 μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 6 κ.σ. σάλτσα πίτσας
  • 4 κσ. ελιές ροδέλες
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες στη μέση
  • 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 1/2 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά. Χτυπάμε με τον γάντζο, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μία μαλακή και ομογενοποιημένη ζύμη. Έπειτα, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με διαφανής μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 - 1.5 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C, στον αέρα. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και την κόβουμε στα δυο. Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 36x28 εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη σε όλο το ταψί. Απλώνουμε τη σάλτσα πίτσας στην επιφάνεια της ζύμης και προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις ελιές, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη. Μόλις είναι έτοιμη η πίτσα, κόβουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή: Γιώργος Τσούλης


Σούπα με κόκκινες φακές

shutterstock-1891229302.jpg

Υλικά

  • 200 γρ. κόκκινες φακές
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 πατάτα
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.γ. ξερό δυόσμο
  • 1 πρέζα/ες κύμινο
  • 500 γρ. νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι κατά βούληση
  • Λίγο μπούκοβο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τις φακές μέχρι το νερό που τρέχει να είναι ξανά διαυγές και καθαρό. Κόβουμε την πατάτα σε κύβους και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σωτάρουμε με ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει λίγο το κρεμμύδι και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας,κύμινο, πιπέρι και τον ξερό δυόσμο. Ανακατεύουμε για να βγάλουν τα αρώματα τους. Ρίχνουμε και τις φακές. Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών και αλάτι και αφήνουμε τις κόκκινες φακές να πάρουν δράση. Βράζουμε περίπου 25 λεπτά. Δοκιμάζουμε, πολτοποιούμε την βελουτέ. Αν μας πήξει πολύ αραιώνουμε με λίγο νερό κ αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα. Σερβίρουμε με λίγο μπούκοβο και δυόσμο.

Συνταγή: Αντιγόνη Οζλούτας Κόλλια, Argiro.gr