Εάν το φθινόπωρο ήταν συνδεδεμένο μ' ένα μόνο λαχανικό, αυτό δεν είναι άλλο πέρα από την κολοκύθα. Κι όμως, αυτήν την περίοδο μπορείτε να την αξιοποιήσετε δημιουργώντας τις πιο ιδιαίτερες συνταγές, οι οποίες είμαστε σίγουροι πως θα ξετρελάνουν τον ουρανίσκο σας, κι ακόμα κι να δε σας αρέσει αυτό το λαχανικό -πιστέψτε μας- θα σας κάνουν να το λατρέψετε.
Φανταστικές συνταγές, γλυκές και αλμυρές, που είναι ιδανικές για σήμερα λόγω του Halloween - και όχι μόνο!
Βελουτέ κολοκύθας με μους γιαουρτιού
Υλικά:
- 1 & 1/2 kg κίτρινη κολοκύθα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη πατάτα
- 1 lt ζωμό κρέατος
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Καθαρίστε πρώτα την κολοκύθα και κόψτε τη σε κομμάτια. Μ' ένα κουτάλι αφαιρέστε τους σπόρους κι ίνες ξύνοντας τη σάρκα. Κόβετε την κολοκύθα σε κομματάκια σε μέγεθος μπουκιάς. Στη συνέχεια, αφού καθαρίσετε την πατάτα, την κόβετε σε μικρά καρέ. Ψιλοκόψτε και το πράσο. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίξτε μέσα όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά: κρεμμύδι, πράσο, κολοκύθα και την πατάτα. Τα σοτάρετε για 3-4' μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι. Προσθέστε τον ζωμό κρέατος και το μοσχοκάρυδο. Αφήστε τα υλικά να βράσουν για 25', έως ότου μαλακώσουν. Πολτοποιείστε με το ραβδομπλέντερ κι αλέστε λίγη λίγη τη σούπα μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και βράστε για ακόμη 1' σε χαμηλή φωτιά.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Κολοκύθα ογκρατέν
Υλικά:
- 1 & 1/2 κιλό κολοκύθα
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γρ. νερό
- 20 γρ. βούτυρο
- 20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. γάλα πλήρες
- 1 κ.σ. εστραγκόν
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 200 γρ. mix τυριών
- 100 γρ. μπέικον
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 αυγά
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Κόψτε την κολοκύθα εγκάρσια στη μέση κι αφαιρέστε τα σπόρια. Τοποθετείστε την κολοκύθα σ' ένα ταψί και βάλτε αλάτι, πιπέρι, νερό στο ταψί και καλύψτε με το αλουμινόχαρτο. Ψήστε για 1 ώρα. Αφαιρέστε και βγάλτε 4-5 κουταλιές σάρκα από κάθε κομμάτι κολοκύθας. Αφήνετε στην άκρη. Για την μπεσαμέλ, τοποθετήστε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βάλτε το βούτυρο κι αφήστε το να λιώσει. Προσθέστε το αλεύρι κι ανακατέψτε μ' ένα σύρμα χειρός. Προσθέστε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Βάλτε στη μπεσαμέλ τη σάρκα από την κολοκύθα κι ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η κολοκύθα κι ενσωματωθεί στο μείγμα. Μόλις πάρει βράση αφαιρέστε από τη φωτιά. Προσθέστε 1 κ.γ. εστραγκόν, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και 120 γρ. από το mix τυριών. Ανακατέψτε καλά και γεμίστε τις κολοκύθες. Πασπαλίστε με τα υπόλοιπα 80 γρ. των τυριών, 1 κ.γ. εστραγκόν και ψήστε στο γκριλ για 10-15 λεπτά. Για τη σύνθεση, τοποθετήστε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόψτε το μπέικον σε κομμάτια και βάλτε τα στο τηγάνι. Σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Τοποθετήστε ένα άλλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σπάστε μέσα τα αυγά και βάλτε αλάτι, πιπέρι και τηγανίστε για 1-2 λεπτά.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Cinnamon rolls με γέμιση κολοκύθας και μπαχαρικών
Υλικά για τη ζύμη:
- 120 γρ. φυτικό βούτυρο
- 500 ml φυτικό ρόφημα βρώμης, χλιαρό
- 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 50 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κ.γλ. αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
- 200 γρ. κολοκύθα, στον ατμό ή ψημένη, πολτοποιημένη
- 250 γρ. μαύρη ζάχαρη
- ½ κ.σ. allspice
Υλικά για τo άλειμμα:
- 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
- 1 κ.σ. maple syrup
Υλικά για το γλάσο:
- 100 ml κρέμα καρύδας
- 200 γρ. φυτικό τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. maple syrup
Εκτέλεση:
Ξεκινήστε με τη ζύμη. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετήστε το βούτυρο να λιώσει μαζί με το φυτικό ρόφημα να ζεσταθεί ελαφρώς αλλά όχι να κάψει. Βάλτε στον μεγάλο κάδο της κουζινομηχανής τη μαγιά, το μείγμα με το φυτικό ρόφημα και το βούτυρο, τη ζάχαρη και ανακατέψτε σε μεσαία ταχύτητα 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Καλύψτε και αφήστε για 5-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Αφού φουσκώσει η μαγιά, ξαναεφαρμόστε τον προσθέστε στην κουζινομηχανή το εκχύλισμα βανίλιας, το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώστε για 6-8 λεπτά, στην ταχύτητα 1 ή και στο min, καθώς η κουζινομηχανή μιμείται την κίνηση που κάνουμε με το χέρι όταν ζυμώνουμε οπότε δεν υπάρχει λόγος να γίνει το ζύμωμα σε μεγαλύτερη ταχύτητα. Στην αρχή το ζυμάρι σας θα κολλάει λίγο. Πρέπει να ζυμωθεί μέχρι να είναι λείο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Σχηματίστε το ζυμάρι σε μια μπαλίτσα, λαδώστε ελαφρώς τον κάδο και αφήστε το καλυμμένο για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάλτε τη ζύμη από τον κάδο της κουζινομηχανής, σε αλευρωμένο πάγκο. Την πατάτε λίγο με το χέρι σας, για να φύγει ο αέρας και ανοίξτε την με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα. Απλώστε κατά μήκος την πολτοποιημένη κολοκύθα, πασπαλίστε με τη ζάχαρη και το allspice ομοιόμορφα. Ξεκινώντας από την κατά μήκος άκρη της ορθογώνιας ζύμης, τυλίξτε σφιχτά σε ρολό και τοποθετήστε το με την πλευρά που κλείνουν οι ζύμες, προς τα κάτω. Κόψτε σε ρολά πάχους 4-5 εκ. Βουτυρώστε ή λαδώστε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετήστε προσεκτικά τα ρολάκια αφήνοντας χώρο μεταξύ τους. Καλύψτε τα ρολάκια και αφήστε τα 30-40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Παράλληλα ετοιμάζουμε το άλειμμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο και το maple syrup. Μόλις τα ρολάκια διπλασιαστούν σε όγκο αλείψτε με το μείγμα και ψήστε τα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις για 25-28 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις βγουν από τον φούρνο τα αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Όσο κρυώνουν τα ρολάκια ετοιμάζετε το γλάσο. Στον μικρό κάδο της κουζινομηχανής ανακατέψτε το φυτικό τυρί κρέμα, την κρέμα καρύδας και το maple syrup και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχετε ένα λείο μείγμα, σαν κρέμα. Σερβίρετε τα ρολάκια με 1 κ.σ. γλάσο από πάνω και προαιρετικά πασπαλίστε με λίγο μείγμα allspice.
Συνταγή: Madame Ginger