fbpixel

Search icon
Search
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής του Χάρβαρντ, Daniel Ziblatt, συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
CITY VIBES

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής του Χάρβαρντ, Daniel Ziblatt, συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Mια συζήτηση που δεν πρέπει να χάσετε


Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος θεωρώντας ότι μια ιστορική επέτειος οφείλει, πέρα από τους εορτασμούς, να είναι η αφορμή για αυτογνωσία και θεώρηση των ιστορικών γεγονότων στην πραγματική τους κλίμακα, αποφάσισε να συμβάλει στην ανάδειξη αυτής της επετείου, οργανώνοντας ένα πλαίσιο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων τόσο για όσα συνέβησαν την εποχή της Επανάστασης, όσο και για όσα ακολούθησαν τα 200 χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα.

Η πρώτη από τις δυο διαδικτυακές εκδηλώσεις, η οποία έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνώς, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου στις 18:00 με τίτλο «200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα». Σε αυτήν, μια μεγάλη προσωπικότητα, ο Αμερικανός διανοητής Daniel Ziblatt, Καθηγητής της Επιστήμης της Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου How Democracies Die (2018), αναλύει το ιδεώδες της Δημοκρατίας από τις αρχές του 19ου έως τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των δυο εκπροσώπων, από τη μια της πολιτικής θεωρίας και από την άλλη της πολιτικής πράξης.

Ταυτόχρονα, το πλαίσιο της σημασίας της επετείου θέτουν στην αρχή της εκδήλωσης ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, και η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, σε μια συζήτηση για τη θέση της Ελληνικής Επανάστασης στο παγκόσμιο ιστορικό και σύγχρονο γίγνεσθαι και τη σημασία της για τον κόσμο τότε και τώρα.

The main speaker - Who is Who

1-4Bun1.jpg

Ο Daniel Ziblatt διδάσκει στο τμήμα Επιστήμης της Διακυβέρνησης στο πανεπιστήμιο Harvard ως Eaton Professor. Από τον Οκτώβριο του 2020 διατελεί επίσης νέος διευθυντής του τμήματος Transformations of Democracy [Μεταμορφώσεις της Δημοκρατίας]. Έχει βραβευθεί με το βραβείο Berlin Prize 2019 από την Αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου και ήταν Επισκέπτης Καθηγητής Karl W. Deutsch στο Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών WZB. Το βιβλίο του «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες», που έγραψε με τον Stephen Levitsky, έγινε New York Times bestseller και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 15 γλώσσες (ελληνική μετάφραση: Ανδρέας Παππάς, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2018), ενώ το βιβλίοConservative Parties and the Birth of Democracy[Συντηρητικά κόμματα και γέννηση της δημοκρατίας] (Cambridge University Press, 2017), μια αφήγηση περί του ιστορικού εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, κέρδισε τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Woodrow Wilson Prize για το καλύτερο βιβλίο διακυβέρνησης και διεθνών σχέσεων το 2018 και το βραβείο Barrington Moore Prize καλύτερου βιβλίου συγκριτικής ιστορικής κοινωνιολογίας.

Στην διαδικτυακή αυτή συζήτηση συμμετέχει επίσης η Elaine Papoulias, Εκτελεστική Διευθύντρια του Minda de Gunzburg, Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και συντονίζει ο Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

fb-gr1.gif

Info: Η online conversation θα μεταδοθεί την Τετάρτη 26.5.2021, ζωντανά, στις 18:00-19:30 από την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας www.culturalsociety.gr και τη σελίδα στο facebook @PolitistikiEtaireia, με ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά και τα Ελληνικά.

Ο συντονισμός της συζήτησης θα πραγματοποιηθεί από τον Βουλευτή & Καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστήμιου, Δημήτρη Καιρίδη, ενώ για περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να περιηγηθείτε εδώ

Για δηλώσεις συμμετοχής (προαιρετικά) πατήστε εδώ.

Παρακάτω οι ομιλητές:

Good to know

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος είναι μια αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό να αποτελέσει μια πλατφόρμα διαλόγου, ιδεών και δράσεων για την ανάδειξη της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, την προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού, και την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα της πόλης.

Info: Tηλ.: 2310 551 754, Ε-mail: communication@peebe.gr