Οι γιορτές είναι η ιδανική αφορμή για να έρθουμε κοντά με φίλους και συγγενικά πρόσωπα. Πέρα από τα νόστιμα εδέσματα που θα πάρουν τη θέση τους στο τραπέζι, μεγάλη σημασία έχουν, φυσικά, και οι σαλάτες, που θα απογειώσουν και θα ολοκληρώσουν με την παρουσία τους το όλο γεύμα. Ιδανική επιλογή ακόμα και τους vegan φίλους σας.
Παρακάτω ανακαλύψτε τις συνταγές που σας προτείνουμε να εντάξετε στο γιορτινό σας τραπέζι για μια μοναδική νότα!
Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα & blue cheese
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 1 μήλο πράσινο
- 1 αχλάδι
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
- 100 γρ. σύκα, αποξηραμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. κριθαροκουλούρα
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. πράσινη σαλάτα, ανάμεικτη
- 250 γρ. blue cheese
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. κύμινο, σε σπόρους
- 1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους
- 50 γρ. καρύδια
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
Εκτέλεση
Αρχικά κόβουμε το πράσινο μήλο και το αχλάδι σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα σύκα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον ντάκο σπασμένο σε κομμάτια, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε την πράσινη σαλάτα, το blue cheese σε κομμάτια και ανακατεύουμε καλά. Για το σερβίρισμα: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Βάζουμε τους σπόρους του κύμινου και του κόλιανδρου, τα καρύδια και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με την κρέμα βαλσάμικου και αφήνουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν τα καρύδια. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Βάζουμε τα καραμελωμένα καρύδια πάνω στη σαλάτα, αρωματικά και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σαλάτα με κόκκινο λάχανο, σύκο και καρύδια
Υλικά
- ¼ από 1 λάχανο κόκκινο
- 3 καρότα
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό χοντροκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού καρύδια
- 1/3 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
- 2-3 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κυβάκια
Για το dressing
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο σε σποράκια λίγο σπασμένο στο γουδί
- 1 κουτ. σούπας σόγια σος
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- χυμό από 1 λεμόνι
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Τρίβουμε τα καρότα στο μούλτι. Κόβουμε το λάχανο σε κομματάκια και το τρίβουμε και αυτό στο μούλτι ή το ψιλοκόβουμε στο χέρι. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας τη σος. Στο μούλτι ή σε ένα φλιτζάνι, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Ρίχνουμε το dressing στη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά να αναμιχθεί με τα λαχανικά και σερβίρουμε.
Συνταγή: Ελένη Ψυχούλη
Σαλάτα με λάχανο, μήλο και ρόδι
Υλικά
- 500 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα τριμμένα
- 1 ξινόμηλο ψιλοκομμένο
- 2 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
- 1 φλ. ρόδια καθαρισμένα
- 1/2 φλ. καρύδια
- 3 κ.σ. μαγιονέζα
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε πρώτα όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το ρόδι και τα καρύδια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σως, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το γιαούρτι και το βαλσαμικό ξίδι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου