fbpixel

Search icon
Search
10 σημάδια που δείχνουν ότι είστε "people-pleaser"
PSYCHOLOGY

10 σημάδια που δείχνουν ότι είστε "people-pleaser"

Ανακαλύψτε αν ανήκετε στη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που βάζουν τις ανάγκες των άλλων πρώτα


Δυσκολεύεστε να δώσετε προτεραιότητα στις ανάγκες σας και πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει υπερβολές ώστε να μην απογοητεύσει τους άλλους; Αποτελεί πρόκληση η εμπιστοσύνη προς τον ίδιο σας τον εαυτό και να ξέρετε τι πραγματικά θέλετε τη δεδομένη στιγμή;

Αν κάποιο (ή όλα) από τα παραπάνω σας βρίσκει σύμφωνο, μπορεί ήδη να ταυτίζεστε με την έννοια του people-pleasing.  Για πολλούς, η προθυμία να ευχαριστήσουν προέρχεται από θέματα αυτοεκτίμησης. Ελπίζουν ότι το να λένε ναι σε ό,τι τους ζητείται θα τους βοηθήσει να νιώσουν αποδεκτοί και αρεστοί - και με την πάροδο του χρόνου, γι' αυτούς, η ικανοποίηση των ανθρώπων γίνεται τρόπος ζωής.

Το people-pleasing μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και είναι μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται. Ακολουθούν 10 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να προσπαθείτε πολύ σκληρά να ικανοποιείτε τους πάντες:

1. Προσποιείστε ότι συμφωνείτε με όλους

Το να ακούτε ευγενικά τις απόψεις των άλλων -ακόμη και όταν διαφωνείτε- είναι μια καλή κοινωνική δεξιότητα. Αλλά το να προσποιείστε ότι συμφωνείτε μόνο και μόνο επειδή θέλετε να γίνεται αρεστός μπορεί να σε οδηγήσει σε συμπεριφορές που είναι αντίθετες με τις αξίες σας.

2. Νιώθετε υπεύθυνοι για το πώς αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι

Είναι υγιές να αναγνωρίζετε πώς η συμπεριφορά σας επηρεάζει τους άλλους. Αλλά το να νομίζετε ότι έχετε τη δύναμη να κάνετε κάποιον ευτυχισμένο είναι πρόβλημα. Είναι στο χέρι του καθενός να είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματά του.

shutterstock-1893791521.jpg

3. Ζητάτε συχνά συγγνώμη

Είτε κατηγορείτε υπερβολικά τον εαυτό σας, είτε φοβάστε ότι οι άλλοι σας κατηγορούν συνέχεια, οι συχνές απολογίες μπορεί να είναι σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Δεν χρειάζεται να ζητάτε συγγνώμη για το ότι είστε ο εαυτός σας.

4. Αισθάνεστε επιβαρυμένοι από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε

Είστε υπεύθυνοι για το πώς περνάτε το χρόνο σας. Αλλά αν είστε ένας άνθρωπος που ικανοποιεί τους άλλους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πρόγραμμά σας να είναι γεμάτο με δραστηριότητες που νομίζετε ότι οι άλλοι θέλουν να κάνετε.

5. Δεν μπορείτε να πεις όχι

Είτε λέτε ναι και στη συνέχεια όντως το ακολουθείτε, είτε αργότερα προσποιείστε μια ασθένεια για να βγάλετε τις δεσμεύσεις σας, δεν θα πετύχετε ποτέ τους στόχους σας αν δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

6. Αισθάνεστε άβολα αν κάποιος είναι θυμωμένος μαζί σας

Το ότι κάποιος είναι θυμωμένος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνατε κάτι κακό. Αλλά αν δεν αντέχετε στη σκέψη ότι κάποιος είναι δυσαρεστημένος μαζί σας, είναι πιο πιθανό να συμβιβαστείτε με τις αξίες σας.

7. Συμπεριφέρεστε όπως οι άνθρωποι γύρω σας

Είναι φυσιολογικό οι άλλοι άνθρωποι να αναδεικνύουν διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητάς σας. Παρόλαυτα, σύμφωνα με μελέτες, οι people-pleasers επιδίδονται σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, αν πιστεύουν ότι θα βοηθήσει τους άλλους να νιώσουν πιο άνετα σε κοινωνικές καταστάσεις.

shutterstock-1523708435-mvQAW.jpg

8. Χρειάζεστε έπαινο για να αισθάνεστε καλά

Ενώ ο έπαινος και τα καλά λόγια μπορούν να κάνουν οποιονδήποτε να νιώσει καλά, οι άνθρωποι που ευχαριστούν τους ανθρώπους εξαρτώνται από την επικύρωση. Αν η αυτοεκτίμησή σας στηρίζεται αποκλειστικά στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, θα νιώθετε καλά μόνο όταν οι άλλοι σας κατακλύζουν με κομπλιμέντα.

9. Καταβάλλετε μεγάλες προσπάθειες για να αποφύγετε τις συγκρούσεις

Άλλο πράγμα είναι να μην θέλετε να ξεκινήσετε μια σύγκρουση. Αλλά το να αποφεύγετε τη σύγκρουση με κάθε κόστος σημαίνει ότι θα δυσκολευτείτε να υπερασπιστείτε τα πράγματα - και τους ανθρώπους - στα οποία πραγματικά πιστεύετε.

10. Δεν παραδέχεστε όταν πληγώνονται τα συναισθήματα σας

Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε αυθεντικές σχέσεις με τους ανθρώπους αν δεν είστε πρόθυμοι να μιλήσετε μερικές φορές και να πείτε ότι τα συναισθήματα σας έχουν πληγωθεί. Το να αρνείσαι ότι είσαι θυμωμένος, λυπημένος, αμήχανος ή απογοητευμένος -ακόμη και όταν είσαι συναισθηματικά πληγωμένος- διατηρεί μια σχέση επιφανειακή.

Πώς να απελευθερωθείτε από το people pleasing

Ποτέ δεν θα φτάσετε στο μέγιστο δυναμικό σας αν προσπαθείτε να είστε όλα τα πράγματα για όλους τους ανθρώπους.

Ξεκινήστε να βγαίνετε από τη συνήθεια να ικανοποιείτε τους ανθρώπους λέγοντας όχι σε κάτι μικρό. Εκφράστε τη γνώμη σας για κάτι απλό. Ή πάρτε θέση για κάτι που πιστεύετε. Κάθε βήμα που θα κάνετε θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε περισσότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα σας να είστε ο εαυτός σας.

Αν πραγματικά δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε από αυτές τις συνήθειες, ζητήστε βοήθεια. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε την ψυχική δύναμη που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε το είδος της ζωής που θέλετε να ζήσετε.