fbpixel

Search icon
Search
Winter Recipes: Οι εύκολες και γρήγορες συνταγές για το τραπέζι των γιορτών
MAGAZINE

Winter Recipes: Οι εύκολες και γρήγορες συνταγές για το τραπέζι των γιορτών

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει!


Ετοιμάζουμε εύκολες και γρήγορες συνταγές για το τραπέζι των γιορτών, που θα αρέσουν σε όλους!

Camembert ψητό με αποξηραμένα φρούτα

flavor-christmas-011-as.jpg

Το τυρί αυτό έχει φτιαχτεί για να σερβίρεται λιωμένο. Αν το ψήσετε σ’ ένα φραντζολάκι, όχι μόνο θα είναι πιο απολαυστικό, αλλά θα έχετε ένα σκεύος λιγότερο για πλύσιμο. Διαλέξτε ένα ωραίο ψωμάκι με σκληρή κόρα και μην παραλείψετε να βάλετε βούτυρο και σκόρδο!

Υλικά για ένα τεμάχιο

  • 1 μικρό στρόγγυλο φραντζολάκι
  • 1 κομμάτι Camembert (300 γρ.)
  • 1 κ. σ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
  • Αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • Αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα
  • Φρέσκα μυρωδικά

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Με ένα μαχαίρι κάνουμε μια τρύπα που να χωράει το τυρί άνετα. Λιώνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε με το σκόρδο, αλατίζουμε, βάζουμε το Camembert και ψήνουμε για περίπου 15΄, μέχρι το τυρί να λιώσει. Κόβουμε το ψωμί που βγάλαμε απ’ το καρβελάκι σε κομμάτια και φρυγανίζουμε. Όταν το τυρί έχει λιώσει, σερβίρουμε τα φρούτα, τα φρέσκα μυρωδικά και τα κρουτόν που ετοιμάσαμε.

Κοτόπουλο (ή γαλοπούλα) με μηλίτη στον φούρνο

flavor-christmas-002-as.jpg

Το κοτόπουλο σε μερίδες χρειάζεται λιγότερο χρόνο στον φούρνο και είναι πιο εύκολο στο σερβίρισμα. Αν επιλέξετε γαλοπούλα, θα πρέπει να προσαρμόσετε τον χρόνο ψησίματος και τις ποσότητες των υλικών.

Υλικά για 1 μεγάλο κοτόπουλο (6-8 μερίδες)

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο (γύρω στα 1.800 γρ.) σε μερίδες
  • 1 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/ 2 κούπα φασκόμηλο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σ. αλάτι
  • 2 κ. σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ. σ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Για το μαγείρεμα

  • 2+2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
  • 2 μήλα σε φέτες
  • 500 γρ. μηλίτης

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ βάζουμε τον μαϊντανό, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, το αλάτι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το ξύσμα του πορτοκαλιού το ελαιόλαδο, το σκόρδο και ανακατεύουμε. Συσκευάζουμε το κοτόπουλο σε μία σακούλα, προσθέτουμε το μείγμα των μυρωδικών, κουνάμε καλά και αφήνουμε για δύο ώρες ή για ακόμη περισσότερο στο ψυγείο. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και το περιμένουμε για μία τουλάχιστον ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Τοποθετούμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε τις δύο κουταλιές λάδι και, όταν ζεσταθεί, βάζουμε το κοτόπουλο, με την πλευρά του δέρματος να ακουμπάει στο σκεύος. Αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα (το κοτόπουλο θα ξεκολλήσει μόνο του όταν είναι έτοιμο, δε χρειάζεται να το ζορίσουμε). Γυρνάμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε μέχρι να ψηθεί καλά. Όταν το κοτόπουλο πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές, το βγάζουμε. Στρώνουμε τα κρεμμύδια και τα μήλα και τοποθετούμε το κοτόπουλο από πάνω τους (με το δέρμα από την πάνω πλευρά), συμπληρώνουμε τον μηλίτη, κλείνουμε με το καπάκι και μεταφέρουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 30΄, βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 30΄ στους 180°C, μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί καλά και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε για 10΄ πριν σερβίρουμε.


Ριζότο φούρνου με μανιτάρια, καλαμπόκι και γραβιέρα

flavor-christmas-009-as.jpg

Ένα ριζότο δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο! Η συνταγή που ακολουθεί ετοιμάζεται στον φούρνο. Μπορεί να χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο από το κλασικό ριζότο στο τηγάνι για να γίνει, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 2+2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μανιτάρια, σε φέτες
  • Αλάτι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
  • 1 κ. σ. βούτυρο
  • 850 γρ. ζεστό νερό
  • 2 κ. σ. σούπα μανιταριών σκόνη
  • 200 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • 1 κούπα καλαμπόκι
  • 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 100 γρ. κασέρι τριμμένο

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα σκεύος με καπάκι που να μπαίνει στον φούρνο. Θα ξεκινήσουμε το μαγείρεμα στην εστία και θα συνεχίσουμε στον φούρνο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε το σκεύος στην εστία, προσθέτουμε τις δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, αλατίζουμε και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄-6΄, μέχρι τα μανιτάρια να ψηθούν καλά. Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σ’ ένα άλλο σκεύος (θα τα χρειαστούμε στο σερβίρισμα). Θα συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο ίδιο σκεύος, χωρίς να το καθαρίσουμε. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλατίζουμε, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για περίπου 1,5΄, σε μέτριας έντασης φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και γλυκό. Ξεπλένουμε το ρύζι, στραγγίζουμε, προσθέτουμε και μαγειρεύουμε για 2΄-3΄, μέχρι ν’ αρχίσει να σκουραίνει. Συμπληρώνουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να εξατμιστεί (θα πρέπει να έχουν μείνει ελάχιστα υγρά στο σκεύος, αλλά να μην έχει στεγνώσει). Προσθέτουμε το ζεστό νερό, τη σούπα μανιταριών, το καλαμπόκι, ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει ζωηρά. Κλείνουμε με το καπάκι και μεταφέρουμε στον φούρνο για 20΄. Όταν ο χρόνος περάσει ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύουμε και ψήνουμε στο γκριλ για μερικά λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Σερβίρουμε με τα μανιτάρια που ετοιμάσαμε στην κορυφή.

Tips & Tricks: Μία σούπα σε σκόνη στο ντουλάπι είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Αυτός είναι ο τρόπος να τη χρησιμοποιήσετε δημιουργικά! Μπορείτε να αλλάξετε τα μανιτάρια με ό,τι άλλο σας αρέσει (σπαράγγια, γαρίδες, μπέικον), το καλαμπόκι με κολοκύθα ή αρακά και να προσθέσετε το δικό σας μείγμα τυριών.


Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου με μελομακάρονα

flavor-christmas-013-as-qjsuL.jpg

Γι’ αυτό το απολαυστικό γλυκό θα χρησιμοποιήσουμε μελομακάρονα που όλοι έχουμε σπίτι μας αυτές τις μέρες, μία χούφτα αποξηραμένα φρούτα και σοκολάτα. Αντί για μελομακάρονα, μπορούμε να βάλουμε όποια άλλα μπισκότα ή κουλουράκια έχουμε στην κουζίνα μας!

Υλικά για 8-10 μερίδες

  • 200 γρ. γάλα πλήρες, ζεστό
  • 300 γρ. σοκολάτα υγείας λιωμένη
  • 200 γρ. μελομακάρονα
  • 100 γρ. βερίκοκα ξερά
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα
  • 200 γρ. κρέμα σαντιγί

Εκτέλεση

Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το ζεστό γάλα, τη σοκολάτα υγείας και ανακατεύουμε καλά. Σπάμε τα μελομακάρονα και τα ενώνουμε με το μείγμα της σοκολάτας. Προσθέτουμε τα βερίκοκα, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε στη λαδόκολλα, τυλίγουμε σε ρολό και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί. Σερβίρουμε με τη σαντιγί στο πλάι.

Tips & Tricks: Μερικές κουταλιές ρούμι ή κονιάκ ταιριάζουν τέλεια στη συνταγή αυτή. Προσθέστε λίγο στη σοκολάτα σας!

Credits

Φωτογραφία: Έκτορας Νικολάκης, POV STUDIO

Συνταγές & food styling: Δημήτρης Κοπαράνης   

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024