fbpixel

Search icon
Search
Koλύμπι: Τα 10 θαυματουργά οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό μας όλες τις εποχές
HEALTH

Koλύμπι: Τα 10 θαυματουργά οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό μας όλες τις εποχές

Το σημαντικό κίνητρο για να θωρακίσουμε τη σωματική, πνευματική και ψυχική μας ευεξία


Το καλοκαίρι είναι εδώ και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία για να ανακαλύψουμε νέους τρόπους εκγύμνασης του σώματός μας, τους οποίους θα ακολουθήσουμε και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Η κύρια συμβουλή που προσφέρει η πλειονότητα των γιατρών στους ενήλικες είναι να αξιοποιούν κάθε εβδομάδα 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική άσκηση ή διαφορετικά, εβδομήντα πέντε λεπτά έντονης. Σημαντικό κίνητρο ώστε να εξασκήσουμε σε μεγάλο βαθμό τους μύες και τις αρθρώσεις μας, και ταυτόχρονα, να χαρίσουμε ένα natural booster μεγάλης διάρκειας στην ψυχική μας ισορροπία και αρμονία, αποτελεί το κολύμπι. Η επαφή μας με το νερό από μόνη της ταυτίζεται με κάτι το ευεργετικό και αναζωογονητικό. Ο ήχος των απαλών κυμάτων και οι δροσερές του σταγόνες μας χαλαρώνουν, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε οικεία. 

7351346c540ec5c9851d94c5ba4977f5.jpg

Σύμφωνα με τα εργαστηριακά πορίσματα και τα ποιοτικά δεδομένα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, η προσθήκη εβδομαδιαίας προπόνησης κολύμβησης στην καθημερινή μας ρουτίνα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, με επικρατέστερες τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 2 και το εγκεφαλικό. Οι κολυμβητές εμφανίζουν περίπου τον μισό κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν γυμνάζονται. Αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία εκγύμνασης, η οποία μάλιστα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο χωρίς αυξημένη προσπάθεια ή πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το συγκεκριμένο είδος αερόβιας άσκησης βρίσκεται στην τέταρτη θέση των πιο δημοφιλών δραστηριοτήτων που επιλέγουν οι πολίτες, συμβάλλοντας ενεργά σε μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, 

Το κολύμπι χαρίζει ενέργεια, αρμονία και μια σειρά από θαυματουργά οφέλη, θωρακίζοντας τη σωματική, πνευματική και ψυχική μας ευεξία. Εμείς συγκεντρώσαμε τα δέκα κεντρικά πλεονεκτήματα που μας προσφέρει όλες τις εποχές του χρόνου.

1. Γυμνάζει όλο το σώμα

1e6d7c94ed75295a865fde70cb2c1166.jpg

Είτε πρόσθιο, είτε πεταλούδα, είτε ελεύθερη κολύμβηση, απευθύνεται σε όλες τις μυικές ομάδες του σώματός μας, κάνοντας ένα εντατικό "cross training" μέσα στο νερό. Με αυτούς τους τρόπους ενισχύεται η αντίσταση και η αντοχή μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

2. Βελτιώνει την πνευματική υγεία

1b41c889aa4cb8812a898d7377fdaa69.jpg

Το κατάλληλο detox από το κινητό μας. Η τακτική κολύμβηση θωρακίζει την πνευματική και ψυχική μας υγεία και βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έντονου στρες, καθώς οι ορμόνες της θετικής διάθεσης απελευθερώνονται και ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με έναν πιο υγιή και calming τρόπο. Ειδικά, σε περιπτώσεις ινομυαλγίας, η άσκηση σε ζεστό νερό βελτιώνει δραστικά την διάθεση. Όπως και σε ποικίλες συνθήκες αναπτυξιακών ζητημάτων ανήλικων παιδιών, οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο νερό ενισχύουν τις οικογενειακές σχέσεις. Έρευνες έχουν αποδείξει, ακόμη, ότι το διάστημα δώδεκα εβδομάδων κολύμβησης μπορεί να φτάσει στο ίδιο επίπεδο γαλήνης και εσωτερικής ισορροπίας που χαρίζει η γιόγκα. 

3. Η κατάλληλη θωράκιση των αρθρώσεων και τραυματισμών 

fc7800a67ae86a1bf6915db245bc30cf.jpg

Αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή επιλογή για άσκηση και ανακούφιση όσον αφορά ζητήματα τραυματισμών στις αρθρώσεις, συμβάλλοντας στην περίοδο ανάρρωσης. Επιστημονική μελέτη έχει υποστηρίξει ότι τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και αισθάνθηκαν μεγαλύτερη κινητική ελευθερία μετά την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το κολύμπι και η ποδηλασία.

4. Καταπολεμά την αϋπνία 

52cf20eec7b0e8e378c8cf0198220086.jpg

Το κολύμπι έχει τη δύναμη να μας βοηθάει να κοιμόμαστε πιο εύκολα και ποιοτικά. Σε μια έρευνα, ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που συμμετείχε, ανέφερε ότι μετά από τακτική αερόβια άσκηση. Το σημαντικό στοιχείο της άσκησης αυτής είναι το γεγονός ότι όλοι μας μπορούμε να έχουμε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτήν. 

5. Ασφαλής λύση για εγκύους

e839dae138f5d062426802754d6f95c7.jpg

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων στη ζωή μιας εγκύου, το κολύμπι αποτελεί μια απόλυτα ασφαλής δραστηριότητα. Μάλιστα, οι γυναίκες που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη άσκηση από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι την μέση της, έχουν παραδεχτεί ότι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και διαφόρων τύπων σωματικών ανωμαλιών. 

6. Διασκεδάζει τα παιδιά

eac444f92788be4a9f1442f5a29051b5.jpg

Είναι η ιδανική επιλογή για γυμναστική και παιχνίδι. Τα παιδιά μπορούν είτε μόνα τους με ένα δομημένο πρόγραμμα ασκήσεων, είτε, συμμετέχοντας σε ομάδα συνομηλίκων τους, να γυμνάζονται καθημερινά για εξήντα λεπτά. Θα γίνει η αγαπημένη τους συνήθεια, χαρίζοντάς τους γέλιο και χαρά όλη τη χρονιά. 

7. Βοηθά τα άτομα με άσθμα

5829c6c2d9df3dbbb867ef099c9be7cd.jpg

Κυρίως το αλμυρό νερό και ότι το αντίστοιχο μιας πισίνας που περιέχει επίσης ποικίλες χημικές ουσίες θεωρείται επιστημονικά κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από άσθμα. Οι αναπνευστικές ασκήσεις που ακολουθούνται παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς το κράτημα της αναπνοής μπορεί να συμβάλλει στην επέκταση της χωρητικότητας των πνευμόνων και με αυτόν τον τρόπο να επιτευχθεί ο έλεγχός της. 

8. Καίει τις θερμίδες 

e26d7ba9f32e0915e640815e99f02ca9.jpg

Αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάψουμε το λίπος και τις θερμίδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα άτομο εκατόν εξήντα κιλών καίει περίπου τετρακόσιες είκοσι τρεις θερμίδες την ώρα ενώ κολυμπάει με χαμηλό ή μέτριο ρυθμό. Το ίδιο άτομο μπορεί να κάψει έως και εφτακόσιες δέκα πέντε θερμίδες την ώρα κολυμπώντας με πιο έντονο ρυθμό. Ένα άτομο διακοσίων κιλών που κάνει τις ίδιες δραστηριότητες θα έκαιγε μεταξύ πεντακοσίων είκοσι οχτώ και οχτακοσίων ενενήντα δύο θερμίδων την ώρα.

9. Μια "on-a-budget" άσκηση 

02097626253e7d1e602f3243201cfd7e.jpg

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η κολύμβηση είναι μια εύκολα προσβάσιμη δραστηριότητα σε όλες τις ηλικίες και τα budgets. Σε σύγκριση με άλλα είδη σωματικής άσκησης, όπως το τένις ή η ποδηλασία, είναι πιο οικονομική όλες τις εποχές του χρόνου. Πολλές είναι οι πισίνες στην πόλη, οι οποίες προσφέρουν λογικές τιμές για την συμμετοχή μας. 

10. Γυμναζόμαστε χωρίς να ιδρώνουμε

8a13efd83857e68919b02386b921cc34.jpg

Είναι γεγονός ότι αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία γυμναστικής, ειδικά όταν κάνουμε λόγο για την μη πρόκληση του ιδρώτα. Μας δροσίζει συνεχώς, κάτι που μας δίνει ένα αισιόδοξο κίνητρο να συνεχίσουμε.

Δοκιμάστε το!