Η περίοδος της νηστείας ξεκίνησε κι επίσημα. Εάν λοιπόν, επιθυμείτε να νηστέψετε κι εσείς ή απλώς αναζητάτε μια αφορμή για να αποφύγετε ζωικά παράγωγα και να κάνετε το δικό σας detox, τότε παρακάτω σας παρουσίαζουμε εύκολες αλλά και δημιουργικές συνταγές που μπορείτε να απολαμβάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιστέψτε μας θα κάνουν αυτήν την περίοδο να περάσει πιο... ανώδυνα!
The Recipes!
1. Σαλάτα με κινόα
Υλικά
- 1 φλιτζάνι κινόα
- 2 ποτήρια νερό
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 αγγούρι ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 χούφτα baby σπανάκι
- 1 χούφτα ξηρούς καρπούς
- Ρόδι
- Λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- ξύδι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το πρώτο βήμα που αφορά τη χρήση της κινόας. Θα πρέπει να την τοποθετήσετε σε ένα μπολ ή καλύτερα και κόσκινο εάν έχετε, ώστε να την ξεπλύνετε. Ταυτόχρονα, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό και αμέσως μετά την ρίχνετε μέσα και περιμένετε για περίπου 20 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί, την μεταφέρετε σε ένα άδειο μπολ, προκειμένου να κρυώσει. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αν θέλετε και κάποια extra δικά σας και τα αναμειγνύετε, για να «μεταφερθούν» σε όλο το πιάτο οι γεύσεις. Πλήρως γευστικό, υγιεινό και εύκολο.
2. Ταραμοκεφτέδες
Υλικά
- 200 γρ. ταραμά, λευκό
- 350 γρ. ψωμί, μπαγιάτικο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ¼ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 3 κλ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ηλιέλαιο
Για το σερβίρισμα:
- Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ψωμί και αρκετό νερό ώστε να το σκεπάσει. Το αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσει .Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον ταραμά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί ο ταραμάς. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε πολύ καλά το ψωμί, το προσθέτουμε στο μπολ με τον ταραμά, μαζί με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα, ζυμώνουμε το μείγμα φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τυλίγουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμο το μείγμα, το πλάθουμε μπαλάκια των 30 γρ. Στη συνέχεια, τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί η το λάδι, προσθέτουμε τους ταραμοκεφτέδες και τηγανίζουμε, μέχρι να χρυσαφίσουν. Μόλις τηγανιστούν, τους μεταφέρουμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Τέλος, σερβίρουμε τους ταραμοκεφτέδες ζεστούς πασπαλίζοντας με κρεμμύδι και μαϊντανό.
3. Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & πορτοκάλι
Υλικά:
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. ταχίνι
- 350 ml χυμό πορτοκάλι (φρεσκοστυμμένο)
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το γλάσο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 κ.σ νερό
- Λίγο ξύσμα από πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε, χτυπώντας το ταχίνι με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την ένταση από το μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι του κέικ, αφού πρώτα το λαδώσουμε και το αλευρώσουμε ελαφρώς, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για μια ώρα. Για το γλάσο ρίχνουμε σε ένα μπολ κοσκινισμένη την άχνη ζάχαρη, λίγο ξύσμα από πορτοκάλι και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο γυαλιστερό γλάσο. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό. Περιχύνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και το αφήνουμε να στεγνώσει για 20 λεπτά.