fbpixel

Search icon
Search
Υδατάνθρακες: Σύμμαχοι ή εχθροί της ισορροπημένης διατροφής;
HEALTH

Υδατάνθρακες: Σύμμαχοι ή εχθροί της ισορροπημένης διατροφής;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το «παρεξηγημένο» συστατικό


Οι υδατάνθρακες έχουν υποστεί πολλά. Φήμες ολόκληρες έχουν δημιουργηθεί γύρω από το όνομα τους, για αυτό και αποτελούν πια το πιο παρεξηγημένο θρεπτικό συστατικό, το οποίο πολλές φορές οι διαιτώμενοι αποσύρουν ολοκληρωτικά από τη διατροφή τους. Παρόλα αυτά, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. 

Έτσι, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους υδατάνθρακες το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να συνεχίσετε να διαβάζετε τις παρακάτω
sugar.jpg

Γιατί τους χρειαζόμαστε;

Οι υδατάνθρακες είναι πολύ χρήσιμοι στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Μπορείτε να τους βρείτε σε πολλά τρόφιμα όπως στα ζυμαρικά, στο ρύζι, στη ζάχαρη, στα φρούτα και στα όσπρια.

Οι δυο μεγάλες κατηγορίες

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Στους απλούς και στους σύνθετους υδατάνθρακες.

  • Απλοί υδατάνθρακες

Οι απλοί υδατάνθρακες ή αλλιώς σάκχαρα βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη ζάχαρη και στα τρόφιμα που την περιέχουν, λόγου χάρη στις καραμέλες, τα γλυκά, τις σοκολάτες και τα παγωτά. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά, τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε, εξαιτίας των πολλών θρεπτικών ουσιών που περιέχουν.

  • Σύνθετοι υδατάνθρακες

Ο πιο γνωστός εξ αυτών είναι το άμυλο, το οποίο βρίσκουμε στα δημητριακά, το ψωμί, τα κρακεράκια, την πατάτα, το καλαμπόκι, τα όσπρια, το ρύζι κλπ. Αξίζει να σημειωθεί πως συμβάλλουν στη διατήρηση της ευεξίας, αφού παρέχουν στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα τους είναι ότι περιέχουν φυτικές ίνες (που μας κάνουν να αισθανόμαστε τον κορεσμό άρα να είμαστε χορτάτοι ) με αποτέλεσμα να απορροφώνται αργά από τον οργανισμό, προκαλώντας σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και για αυτό το λόγο πρέπει να προτιμώνται από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

potatoes.jpg

Γενικότερα, καλό είναι να μην αποκλείουμε κανένα είδος υδατάνθρακα από τη διατροφή μας, καθώς ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από ενέργεια και χρειάζεται να καταναλώνει όλα τα τρόφιμα, είτε είναι περισσότερο θρεπτικά είτε λιγότερο, αλλά πάντα με μέτρο και ισορροπία. Το καλύτερο είναι να πείτε "ναι" συχνότερα στους καλούς υδατάνθρακες δηλαδή στο καστανό ρύζι, στα δημητριακά, στο προϊόντα ολικής άλεσης, στα φρούτα, στα όσπρια και στα λαχανικά.

Τι προκαλούν οι δίαιτες που απαγορεύουν τους υδατάνθρακες;

Καλύτερα να αποφύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες και τα διατροφικά προγράμματα που αποκλείουν τους υδατάνθρακες από το διατροφολόγιο σας. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία, κόπωση, υπογλυκαιμία και το σώμα δε θα μπορέσει να αντλήσει την απαραίτητη ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του και να δομήσει μυϊκό ιστό.

Προτιμήστε τους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου

Αυτοί είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες και όχι οι απλοί, αφού απελευθερώνουν μικρότερες ποσότητες σακχάρων στον οργανισμό σε αντίθεση με το άλλο είδος που πραγματοποιεί το ακριβώς αντίθετο. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποιες τροφές, όπως το λευκό με καστανό ρύζι και τη ζάχαρη με μέλι ή κάποιο άλλο υποκατάστατο.

honey.jpg

Οι 3 συχνότεροι μύθοι για τους υδατάνθρακες

  • Βλάπτουν την υγεία: Οι περισσότεροι έχουν εξάγει αυτό το λανθασμένο συμπέρασμα, εξαιτίας της ύπαρξης των απλών υδατανθράκων στους οποίους δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως προαναφέρθηκε για τους σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι ωφελούν σημαντικά τον οργανισμό και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας ενός ατόμου.
  • Αν τους καταναλώσετε θα αυξήσετε το βάρος σας: Αυτή την άποψη υποστηρίζει η δίαιτα Atknis, στην οποία υπογραμμίζεται πως τα υπέρβαρα άτομα δεν πρέπει να καταναλώνουν υδατάνθρακες, ώστε να μην αυξηθεί το βάρος τους. Παρόλα αυτά, τα τρόφιμα που έχουν ανεκτή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες βοηθούν στην απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει, γιατί οργανισμός αντιμετωπίζει τους υδατάνθρακες με διαφορετικό τρόπο από ότι το λίπος και καίει το 23% των θερμίδων που προσλαμβάνει από αυτούς για να αποθηκεύσει ενέργεια.
  • Πρέπει να τους αποφεύγετε μετά την προπόνηση: Μετά από τη γυμναστική χρειάζεται να αναπληρώσετε τα υγρά που χάσατε, μέσω του ιδρώτα και με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών να δομήσετε τον μυϊκό ιστό σας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και θετικές ίνες.
rice.jpg

Εν τέλει, η κατανάλωση υδατανθράκων και η ύπαρξη τους στο διατροφολόγιο σας δεν είναι κάτι απαγορευτικό, καθώς έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Έτσι, προτιμήστε τρόφιμα που όχι μόνο θα σας χορτάσουν, αλλά που περιέχουν και πλειονότητα θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας σας.