fbpixel

Search icon
Search
Υγιή και λαμπερά μαλλιά: Οι μόνες τροφές για να τα αποκτήσετε
HAIR & NAILS

Υγιή και λαμπερά μαλλιά: Οι μόνες τροφές για να τα αποκτήσετε

Ώρα να τις εντάξετε στη διατροφή σας


H υγεία των μαλλιών μας δεν εξαρτάται μόνο από τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούμε, αλλά και από τη διατροφή μας. Τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από κερατίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από το σώμα μας, και για να διατηρούνται υγιή, χρειάζονται τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. 

Παρακάτω, θα βρείτε τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας για υγιή, δυνατά και λαμπερά μαλλιά.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια από τις πλουσιότερες τροφές σε βιοτίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών. Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα και θαμπά μαλλιά, καθώς και σε τριχόπτωση. Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που συμβάλλουν στην παραγωγή κερατίνης.

shutterstock-2502134549.jpg

Σολωμός και λιπαρά ψάρια

Ο σολωμός, οι σαρδέλες και ο τόνος είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης του τριχωτού της κεφαλής και χαρίζουν λάμψη στα μαλλιά. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και την παροχή θρεπτικών ουσιών στις τρίχες.

Σπανάκι και πράσινα λαχανικά

Το σπανάκι, όπως και άλλα πράσινα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο και λάχανο), είναι γεμάτο σίδηρο, ένα βασικό μέταλλο για την υγεία των μαλλιών. Ο σίδηρος συμβάλλει στην παροχή οξυγόνου στους θύλακες των τριχών, ενώ η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Επίσης, περιέχει βιταμίνες Α και C, οι οποίες βοηθούν στην παραγωγή σμήγματος που ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής.

shutterstock-2511420911.jpg

Καρύδια και αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, είναι γεμάτοι ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που προστατεύουν τα μαλλιά από τη φθορά. Ο ψευδάργυρος ειδικότερα, είναι απαραίτητος για την υγεία του θύλακα των τριχών, ενώ η βιταμίνη Ε ενισχύει την ελαστικότητα της τρίχας και προλαμβάνει την ξηρότητα.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι γνωστή για την ενίσχυση της παραγωγής σμήγματος, που λειτουργεί ως φυσικό μαλακτικό για τα μαλλιά. Παράλληλα, προλαμβάνει την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής και ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών.

shutterstock-2563006087.jpg

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει βιταμίνη Β5, γνωστή και ως παντοθενικό οξύ, που βοηθά στη μείωση της τριχόπτωσης και στην ενδυνάμωση της τρίχας. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη δομή των μαλλιών.

Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα μαλλιά από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό για τη δομή της τρίχας, και βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου.

shutterstock-2515363665.jpg

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μαλλιών, ενώ ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους θύλακες των τριχών.

Σπόροι chia και λιναρόσπορος

Αυτοί οι μικροί σπόροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ενισχύουν την ενυδάτωση και την ελαστικότητα των μαλλιών, ενώ προστατεύουν από τη φθορά.