fbpixel

Search icon
Search
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Peggy Guggenheim
LIFE & CAREER

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Peggy Guggenheim

Η εκκεντρική συλλέκτρια που άλλαξε τη μορφή της σύγχρονης τέχνης


Γεννημένη στις 29 Αυγούστου του 1898, η Marguerite "Peggy" Guggenheim ήταν μια εκκεντρική αμερικανίδα συλλέκτρια που έμεινε γνωστή στην ιστορία για τρία πράγματα: το υπέροχο σπίτι της, ένα πρώην παλάτσο στη Βενετία, τα υπερμεγέθη πολυγωνικά γυαλιά της και την πλούσια ερωτική της ζωή! Γόνος εύρωστης οικογένειας από τη Νέα Υόρκη, ήταν η κόρη του Benjamin Guggenheim, που χάθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912 και ανιψιά του Solomon R.Guggenheim, που ίδρυσε αργότερα το ομώνυμο ίδρυμα. Η Peggy κατόρθωσε να δημιουργήσει μια αξιοζήλευτη συλλογή έργων της πρωτοπορία στον τομέα της σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη και την Αμερική, κυρίως μεταξύ των ετών 1938 – 1946. Μετά τη μόνιμη μετακόμισή της στη Βενετία, την πόλη που ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, ουσιαστικά έζησε ως ένας μαικήνας της τέχνης, φιλοξενώντας πρωτοπόρους καλλιτέχνες της εποχής της στο σπίτι της –οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν και εραστές της - και εκθέτοντας τη συλλογή της μέσα στους χώρους του ίδιου της του σπιτιού, δημιουργώντας την έννοια του σπιτιού – μουσείου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιδραστική μορφή που άφησε το στίγμα της στη σύγχρονη τέχνη και, ίσως, την πρώτη γυναίκα συλλέκτη που τόλμησε να σπάσει το κατεστημένο και να ζήσει έξω από τα στενά όρια που επέβαλε η καθωσπρέπει κοινωνία της εποχής της. Για να δούμε, λοιπόν, μερικά από τα σπουδαιότερα γεγονότα που έχουν σχέση με τη σχεδόν κινηματογραφική της ζωή!    

bn000019.jpg
Η Peggy Guggenheim στο Palazzo Venier dei Leoni με το έργο του Alexander Calder, "Arc of Petals" (Βενετία, 1941). Φωτoγραφία αρχείου Solomon R. Guggenheim Foundation
  • Εργάστηκε για πρώτη φορά ως γραμματέας σε ένα πρωτοποριακό για την εποχή του βιβλιοπωλείο, το Sunwise Turn, ιδιότητα που την έκανε αποδεκτή στα μέλη της μποέμ καλλιτεχνικής κοινότητας.
  • Το 1920 πήγε να ζήσει στο Παρίσι και έγινε φίλη με avent-garde συγγραφείς και καλλιτέχνες που ζούσαν στην φτωχή γειτονιά του Montparnasse.
  • Την έχει φωτογραφήσει ένας από τους διασημότερους φωτογράφους όλων των εποχών, ο Man Ray, τον οποίον και στήριξε οικονομικά, όπως και τους καλλιτέχνες Constantin Brâncuși και Marcel Duchamp.
  • Τον Ιανουάριο του 1938 άνοιξε γκαλερί μοντέρνας τέχνης στο Λονδίνο, με παρθενική έκθεση το πρώτο show του Jean Cocteau –και αμέσως άρχισε να συλλέγει έργα του. Μετά το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συγκέντρωσε όσα περισσότερα έργα αφηρημένης και σουρεαλιστικής τέχνης μπορούσε.
  • Η πρώτη της γκαλερί είχε την επωνυμία Jeune, βρισκόταν στον αριθμό 30 της οδού Cork Street και αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία, χάρη σε φίλους της που τη βοήθησαν με τη διοίκηση και τα πρακτικά ζητήματα. Παρ’ όλα αυτά, όταν την πρώτη χρονιά διαπίστωσε πως, παρά το καλό όνομα της γκαλερί, είχε χασούρα, αποφάσισε να στραφεί σε πιο πρακτικούς τρόπους επένδυσης των χρημάτων της. Έτσι της γεννήθηκε η ιδέα για ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης.
  • Τον Αύγουστο του 1939 έφυγε για το Παρίσι για να βρει έργα για την πρώτη έκθεση του μουσείου της, που αρχικά σκόπευε να ιδρύσει στο Λονδίνο και εν συνεχεία στο Παρίσι. Στις αποσκευές της είχε μια λίστα από τον κορυφαίο κριτικό τέχνης Herbert Read και κατόρθωσε να αποκτήσει, μεταξύ άλλων, 10 έργα του Picasso, 8 του Miró, 4 του Magritte, 3 του Man Ray και 3 του Dalí. Αμέσως μετά ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ακύρωσε τα σχέδιά της (είχε μάλιστα νοικιάσει έναν μεγάλο χώρο στην πλατεία Vandome) και έτσι έφυγε για τη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 1941.
bn000121.jpg
Στην είσοδο του παλάτσο δίπλα σε μια Yoka Mask από τη συλλογή της με Αφρικανική τέχνη (Βενετία, 1960s). Φωτογραφία αρχείου Solomon R. Guggenheim Foundation
  • Είχε ερωτικές σχέσεις με τους περισσότερους νεωτεριστές καλλιτέχνες που προωθούσε και στήριζε οικονομικά. Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον γλύπτη του κινήματος Dada, Laurence Vail, με τον οποίον απέκτησε δύο παιδιά. Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον Γερμανό ζωγράφο Max Ernst τον Δεκέμβριο του 1941 και χώρισε το 1946. Μία από τις πιο έντονες ερωτικά σχέσεις της ήταν με τον σουρεαλιστική συγγραφέα Samuel  Beckett.
  • Το 1948 κλήθηκε να δείξει τη συλλογή της στην Μπιενάλε της Βενετίας και το 1949 μετακόμισε μόνιμα στην πόλη των Δόγηδων, στο μαγευτικό Palazzo Venier dei Leoni, μπροστά στο Grand Canal.
  • Σύμφωνα με το Guggenheim και τον βιογράφο της, Anton Gill, είχε έντονη σεξουαλική ζωή και τα χρόνια που ζούσε στην Ευρώπη, «κοιμήθηκε με 1.000 άντρες»! Η ίδια ισχυριζόταν ότι είχε σχέσεις με αναρίθμητους καλλιτέχνες και συγγραφείς. Στην αυτοβιογραφία της αναφέρει στα ονόματα των  εραστών της, τους Yves Tanguy, Roland Penrose and E. L. T. Mesens.
  • Πέθανε πλήρης ημερών από εγκεφαλικό. Μετά από επιθυμία της, οι στάχτες της σκορπίστηκαν στον κήπο του σπιτιού της, που αργότερα μετονομάστηκε σε Nasher Sculpture Garden, στο αγαπημένο της παλάτσο, δίπλα στα πολυαγαπημένα της σκυλάκια, με τα οποία εικονίζεται σε αρκετές φωτογραφίες της. 
adv

GLOW LOVES

Τα πιο φαντασμαγορικά holiday spots που ξεχωρίσαμε στον κόσμο
ESCAPE

Τα πιο φαντασμαγορικά holiday spots που ξεχωρίσαμε στον κόσμο