fbpixel

Search icon
Search
10 λεπτά με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Θεοφάνη Ουγγρίνη
#GREEKSDOITBETTER

10 λεπτά με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Θεοφάνη Ουγγρίνη

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη με τον συνδυασμό του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, μοιράζεται ένα όραμα που υπόσχεται αλλαγές


O Θεοφάνης Ουγγρίνης είναι ένας μοναδικά χαρισματικός άνθρωπος, με ιδιαίτερη παρουσία στα κοινά δρώμενα, αλλά κι έντονο ενδιαφέρον για τον τόπο του. Ο ίδιος, φοίτησε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά. Την πένα του πολλές φορές έχουν παρακινήσει σύγχρονοι κοινωνικοί προβληματισμοί, για τους οποίους δεν διστάζει να μοιραστεί σε διάφορα έγκυρα ειδησεογραφικά sites της χώρας. Τώρα, από τη θέση του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Πυλαίας-Χορτιάτη με τον συνδυασμό του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, μάς συστήνει ένα νέο δυναμικό πρόσωπο. 

Short Profile
Ονοματεπώνυμο: Θεοφάνης Ουγγρίνης 
Ημερομηνία Γέννησης:
1968
Τόπος Γέννησης:
Θεσσαλονίκη
Επάγγελμα:
Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης 

«Οφείλουμε να κάνουμε τους πολίτες να αγαπήσουν περισσότερη την πόλη τους και να τη σέβονται.»

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, λέγοντάς μου πώς προέκυψε η υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου; 

Είμαι ένας άνθρωπος αρκετά δραστήριος. Αυτήν την ανησυχία, την εκδηλώνω είτε αρθρογραφώντας είτε συμμετέχοντας στα κοινά. Στο παρελθόν, έχω περάσει από Διοικήσεις Εργοδοτικών και Φιλανθρωπικών Φορέων.  Σήμερα, είμαι αντιπρόεδρος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο απολαμβάνω ιδιαίτερα. Την ίδια στιγμή έχω και μια θέση στο Δ. Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή στις εκλογές;

Δεν μπορούμε να γκρινιάζουμε και δεν μπορούμε να απαιτούμε - αν δεν συμμετέχουμε. Η ελάχιστη συμμετοχή λοιπόν, είναι να ψηφίζουμε. Από εκεί και πέρα, αν μπορούμε να προσφέρουμε και κάτι παραπάνω έχει καλώς. Προσωπικά, έχω βιώσει ξανά την εμπειρία των δημοτικών εκλογών, καθώς έχω θέσει στο παρελθόν υποψηφιότητα με τον Νίκο Ταχιάο για το Δήμο Θεσσαλονίκης. 

Τι κοινό όραμα μοιράζεστε αυτή τη φορά με τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη; 

Η αλήθεια είναι ότι οι δύο μας είχαμε πολλές συζητήσεις και χημεία τους προηγούμενους μήνες. Εντόπισα ότι ταυτιζόμαστε σε πάρα πολλά όσον αφορά το μέλλον του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Και μου άρεσε η ιδέα του να συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία και να προσφέρω κι εγώ με τη σειρά μου μέσα από το δημοτικό συμβούλιο.

Ποια θέματα θέτονται σε προτεραιότητα στην ατζέντα σας σε ό,τι αφορά τον Δήμο; 

Αρχικά, πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι το κομμάτι μετά τον Φοίνικα και μέχρι το αεροδρόμιο υπάγεται στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Είναι φοβερό! Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν, ότι η δυναμική της περιοχής, όπως και η ανάπτυξή της είναι τεράστια.

Δηλαδή, εκεί θα μαζευτεί όλη η νέα οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας;

Έτσι φαίνεται να εξελίσσεται. Όλα τα σύγχρονα κτίρια γραφείων θα μεταφερθούν σ' εκείνο το κομμάτι - από τον δρόμο της Χαλκιδικής μέχρι και τη θάλασσα. Φυσικά, θα υπάρξουν και άλλες σημαντικές δραστηριότητες στην περιοχή, όπως πολυτελή ξενοδοχεία, συγκροτήματα κατοικιών, κ.ά. Ο δήμος αυτός συγκεντρώνει τα στοιχεία εκείνα για να στεγάσει τους ανθρώπους, οι οποίοι θα εργαστούν και θα δημιουργήσουν ένα νέο οικονομικό πρότυπο στη χώρα. Αυτό νομίζω ότι το προσφέρουν ελάχιστοι δήμοι στην Ελλάδα. Άρα υπάρχει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό διακύβευμα που αφορά τη γενική και πληθυσμιακή μεγέθυνσή του. Φυσικά, αποστολή ενός δήμου είναι να βελτιώνει και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Ένα χειροπιαστό παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι ότι βλέποντας τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την αστυνόμευση και την επιτήρηση, ο δήμος ξεκίνησε με σύστημα drone να επιβλέπει. Παράλληλα, υπάρχουν στο πρόγραμμα αναπλάσεις στους οικισμούς του Φιλύρου, του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη. 

Τι θα λέγατε στους δημότες, αν αύριο, καλούνταν στις κάλπες; 

Θα τους έλεγα να ψηφίσουν πρόσωπα τα οποία θα προσφέρουν. Δεν πρέπει να θέτουμε ως παράγοντα τη συμπάθεια, γιατί πολλές φορές προσπερνάμε την ακαταλληλότητα κάποιου. Πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο πιο ψυχρά, πιο λογικά, γιατί σε τελική ανάλυση από τις επιλογές μας κρινόμαστε. Δεν δεν έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να λέμε ψηφίζω κάποιον, έτσι, χωρίς να σκέφτομαι τι θα κάνει μετά. Είναι πολύ σημαντικό.

Είστε πατέρας δύο αγοριών. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας με τους νέους; 

Πώς μπορούμε να τους πείσουμε να έρχονται λίγο πιο κοντά σε αυτή τη διαδικασία; Θέλω να τους ακούσω. Το διαδίκτυο έχει αλλάξει τα πάντα. Ακόμη και όταν είχαμε την τηλεόραση στο σπίτι, τουλάχιστον βλέπαμε όλοι μία οθόνη. Τώρα ο καθένας έχει τη δικιά του. Τέσσερις άνθρωποι έχουμε τουλάχιστον τέσσερις οθόνες. Αυτό, σίγουρα δεν λειτουργεί ενοποιητικά στην οικογένεια. Δύσκολα θα βρούμε κάτι κοινό να συζητήσουμε, κάτι που θα μας απασχολήσει εξίσου. Αυτό απαιτεί από εμάς τους γονείς περισσότερη προσπάθεια για να μπούμε στον κόσμο των παιδιών μας, αλλά και από τα ίδια να δουν μια διαφοροποιημένη δική μας οπτική. Προέρχομαι από μία γενιά, η οποία είναι πιο αναλογική και λιγότερο ψηφιακή. Μπορώ να πω ότι ψηφιοποιούμαι στην ώριμη περίοδο της ζωής μου, αλλά το απολαμβάνω. 

Μιλώντας για την ψηφιακή πραγματικότητα, ποια είναι η σχέση σας με τα social media; 

Καταφέρνω και αφουγκράζομαι εκεί την κοινωνία. Έχω παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μιλάω για κάθε τι που με απασχολεί online. 

Είστε αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής. Η καλλιτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης μπορεί να εξελιχθεί σε ένα δυνατό artistic hub της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων; 

Προσπαθούμε σαν Μέγαρο να μεγαλώσουμε τον αριθμό των αξιόλογων παραστάσεων και καλλιτεχνών που παρουσιάζονται επί σκηνής. Προσπαθούμε να δώσουμε στο κοινό της Κεντρικής Μακεδονίας να καταλάβει ότι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι το Μέγαρο Μουσικής Κεντρικής Μακεδονίας. Σαν διοίκηση του Μεγάρου διαφυλάσσουμε την ποιότητα και συνέπεια για την οποία αυτό φημίζεται, όμως προσπαθούμε να έχουμε και μια πιο φρέσκια ματιά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνδυάσουμε διαφορετικού είδους ερεθίσματα και είδη. Δηλαδή, προωθούμε με βραδιές jazz. Θα φέρουμε την ίδια στιγμή τη Μαρινέλλα σε μία αξέχαστη επετειακή βραδιά. Προσπαθούμε να διευρύνουμε το κοινό μας. Και φυσικά κάνουμε και πολλές προσπάθειες να φέρουμε νέο κόσμο στην καλλιτεχνική «αγκαλιά» μας. 

Πείτε μου κάτι που εσείς εντοπίζετε και θα αλλάζατε στην πόλη. 

Το πρόβλημα με τη Θεσσαλονίκη είναι ότι οι κάτοικοι της δεν νιώθουν αρκετά Θεσσαλονικείς. Δεν έχουν ταυτιστεί με την πόλη. Η πόλη δεν είναι ούτε μια ομάδα, ούτε κάποια εκκλησία, ούτε ένας δρόμος, μια γειτονιά. Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό. Μετράει δυόμισι χιλιάδες έτη. Οι τοπικές αρχές της θα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν κάθε Θεσσαλονικιό να αισθάνεται περήφανος για την πόλη του. Δηλαδή, να δημιουργήσουν μια Θεσσαλονίκη ευπρεπή, καλά οργανωμένη και να επικεντρωθούν στην ανάδειξη του πολιτισμού της. Οφείλουμε να κάνουμε τους πολίτες να αγαπήσουν περισσότερη την πόλη τους και να τη σέβονται.

Τέλος, μιλήστε μου για εσάς και για το τι σας χαλαρώνει στον ελεύθερο χρόνο σας.

Δυστυχώς μου είναι πολύ δύσκολο να χαλαρώνω. Το μυαλό μου είναι συνέχεια "on the go". Μπορεί να καταπιαστώ με τα πιο απίθανα πράγματα. Δηλαδή, θα μπω και θα περιηγηθώ στο διαδίκτυο ενημερωτικά και ψυχαγωγικά. Ήμουν πολλά χρόνια στον κλάδο των οικοδομικών υλικών και έχω μεγάλη αγάπη προς στις εικαστικές τέχνες και την αρχιτεκτονική, αφού έχω κολλήσει και το μικρόβιο από τον αδερφό μου, που είναι ο ίδιος αρχιτέκτονας.