Εδώ και μερικά χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των ανθρώπων που έχουν πάρει την απόφαση να αποβάλλουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Αφενός, υπάρχουν αυτοί που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται από τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη κι αφετέρου μερικοί εμφανίζουν πεπτική δυσφορία όταν καταναλώνουν αυτό το συστατικό. Το ευχάριστο είναι, πως πλέον οι επιλογές για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μία gluten-free διατροφή είναι πολλές! Παρακάτω λοιπόν, θα βρείτε 3 νόστιμες συνταγές που θα ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις σας.
Νew age λαχανόρυζο με καμένα λάχανα
Μερίδες: 6 (Φυλάμε το λαχανόρυζο καλυμμένο στο ψυγείο για 3 μέρες.)
Υλικά
- ½ λευκό λάχανο (περίπου 1 κιλό καθαρισμένο)
- ½ μωβ λάχανο (περίπου ½ κιλό καθαρισμένο )
- 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- ¼ κ.γλ. καυτερή πάπρικα
- ½ κ.γλ. κουρκουμά
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
- 1 πράσο, σε λεπτές φέτες
- 1 καρότο, σε λεπτές φέτες
- 200 γρ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
- ξύσμα & χυμό από 2 λεμόνια
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ που να αντέχει θερμοκρασία το τριμμένο σκόρδο, το μπούκοβο, την πάπρικα, το σουσάμι, τον ξερό κόλιανδρο, το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 4 κ.σ. σησαμέλαιο (ή ηλιέλαιο) σε μέτρια/υψηλή φωτιά. Μόλις κάψει καλά περιχύνουμε το μείγμα μπαχαρικών του μπολ με το καυτό λάδι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, το φυστικοβούτυρο και το μηλόξυδο, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και αλατίζουμε. Μόλις βράσει βάζουμε τα σέσκουλα για 3 λεπτά και αμέσως μόλις τα βγάλουμε τα μεταφέρουμε σε μπολ με νερό και πάγο. Στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε τα σέσκουλα, βάζουμε τα noodles και τα μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. Πριν τα σουρώσουμε κρατάμε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Μόλις τα σουρώσουμε τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα περιχύνουμε με 1 κ.σ. σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο για να μην κολλήσουν. Στο πιάτο που μεταφέραμε το μείγμα μπαχαρικών βάζουμε 1- 2 κ.σ. από το νερό που έβρασαν τα noodles και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε τα noodles ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά από το μείγμα μπαχαρικών. Σερβίρουμε με σουσάμι, φρέσκο κρεμμυδάκι και βρασμένα σέσκουλα ή σπανάκι.
Συνταγή: madameginger
Τυρόπιτα χωρίς γλουτένη
Υλικά
- 400γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 240 γρ. ελαιόλαδο
- 1 αβγό, μεσαίο
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 400 γρ. νερό
- 250 γρ. φέτα
- 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- πιπέρι
- αλάτι
- 2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
- 2 κ.σ. φύλλα δυόσμου
- 1 κ.σ. σουσάμι
Για το σερβίρισμα
- μπούκοβο, προαιρετικά
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα 200 γρ. ελαιόλαδο, το αβγό, το μπούκοβο, τα 200 γρ. νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα το υπόλοιπο νερό μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό. Ρίχνουμε τη φέτα, τη γραβιέρα, πιπέρι, αλατίζουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας, και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, τον δυόσμο, τα προσθέτουμε στο μείγμα, και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε ελαφρά με τα 25 γρ. ελαιόλαδο ένα ταψί 25x35 εκ. και ρίχνουμε μέσα τον χυλό φροντίζοντας να καλύψει ομοιόμορφα όλη τη βάση του ταψιού. Ραντίζουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της τυρόπιτας με τα τελευταία 15 γρ. ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η τυρόπιτα. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει ελαφρώς, και σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με λίγο μπούκοβο.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Παστέλι από ξηρούς καρπούς
Υλικά
- 70 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
- 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 100 γρ. μέλι
- 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
- 50 γρ. βερίκοκα, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, το χυμό λεμόνι, τη ζάχαρη, το μέλι, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και τα βράζουμε. Μόλις αρχίσει και βράσει, τα αφήνουμε για 4 με 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα καρύδια, τα φιστίκια, τα βερίκοκα και ανακατεύουμε εκ νέου. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και απλώνουμε με την κουτάλα δημιουργώντας ένα ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 20Χ23 εκ. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, χαράζουμε σε κομμάτια, αφήνουμε να κρυώσει καλά, κόβουμε και σερβίρουμε.
Εκτέλεση: Γιώργος Τσούλης