fbpixel

Search icon
Search
Υπάρχει ένας επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος να αλλάξετε τις συνήθειές σας
PSYCHOLOGY

Υπάρχει ένας επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος να αλλάξετε τις συνήθειές σας

Ξεκινήστε από σήμερα και δείτε τη διάθεσή σας να αλλάζει


Προσπαθούμε καθημερινά να αλλάξουμε. Τρόπο σκέψης, διατροφικές συνήθειες ή ακόμη και ρουτίνα selfcare. Εγκλωβισμένοι σε έναν συνεχή λαβύρινθο που συνήθως μας οδηγεί στην αρχική μας συμπεριφορά, επαναλαμβάνουμε τις ίδιες τεχνικές που παλαιότερα κατέληξαν στην αποτυχία. Έτσι, οι επιστήμονες από διάφορους κλάδους προσπάθησαν να ξετυλίξουν το συμπεριφορικό κουβάρι του ανθρώπινου μυαλού και να διαλευκάνουν τι είναι αυτό που τελικά οδηγεί μοιρολατρικά σε ένα συνεχές μοτίβο. 

Που κατέληξαν; Σε μια απλή παραδοχή: "Επιλέξτε τα πράγματα στα οποία εστιάζετε και εξασκηθείτε μέχρι να πετύχετε το στόχο σας."
health.jpg

Ξεκινώντας ξανά από την αρχή

Αυτό στα οποία επιλέγουμε να επικεντρωθούμε καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το νόημα της ζωής μας. Έχει αποδειχτεί από νευρολόγους πως η πνευματική εστίαση ενισχύεται και μεγεθύνεται κάνοντας το αντικείμενο της προσοχής μας σημαντικότερο από αυτό στο οποίο δεν επικεντρωνόμαστε. Με άλλα λόγια, λόγω της δομής του εγκεφάλου -που τον ευνοεί να διαμορφώνει συνήθειες- η επαναλαμβανόμενη εστίαση τελικά οδηγεί σε μια διαδικασία που ορίζεται ως άκαμπτες ακολουθίες κλιμακωμένων απαντήσεων, τις οποίες βιώνουμε ως συνήθειες. Εάν προσπαθήσουμε να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα θα συνειδητοποιήσουμε πως αυτές οι ακολουθίες διαμορφώνουν την καθημερινή εμπειρία που τελικά καταλήγει να αποτελεί τον ιστό της ζωής μας.

Οι συνήθειες επεξεργάζονται από τα κύτταρα του εγκεφάλου χιλιάδες φορές ταχύτερα από την εκ προθέσεως συμπεριφορά. Έτσι, ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να αλλάξουμε ως άνθρωποι μια συγκεκριμένη κίνηση είναι να αναπτύξουμε ένα νέο νευρικό δίκτυο που θα είναι ασύμβατο με το αποτέλεσμα στο οποίο επιθυμούμε να καταλήξουμε. Το μαγικό βέβαια είναι πως αυτός ο κανόνας μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε κάθε τομέα της ζωής μας. 

allagi-sinitheias.jpg

Οι τρεις βασικές λέξεις

Σκέψη, φαντασία, πράξη. Αυτό είναι το τρίπτυχο για μια επιτυχημένη ακολουθία γεγονότων. Είναι πολύ σημαντικό όταν θέτουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία της αλλαγής να ξεκινήσουμε από αυτή τη βάση η οποία έχει δομηθεί για να οδηγεί στην επιτυχία. Παρακάτω θα σας παρουσιάσω τα βασικά στοιχεία που προσπάθησα να εφαρμόσω και τελικά με βοήθησαν να απαλλαγώ από αυτά που δεν ήθελα πλέον στην καθημερινότητά μου.

Σκέψη: Καταγράψτε τι σκέφτεστε και αισθάνεστε αμέσως πριν κάνετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Ακριβώς σε αυτό το σημείο οφείλετε -από εσάς για εσάς- να αναπτύξετε ένα "ρεπερτόριο" σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών που είναι ασυμβίβαστες με την αρνητική ανταπόκριση που είχατε αμέσως πριν την ενεργοποίηση της συνήθειας. Με αυτό τον τρόπο θα κάνετε train τον εγκέφαλό σας έτσι ώστε να ξεκινήσει να νιώθει εκτός του συνηθισμένου. 

Ακολούθως σκεφτείτε συγκεκριμένες συμπεριφορές που θα σας κάνουν να αισθανθείτε πιο πολύτιμοι. Είναι γνωστό άλλωστε πως η κάθε κακιά συνήθεια θα σας κάνει να αισθανθείτε προσωρινά πιο ισχυροί, αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα συναισθήματα αδυναμίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτές, λοιπόν, οι συμπεριφορές που αναφέραμε θα πρέπει να εμπίπτουν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες: βελτίωση, εκτίμηση, σύνδεση ή προστασία.

1-Br9aT.jpg

Φαντασία: Εδώ, έφτασε η στιγμή να πείτε στον εαυτό σας τι θα κάνετε κάθε φορά για να λύσετε το πρόβλημα. Θα εστιάσετε στη βελτίωση, στην εκτίμηση, στη σύνδεση με τον εσωτερικό σας κόσμο ή στην προστασία της ψυχοσύνθεσης σας; Ό,τι από τα τέσσερα και αν επιλέξετε θα ανακαλύψετε πως τελικά μόνο στη σκέψη της πράξης, το μυαλό σας ηρεμεί. Άλλωστε, ποιος είπε πως η φαντασία απέχει πάντα από την πραγματικότητα;

Πράξη: Εκπαιδευτείτε. Εξασκήστε τις συμπεριφορές κάθε μέρα για περίπου έξι εβδομάδες και θα δείτε πως θα επιτύχετε μια αυτορρύθμιση, την οποία δεν είχατε καν μπορέσει να ονειρευτείτε. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιστήμονες επιμένουν πως αδίκως οι άνθρωποι θεωρούν πως δεν μπορούν να αλλάξουν. Με το καθημερινό practice, ο εγκέφαλός σας θα αντικαταστήσει αυτόματα τις καταστάσεις ευπάθειας, όπως η ενοχή, η ντροπή ή η ανησυχία, με πιο συνειδητοποιημένα συναισθήματα. Με τα συναισθήματα που εσείς επιλέγετε και που σας κάνουν να νιώθετε μοναδικοί!