Τώρα που κρύωσε ο καιρός είναι η κατάλληλη εποχή για να περάσετε λίγο παραπάνω χρόνο στην κουζίνα σας και να πειραματιστείτε με νέες εποχιακές συνταγές. Η βροχή και η cozy διάθεση της εποχής σας παρακινούν να μαζευτείτε περισσότερο μέσα στο σπίτι και φυσικά, το φαγητό είναι πάντα εκεί να σας συντροφεύει. Μη διστάσετε να προσθέσετε στα πιάτα σας φθινοπωρινές πινελιές, όπως είναι η κολοκύθα ή τα μήλα. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία και δοκιμάστε να ετομάσετε νέες συνταγές από ζεστές σούπες μέχρι λαχταριστά brownies, αντλώτας έμπνευση από τις παρακάτω συνταγές.
Enjoy...
Βελουτέ Κολοκυθόσουπα
Υλικά:
- 2 μικρές κολολύθες
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- μισό ποτήρι γάλα καρύδας
- κρουτόν
Εκτέλεση:
Ανοίγουμε στα 2 τις κολοκύθες και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο και ψήνουμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο κι αφού κρυώσει ελαφρώς αφαιρούμε το εσωτερικό της κολοκύθας και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε κι αυτά στο κατσαρολάκι. Προσθέτουμε 250 ml νερό και το αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά. Ξεκινάμε να κάνουμε blending με ένα μίξερ χειρός ή με ένα κανονικό μίξερ. Προσθέτουμε μισό ποτήρι γάλα καρύδας. Συνεχίζουμε το blending μέχρι να έχουμε μια βελούδινη υφή. Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με λίγο έξτρα γάλα καρύδας (προτιμήστε κονσέρβα γιατί έχει πιο πηχτή σύσταση) και κρουτόν ολικής άλεσης.
Σούπα με γλυκό τραχανά και μανιτάρια
Υλικά:
- 200 γρ. τραχανά γλυκό
- 300 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα (κοινά, πλευρώτους, πορτομπέλο)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 δαφνόφυλλα
- 1 φλ. κρασί λευκό
- 2 κ. σ. κονιάκ
- 1 φλ. γάλα
- 1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
- ½ κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 3 λίτρα νερό
- Αλάτι/πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τη βάση από τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε καλά. Tα κόβουμε σε μέτριες φέτες ή τα σπάμε με το χέρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Ρίχνουμε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, βάζουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη, το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύουμε για μισή ώρα. Προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Brownies με κολοκύθα και καρύδια
Υλικά:
Για το μείγμα κολοκύθας
- 350 γρ. τυρί κρέμα
- 90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 αβγά, μέτρια
- 1 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 180 γρ. πουρέ κολοκύθας
Για το μείγμα brownies
- 180 γρ. αλεύρι μαλακό
- 80 γρ. κακάο
- 1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 180 γρ. βούτυρο
- 330 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 αβγά
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. καρύδια
Εκτέλεση:
Για το μείγμα κολοκύθας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Βάζουμε λαδόκολλα στη βάση και την αλευροβουτυρώνουμε λαδόκολλα. Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τη βανίλια και τα αυγά ένα ένα (ρίχνουμε το επόμενο μόλις απορροφηθεί τελείως το προηγούμενο). Τέλος προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον πουρέ κολοκύθας, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα brownies
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα (αφού τα έχουμε περάσει από σίτα). Έπειτα ρίχνουμε και τα καρύδια ολόκληρα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη βάση από το ταψάκι ρίχνουμε το μισό μείγμα με το κακάο. Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα με την κολοκύθα. Στάζουμε το υπόλοιπο μείγμα με το κακάο από πάνω σε διάσπαρτα σημεία. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Apple crumble
Υλικά:
- 2 μήλα
- 2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας (ή καστανή ζάχαρη)
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
- Για το crumble:
- 3/4 της κούπας βρώμη
- 3/4 της κούπας αλεύρι ολικής άλεσης
- 1/2 της κούπας σπασμένα αμύγδαλα
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.σ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Λαδώνουμε ένα σκεύος με 1 κ.σ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τα μήλα και τα βάζουμε στο σκεύος και από πάνω πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Στη συνέχεια σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το crumble και τα προσθέτουμε πάνω από τα μήλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 35-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να ξεροψηθεί το επάνω μέρος.
Bon Appetit!