Η World Vegan Day, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση γύρω από τα οφέλη της vegan διατροφής και του τρόπου ζωής που αποφεύγει κάθε εκμετάλλευση των ζώων. Ξεκίνησε το 1994 από τη Vegan Society του Ηνωμένου Βασιλείου και στοχεύει στην ενημέρωση για την ηθική, περιβαλλοντική και υγειονομική σημασία του vegan κινήματος. Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή μέρα, ξεχωρίσαμε τις δικές μας αγαπημένες συνταγές.
Ανακαλύψτε τες!
Σαλάτα με kale και γλυκοπατάτες
Υλικά:
- 500 γρ. γλυκοπατάτες
- Αλάτι & πιπέρι
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 500 γρ. kale
- 1 πιπεριά τσίλι
- 40 γρ. σύκα, αποξηραμένα
- 50 γρ. καρύδια
- 20 γρ. λιναρόσπορο
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες κυδωνάτες και τις μεταφέρουμε σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο σπασμένο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε το kale και ψήνουμε για 2-3 λεπτά να χάσει την υγρασία του και να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε τη μισή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ψήνουμε επιπλέον 1-2 λεπτά. Μεταφέρουμε το kale στο μπολ σερβιρίσματος και προσθέτουμε το 1/3 από τις γλυκοπατάτες. Τις υπόλοιπες μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Προσθέτουμε τα σύκα ψιλοκομμένα, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο σπασμένο, το ταχίνι, την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Αγκινάρες με σάλτσα κάρι
Υλικά:
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 750 γρ. αγκινάρες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 20 γρ. βασιλικό
- 20 γρ. δυόσμο
- 1/4 ματσάκι κόλιανδρο
- 20 γρ. τζίντζερ
- 1 πιπεριά τσίλι
- 1 κ.σ. garam masala
- Αλάτι και πιπέρι
- 400 γρ. κρέμα καρύδας
- 300 γρ. νερό
Υλικά:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Βάζουμε τις αγκινάρες, το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε 1-2 λεπτά. Παράλληλα, στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον βασιλικό, τον δυόσμο, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ σε φέτες, την πιπεριά τσίλι, το garam masala, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε να γίνει μια πάστα. Σβήνουμε το τηγάνι με την κρέμα καρύδας, προσθέτουμε το νερό, την πάστα κάρι και ανακατεύουμε. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά για να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με κόλιανδρο, πιπεριά τσίλι, ρύζι, λάιμ, chutney ντομάτας, γιαούρτι και papadums.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Μελομακάρονα ολικής χωρίς ζάχαρη
Υλικά:
- 200 ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 350 γρ. maple syrup
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 120 ml ελαιόλαδο
- 120 ml ηλιέλαιο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. maple syrup
- 50 ml κονιάκ
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε το νερό, το ξύλο κανέλας και την φλούδα πορτοκαλιού σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το maple syrup, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, το maple syrup, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ρίχνουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε, αφήνουμε να αφρίσει και ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με το ένα χέρι μας, να ενωθεί με το υγρό μείγμα. Προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε το μείγμα. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα (περίπου 20 γρ. το καθένα) και τα τοποθετούμε -με μικρή απόσταση μεταξύ τους- σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα πιέζουμε ελαφρά με πιρούνι, σταυρωτά. Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στον αέρα, για περίπου 22-25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Όσο είναι καυτά τα περνάμε (σε δόσεις) για 10-15” από το κρύο σιρόπι κι απ’ τις δύο μεριές και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα ή κατευθείαν σε πιατέλα. Αν θέλουμε αργότερα σιροπιάζουμε λίγο ακόμα με κουτάλι, προσέχοντας μην το παρακάνουμε και μας διαλυθούν. Τα πασπαλίζουμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Μπορούμε να τα ραντίσουμε με λίγο επιπλέον maple syrup.
Συνταγή: Άννα Χαλικιά (madameginger.com)
Vegan κορμός σοκολάτας με χουρμάδες
Υλικά
- 500 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
- 200 γρ. φουντούκια
- 3 κ.σ. έλαιο καρύδας
- 4 κ.σ. σκόνη κακάο, ακατέργαστο
- 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε βάζοντας τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ. Χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να θρυματιστούν τα φουντούκια. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά, εκτός από τη ζάχαρη. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία, μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τον κορμό σοκολάτας με το μείγμα χρησιμοποιώντας τα χέρια μας. Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. *Φυλάσσεται στο ψυγείο
Συνταγή: Γαβριήλ Νικολαΐδης