fbpixel

Search icon
Search
Qigong: Όλα όσα χρειάζεται να μάθουμε για να αναπτύξουμε την ζωτική μας ενέργεια
GOOD LIFE

Qigong: Όλα όσα χρειάζεται να μάθουμε για να αναπτύξουμε την ζωτική μας ενέργεια

Η ιστορική κινεζική πρακτική άσκησης και θεραπείας μας εισάγει στην πνευματική και σωματική ισορροπία


Μια παράδοση, «χαραγμένη» για παραπάνω από τέσσερις χιλιάδες αιώνες στα βάθη της Ασίας. Αρμονία, ισορροπία, πειθαρχία και έλεγχος είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά της στοιχεία. Qigong σημαίνει καλλιέργεια και εξισορρόπηση του "chi", της ζωτικής μας ενέργειας. Η διαχρονική αυτή κινεζική πρακτική άσκησης και εναλλακτικής θεραπείας αποτελεί ένα σύστημα συντονισμένης στάσης σώματος και κίνησης, αναπνοής και διαλογισμού που χρησιμοποιείται για σκοπούς υγείας, πνευματικότητας, αλλά και εκπαίδευσης πολεμικών τεχνών. Οι ανάγκες του σώματος για ευεξία, αποτοξίνωση, μακροζωία, αλλά και ασφάλεια και προστασία επιβεβαιώνουν ότι ένα σύνολο εναρμονισμένων τεχνικών και κινήσεων μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Σε αντίθεση με το δημοφιλές στη Δύση, Tai Chi, το Qigong επικεντρώνεται στην υγεία και την ευεξία και αποτελεί μέρος της καθημερινότητας για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Τα πολύτιμα οφέλη

22.jpg


Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα οφέλη του Qigong είναι πολλά και αφορούν σε μεγάλο βαθμό την σωματική μας υγεία. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της άσκησης είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, άρα αποφυγή των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με το Every Day Health”, τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2021 στο “BMC Complementary Medicine and Therapies”, έδειξαν ότι το Qigong είχε παρόμοια αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση με μια συμβατική ρουτίνα σωματικής άσκησης, η οποία ωφελεί την υγεία της καρδιάς μέσω επαναλαμβανόμενων κινήσεων που βελτιώνουν την κυκλοφορία. 

Έχει αποδειχθεί ακόμη ότι η ήρεμη, αργή και βαθιά αναπνοή της άσκησης μειώνει τα επίπεδα του στρες, όπως και της κατάθλιψης. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020 παρουσίασε, επίσης, ότι η εξάσκηση αυτή μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Καθοριστικό ρόλο παίζει και στην επούλωση χρόνιων πόνων στις αρθρώσεις, αλλά και στην περιοχή της μέσης. Υποστηρίζεται ότι οι στάσεις χαμηλής πρόσκρουσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας, επιτρέπουν την εισαγωγή απαλών κινήσεων σε σφιχτούς, πονεμένους μύες και αρθρώσεις. Αυξάνοντας την κίνηση, η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται, αντίστοιχα, και διευκολύνει την επούλωση.

Από ποιές τεχνικές αποτελείται

23.jpg


Όσον αφορά το πρακτικό μέρος του, η κεντρική του ροή αποτελείται από διαλογισμό εν κινήσει, αργές κινήσεις με ροή, βαθιά ρυθμική αναπνοή και ήρεμη διαλογιστική κατάσταση του νου. Τα μοτίβα αναπνοής μπορεί να εναλλάσσονται από την κοιλιακή αναπνοή σε αναπνοή, συνδυασμένη με ήχους ομιλίας. Οι κινήσεις είναι συνήθως απαλές, με στόχο τη χαλάρωση. Η ρύθμιση του νου περιλαμβάνει την εστίαση της προσοχής και την οπτικοποίηση.

Χωρίζεται σε δύο κύριες μεθόδους. Την Waigong, εξωτερική μέθοδος και την Neigong, εσωτερική μέθοδος. Στην πρώτη τεχνική, χρησιμοποιούμε τις κινήσεις του σώματος προκειμένου να κινήσουμε την ενέργεια εκεί που θέλουμε, ενώ στην δεύτερη, χρησιμοποιούμε μόνο τη δύναμη του μυαλού μας ενώ το σώμα μας βρίσκεται σε ακινησία. Το Qigong φαίνεται να είναι μια ασφαλής μορφή δραστηριότητας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις σε άτομα που ακολουθούν την συγκεκριμένη μέθοδο άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με χρόνιες ασθένειες και των ηλικιωμένων. Μια ανασκόπηση ενηλίκων με πόνο στον αυχένα περιελάμβανε δύο μελέτες που διαπίστωσαν ότι η τεχνική αυτή, όπως και άλλες ομάδες άσκησης είχαν παρόμοια αποτελέσματα, τα οποία εμφανίστηκαν σε λιγότερο από το δέκα τοις εκατό των ενηλίκων και αποτελούνται από μυϊκό πόνο και πονοκέφαλο.