fbpixel

Search icon
Search
Χάστε λίπος από την κοιλιά με 5 απλούς τρόπους
WELLNESS

Χάστε λίπος από την κοιλιά με 5 απλούς τρόπους

Δοκιμασμένα tips από έμπειρους διατροφολόγους


Το λίπος στη μέση είναι αρκετά ενοχλητικό. Όχι μόνο είναι δύσκολο να το αποβάλουμε, αλλά έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι το επιπλέον λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Σύμφωνα με την επιστήμονα Michele Olson, PhD, η ζωή είναι γεμάτη με ύπουλες μικρές αλήθειες που οδηγούν στην αύξηση του κοιλιακού λίπους. Οι αλλαγές στις ορμόνες, το καθημερινό άγχος, η πίεση και η έλλειψη ύπνου θεωρούνται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Επίσης, αποδείχθηκε ότι το λίπος που καταναλώνουν οι γυναίκες αποθηκεύεται κατά κύριο λόγο στην σε εκείνη την περιοχή.

Είναι γεγονός ότι, δε μπορείτε να μειώσετε εύκολα το λίπος σε αυτό το σημείο, μπορείτε όμως να κάνετε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να το καταφέρετε λίγο πιο εύκολα. Παρακάτω θα βρείτε τις καλύτερες συμβουλές που προτείνουν έμπειροι διατροφολόγοι, καθώς και μερικές στρατηγικές που θα συμβάλουν στη μάχη για την καταπολέμηση του κοιλιακού λίπους και την απόκτηση επίπεδης κοιλιάς.

Προσέξτε τη διατροφή σας4-flats-abs-glow.jpg

Πιθανώς το έχετε ακούσει ένα εκατομμύριο φορές: Οι κοιλιακοί χτίζονται στην κουζίνα! Δυστυχώς, εάν τρώτε τακτικά ultra-επεξεργασμένα τρόφιμα (τσιπς, κατεψυγμένα φαγητά, καραμέλες) το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα μπορέσετε ποτέ να δείτε τους δικούς σας. «Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν συστατικά τα οποία σε μεγάλες ποσότητες έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους, οδηγώντας σε αύξηση βάρους, φλεγμονή και σχετικές ασθένειες.», εξηγεί η Rachel Fine, RD, ιδιοκτήτρια του “To The Pointe Nutrition”.

Αντ’ αυτού, επιλέξτε τρόφιμα που έχουν υγιείς ποσότητες διαλυτής ίνας όπως είναι η βρώμη, οι γλυκοπατάτες, το αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση σε αυτά τα τρόφιμα συνδέεται άμεσα με τη μείωση του κοιλιακού λίπους, γνωστό ως belly-fat.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοολούχων και ανθρακούχων ποτών2-flats-abs-glow.jpg

Σύμφωνα με τη Fine, η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ μπορεί επίσης να βοηθήσει. Το αλκοόλ περιέχει περίπου επτά θερμίδες ανά γραμμάριο. Και επειδή απορροφάται γρήγορα, «όταν καταναλώνεται υπερβολικά, ο μεταβολισμός του αλκοόλ εμποδίζει το μεταβολισμό άλλων μακροθρεπτικών συστατικών (π.χ. υδατάνθρακες και λίπος), οπότε, έτσι το πρόβλημα χειροτερεύει», προσθέτει.

Πέρα από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών που πρέπει να προσέχετε, φροντίστε να περιορίσετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών. Η Vanessa Voltolina, RD, διαιτολόγος από τη Νέα Υόρκη, σημειώνει ότι τα ανθρακούχα ποτά, αν και νόστιμα, μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στην κοιλιά.

Αντ 'αυτού, επιλέξτε το νερό το οποίο η Emily Incledon, RD, λέει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως κατασταλτικό της όρεξης καθώς και να μειώσει την ανεπιθύμητη αίσθηση του φουσκώματος.

Βεβαιωθείτε ότι γυμνάζεστε5-flats-abs-glow.jpg

Great news: Η τακτική άσκηση μεταξύ άλλων ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τα επίπεδα άγχους. Στην πραγματικότητα, μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism αποκάλυψε ότι η άσκηση βοηθά σε σημαντικό βαθμό στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Το κλειδί λοιπόν για την απώλεια του belly-fat είναι η άσκηση, όμως, πρέπει να είστε σίγουρη ότι είναι έντονη και αποτελεσματική.

Η Olson συνιστά έντονη προπόνηση με βάρη, διαλειμματικές προπονήσεις, ασκήσεις με kettlebell και φυσικά cardio!

Δώστε βάση στον ύπνο6-flats-abs-glow.jpg

Κι όμως, η ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους σας! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η στέρηση του ύπνου χτυπά τις ορμόνες της πείνας, οδηγώντας σε αύξηση της γκρελίνης, η οποία διεγείρει την όρεξη, και σε μια μείωση της λεπτίνης, η οποία σηματοδοτεί τον κορεσμό. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι όταν δεν είστε ξεκούραστοι, είναι πιθανότερο να αναζητήσετε πρόχειρο φαγητό, ενώ θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να χτίσετε μυϊκή μάζα.

Για να καταφέρετε να διατηρήσετε το λίπος στην κοιλιά σας υπό έλεγχο, προσπαθήστε να κοιμάστε για τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Και αν αυτό είναι δυνατό, καλό θα ήταν να πηγαίνετε καθημερινά στο κρεβάτι την ίδια ώρα.

Just Relax!7-flats-abs-glow.jpg

Το άγχος, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές μορφές, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία σας. Το χρόνιο στρες θεωρείται ότι οδηγεί στην αύξηση της κορτιζόλης και άλλων ορμονών που προκαλούν αύξηση βάρους, πεπτικά προβλήματα, κατάθλιψη και πλήθος άλλων επιπτώσεων στην υγεία.

Πάρτε λοιπόν μερικές βαθιές αναπνοές, χαλαρώστε, κάντε yoga ή διαλογισμό και προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος σας. Τα αποτελέσματα θα φανούν και στους κοιλιακούς σας!