fbpixel

Search icon
Search
World Cup: Το πόδι του Θεού κι η ιστορική βραδιά που όλος ο πλανήτης χόρεψε τάνγκο!
PEOPLE & MOMENTS

World Cup: Το πόδι του Θεού κι η ιστορική βραδιά που όλος ο πλανήτης χόρεψε τάνγκο!

Έκρηξη συναισθημάτων κι ένας τελικός που δε θα ξεχάσει ποτέ κανείς


Το φινάλε μίας εποχής, το φινάλε μίας χρυσής ιστορίας. Ο Lionel Messi έμοιαζε αποφασισμένος από το ξεκίνημα αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήθελε να βάλει το... κερασάκι στα σπουδαία επιτεύγματά του και τα κατάφερε. Χθες το βράδυ, σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό του Κατάρ και κοίταξε ψηλά, δακρυσμένος, φορτισμένος, πολύ συγκινημένος. Εκτός από την στέψη της Αργεντινής, ο ποδοσφαιρικός πλανήτης παρακολούθησε σε live μετάδοση και την στέψη του δικού του GOAT. Ο Messi μπορεί πλέον να κάθεται στο δικό του, χρυσό θρόνο κι από χθες, απολαμβάνει την απόλυτη ευτυχία, έχοντας στο μυαλό του τον τεράστιο, Diego Maradona. Δύο θρύλοι, δύο επίγειοι θεοί που έκαναν έναν ολόκληρο κόσμο να τους λατρέψει. Ο τελικός του Mundial του Κατάρ θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους ever κι ακόμη κι όσοι δε δηλώνουν fans του ποδοσφαίρου, δύσκολα θα ξεχάσουν ό,τι συνέβη μερικές ώρες νωρίτερα...

Κατάθεση ψυχής!

H ιστορική βραδιά

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ξεκίνησε με πολλούς και σημαντικούς προβληματισμούς. Η απόφαση της FIFA να δώσει τα χέρια με τη συγκεκριμένη χώρα, προκάλεσε από την πρώτη στιγμή πολλές, οργισμένες αντιδράσεις κι οι μαρτυρίες ανθρώπων που εργάστηκαν προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τα μεγάλα «ραντεβού» έκαναν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Πίσω από τα φώτα, κρύβονταν πολλές καταγγελίες και σκάνδαλα, ωστόσο, μέσα στους αγωνιστικούς χώρους συνέβησαν πράγματα μαγικά! Είδαμε αγώνες με απίστευτες ανατροπές κι εναλλαγές συναισθημάτων, φαβορί που αποχαιρέτησαν πολύ νωρίς κι αουτσάιντερ που έκαναν την υπέρβαση, όπως το Μαρόκο που έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά, για πρώτη φορά σε ολόκληρη την ιστορία του. Όλα αυτά, μέχρι τον μεγάλο τελικό. Εκεί, στο Lusail Iconic Stadium, Αργεντινή και Γαλλία διασταύρωσαν τα ξίφη τους και διεκδίκησαν το χρυσό τρόπαιο, με τον Lionel Messi και τον Kylian Mbappé να παίρνουν από το... χέρι τις ομάδες τους και να τις οδηγούν στην κορυφή.

Η εξέλιξη ήταν απίστευτη, η Αργεντινή προηγήθηκε με 2-0, ο Γάλλος αστέρας της Παρί Σεν Ζερμέν φώναξε «παρών» στην πιο δύσκολη στιγμή κι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, ήταν η σειρά του Messi να πανηγυρίσει, βάζοντας ξανά την ομάδα του σε ρόλο οδηγού, αλλά πάλι, ο Mbappé κατάφερε να κάνει το 3-3. Ο τελικός δεν έλεγε να τελειώσει, ο ποδοσφαιρικός πλανήτης παρακολουθούσε με... κομμένη την ανάσα το απίστευτο υπερθέαμα και ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι, με την «αλμπισελέστε» να στέφεται πρωταθλήτρια κόσμου. Ο Messi, κοιτούσε δακρυσμένος τον ουρανό κι ήξερε πως από εκεί ψηλά, τον βλέπει ο Diego Armando Maradona κι έχει στήσει το δικό του... πάρτι. Το -γνωστό πια- «Muchachos, ahora nos volvimos a ilusionar» δονούσε την ατμόσφαιρα στο κατάμεστο στάδιο κι ολόκληρος ο κόσμος, χόρεψε το πιο παθιασμένο τάνγκο, με όλη την ψυχή του. Δεν ήταν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, δεν ήταν ένας τίτλος. Ήταν και είναι πολλά περισσότερα!

Η στέψη του GOAT

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένα τεράστιο debate. Από τη μία οι fans του Lionel Messi, από την άλλη οι fans του Cristiano Ronaldo. Είναι επίσης αλήθεια όμως, ότι το βράδυ της 18ης του Δεκέμβρη γράφτηκε ιστορία. Ο ποδοσφαιρικός κόσμος απέκτησε τον δικό του GOAT κι επίσημα, την στιγμή που ο Messi σήκωσε την κούπα στον αέρα του Κατάρ. Όταν ήταν μόλις έντεκα ετών, ο Αργεντίνος θρύλος υποβλήθηκε σε κάποιες σημαντικές εξετάσεις, με τη διάγνωση να κάνει λόγο για «ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης». Πρόκειται για μία ορμόνη, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη και τη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού κι οι ιατρικές προβλέψεις ανέφεραν πως το ύψος του δε θα ξεπερνούσε ως ενήλικας το 1.50! Έκανε ενέσεις, υποβλήθηκε σε θεραπείες με τη βοήθεια της Μπαρτσελόνα και τελικά, μπόρεσε να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Το παιδί με το απίστευτο ταλέντο, με τα απίστευτα χαρακτηριστικά, με τα μοναδικά στοιχεία έπαιξε το ποδόσφαιρό του και πολύ σύντομα, κατάφερε να τραβήξει όλα τα βλέμματα επάνω του. Έκανε φοβερά άλματα στη ζωή του, κατέκτησε την κάθε κορυφή και χθες, έκανε πραγματικότητα το μεγαλύτερό του όνειρο. 

Δευτερόλεπτα πριν να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής, στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του με την έκρηξη συναισθημάτων, ο Lionel Messi κοίταξε προς τον ουρανό και έκανε τη δική του επίκληση στο Θεό. Η τελευταία φορά που αυτή η χώρα, η χώρα που λατρεύει, ζει κι αναπνέει για το ποδόσφαιρο, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το 1986. Από τότε συνέβησαν πολλά. Μεσολάβησαν αποκλεισμοί, απογοητεύσεις, τεράστια αμφισβήτηση -ακόμη και για τον GOAT- όμως χθες, ήρθε η δικαίωση! Η Αργεντινή, είναι ξανά, για τρίτη φορά στην ιστορία της, παγκόσμια πρωταθλήτρια, με ηγέτη τον Messi, αλλά και την αύρα του Diego Armando Maradona. 

Την ώρα που ο Gonzalo Ariel Montiel πήγαινε να τοποθετήσει την μπάλα στην άσπρη βούλα, για να εκτελέσει το πιο κρίσιμο πέναλτι της βραδιάς, ο Messi έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό. «Πάμε Diego, από τον ουρανό», ήταν τα λόγια του. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα κι ακολούθησε μία τεράστια έκρηξη... Ο ένας θρύλος, παρέδωσε τον τίτλο στον άλλο. Ο ένας στον ουρανό, ο άλλος στη γη. Μία φοβερή στιγμή, μία φοβερή ιστορία για έναν λαό που πονάει πολύ, για έναν λαό που ταλαιπωρείται καθημερινά, αλλά τώρα και για πολλές ακόμη μέρες, μπορεί να χαμογελά, να πανηγυρίζει και να ονειρεύεται. «Αποδείξαμε για άλλη μια φορά ότι οι Αργεντίνοι, όταν αγωνιζόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί να πετύχουμε ό,τι βάλουμε στο μυαλό μας. Η αξία ανήκει σε αυτή την ομάδα, η οποία είναι πάνω από τις ατομικότητες, είναι η δύναμη όλων μας που αγωνιζόμαστε για το ίδιο όνειρο που ήταν επίσης το όνειρο όλων των Αργεντίνων… Τα καταφέραμε!!!», ανέφερε στο πρώτο του μήνυμα ο Messi. Τώρα, ο Αργεντίνος -με τη σειρά του- θα παραδώσει τα σκήπτρα στον Kylian Mbappé, που κατά γενική ομολογία είναι ο δικός του διάδοχος. Ο Γάλλος επιθετικός χτίζει ήδη το δικό του μύθο και γράφει ιστορία. Χθες, έκανε ό,τι περνούσε από το... πόδι του, αλλά στο τέλος το ποδόσφαιρο και η μοίρα έδωσαν στην Αργεντινή ό,τι της χρωστούσαν. Είναι το Mundial του Lionel Messi, είναι το Mundial που θα μείνει στην ιστορία κι όλοι εμείς, είμαστε ευλογημένοι που παρακολουθήσαμε αυτόν τον τελικό...