Σήμερα η μέρα επιβάλλει να γιορτάσουμε και να αφήσουμε το λαμπερό «φως» της να μας κατακλύσει. Μπορεί φέτος τα Φώτα να είναι διαφορετικά για όλους, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι μπορείτε ακόμα να απολαύσετε αυτήν την τελευταία γιορτή της εορταστικής περιόδου, παραμένοντας χαρούμενοι, αισιόδοξοι και φυσικά απασχολημένοι, μπαίνοντας στην κουζίνα για όσους αγαπάτε.
Για αυτό κι εμείς συλλέξαμε 4 από τις πιο ενδιαφέρουσες και γευστικές χειμωνιάτικες συνταγές για να δοκιμάσετε στο τραπέζι σας σήμερα!
Αλμυρό Σουφλέ σε κούπα
Υλικά
- 2 αβγά
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. ψωμί για τοστ
- 60 γρ. mix τυριών
- 70 γρ. ζαμπόν
Για τη σύνθεση
- 10 γρ. βούτυρο, για την κούπα
- 20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για την κούπα
- 10 γρ. mix τυριών
- 1 κ.γ. θυμάρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για να σπάσουν τα αβγά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το ψωμί κομμένο σε μικρά κομματάκια, τα τυριά, το ζαμπόν κομμένο σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μοιράζουμε το μείγμα σε δυο κούπες βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Πασπαλίζουμε με τα τυριά, το θυμάρι και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Ψήνουμε ξεχωριστά το κάθε σουφλέ για 2 ½-3 λεπτά στα 800 Watt. Αφαιρούμε και σερβίρουμε.
Χειμωνιάτικα Λαχανικά στο φούρνο
Υλικά
- 300 γραµ. καρότα κομμένα σε φέτες
- 300 γραµ. μικρές λεπτόφλουδες baby πατάτες (κομμένες στη μέση με τη φλούδα τους)
- 2 μέτρια κρεμμύδια κόκκινα (κομμένα στα 4)
- 250 γραµ. λαχανάκια Βρυξελλών (κομμένα στη μέση)
- 250 γραµ. κολοκύθα κίτρινη (κομμένη σε μικρά καρέ)
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 5 κ.σ κρέμα βαλσάμικου
- λίγα φύλλα μαϊντανό και φρέσκο δυόσμο
- φύτρες
- αλάτι (ανθός αλατιού)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα υγιεινά χειμωνιάτικα ψητά λαχανικά στη λαδόκολλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 με 210 βαθμούς C στον αέρα. Στρώνουμε σε ένα ρηχό ταψί ένα κομμάτι μεγάλο αλουμινόχαρτο και επάνω βάζουμε μια αντικολλητική λαδόκολλα. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια. Προσθέτουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο, λίγο αλατοπίπερο και 2 κ.σ κρέμα βαλσάμικου και λεμόνι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα λαχανικά. Τα αδειάζουμε πάνω στην λαδόκολλα απλωτά. Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα στα πλαϊνά κι αφήνουμε ανοιχτή την επιφάνεια των λαχανικών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο δυνατό φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα για περίπου 35΄, να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Μόλις ψηθούν, τα βάζουμε ξανά σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη κρέμα βαλσάμικου. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με φύλλα μαϊντανού και δυόσμου και με φύτρες. Συνοδέψετε τα με φλούδες γραβιέρας ή απολαύστε τα σκέτα σαν χορτοφαγικό γεύμα.
Μανιτάρια Λεμονάτα
Υλικά
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια (άγρια ή καλλιεργήσιμα)
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 τρυφερά καρότα
- 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλ. ζωμό λαχανικών (ή νερό)
- προεραιτικα: 2 κ.σ αποξηραμένα μανιτάρια (βασιλομανίταρα)
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- ρύζι ή πουρές
- ψιλοτριμμένο καρύδι
- Για το δέσιμο της σάλτσας
- χυμό από 1 ζουμερό μεγάλο λεμόνι
- 1 κ.σ κορν φλάουρ
- 1 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
Πένες Primavera
Υλικά
- 500 γρ. πένες, ολικής άλεσης
- αλάτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- πιπέρι
- 1 κολοκυθάκι
- 200 γρ. μπρόκολο
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.σ. δυόσμο
Για το σερβίρισμα
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- παρμεζάνα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τις πένες, αλάτι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μείον 2 λεπτά. Σουρώνουμε, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε τη ζάχαρη και σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά. Κόβουμε το κολοκυθάκι σε μικρά κυβάκια, τα μπουκετάκια από το μπρόκολο στη μέση και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη ντομάτα, ανακατεύουμε και βράζουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις πέννες, θυμάρι, δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με πιπέρι, ελαιόλαδο και παρμεζάνα τριμμένη.