Διάβασα πρόσφατα κάπου, πως η οινοποίηση είναι σαν την jazz. Πρώτα τη μαθαίνεις, μετά την τελειοποιείς και ύστερα τα ξεχνάς όλα και απλώς παίζεις. Και όντως, έτσι είναι. Αυτή η διαδρομή μπορεί να σφραγίζεται -κυριολεκτικά και μεταφορικά- μέσα σε παλαιωμένες φιάλες με ανεβασμένους πόντους πολυπλοκότητας που περιμένουν τον δοκιμασμένο παίκτη να τις εκτιμήσει και να τις αναζητήσει, αλλά και σε ένα μερακλίδικο ποτήρι από εξαιρετικό, χύμα κρασί που έχει «κάτι» να δώσει. Που έχει χαρακτήρα.
Eίναι ένα ταξίδι που απογειώνεται με σκληρές και σφιχτές τανίνες που βρίσκονται στο ζενίθ τους, που ζωηρεύει με κόκκινα, φλογερά κρασιά γεμάτα μπαχάρια και ένταση, που δροσίζει με ροζέ φρουτώδη, αλλά και ισορροπεί με λευκά, λιγότερο έντονα. Παντρεύεται με το κατάλληλα μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι, στέκεται πλάι σε finger food, τυριά και αλλαντικά, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο μπορεί να σας εξιτάρει. Πίνεται με καλή παρέα ή γίνεται το ίδιο η παρέα που μας λείπει.
Είναι ωραία όλα αυτά. Αλλά για να γίνουν ακόμη πιο ωραία χρειάζονται δυο-τρία πράγματα. Ανοιχτό μυαλό, καλή διάθεση και άνθρωποι που φρόντισαν να στήσουν τα κατάλληλα μαγαζιά σε αυτήν την πόλη. Στη δυναμική του κρασιού, η Θεσσαλονίκη ποντάρει και έχει να προσφέρει αξιόλογες επιλογές. Και μπορεί το κρασί να μη είναι «παιδί» μιας βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα, έχει όμως ιστορία και μέλλον και φυσικά αρχίζει και διεκδικεί ακόμη πιο εμφανείς θέσεις σε μπάρες, γίνεται η αφορμή για να στηθούν πολύ εύστοχα wine-pairing μενού αλλά και ένας λόγος για έξοδο. Μια βόλτα στο κέντρο σας επιστρέφει σε κλασικά στέκια με καλοδουλεμένα χέρια στο service και αξιόλογες ετικέτες, σε νέες up-scale κάβες αλλά και 2-3 φρέσκα spot για όλες τις ηλικίες.
The Aficionados
Στο ground floor της τριώροφης έπαυλης της Νικ. Πλαστήρα 105, όπου κάποτε κατοικούσε ο καπνέμπορος Αχιλλέας Βαρσαμής και σήμερα φιλοξενεί το sui generis, fine dining εστιατόριο The Aficionados, έχει στηθεί ένα wine bistro για γερούς λύτες, με δυνατό του χαρτί την εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία από κρασιά με καταγωγή από διεθνή και ελληνικά οινοποιεία. Τα επέλεξαν προσωπικά οι ιδιοκτήτες, ώστε να συνδυάσουν και να ενισχύσουν τα προτεινόμενα πιάτα και δοκιμασμένα το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ποικιλία του σε πούρα Cuban, μέσα από το ειδικά διαμορφωμένο library του χώρου. Αν δεν το έχετε επισκεφτεί, προγραμματίστε το άμεσα.
Οινοτόπι-Καπνοτόπι
Ιντριγκαδόρικο «εδεσματόριο» στην Παύλου Μελά για λίγους και εκλεκτούς, δια χειρός του Πλάτωνα Αναστασιάδη. Γιατί να το επισκεφτείτε; Για παντρεύει την οινογαστρονομία με τη λατρεία κάποιων ανθρώπων για τα πούρα, τα οποία έχουν καταγωγή από Κούβα, Νικαράγουα και Άγιο Δομίνικο. Οι φίρμες τους ξεπερνούν τις 40 και όλα φυλάσσονται σε έναν ειδικά προσαρμοσμένο χώρο με ελεγχόμενη υγρασία και θερμοκρασία. Εξίσου δυναμική και η αμιγώς ελληνική κάβα, η οποία ξεκίνησε να χτίζεται από το 2014 και μετρά 190 και πλέον ετικέτες. Ανάμεσα τους βέβαια θα βρείτε και φιάλες από διεθνείς αμπελώνες που δένουν με το κατάλληλο pairing.
Oinovate
Είναι το νέο «παιδί» του Κώστα Ατματζίδη, βρίσκεται μπροστά στην στοά Μαλακοπή, ανήκει στις κατηγορία νέες αφίξεις, και οι πρώτες κριτικές μιλούν για ένα σοβαρό wine-στέκι φτιαγμένο από έναν sommelier με θητεία στο βραβευμένο με αστέρι Michelin Spring Restaurant στο Somerset House του Λονδίνου, που έχει μέσα του πολύ αγάπη γι' αυτό που κάνει. Δεν υπάρχουν ηλικίες εδώ. Ο πόλος έλξης είναι το κρασί, το design όμως και η ατμόσφαιρα είναι πασπαρτού και ως χώρος έλκει ένα ευρύ φάσμα ηλικιών. Οι όποιες πληροφορίες για τις ετικέτες πιθανόν να μην αρκούν, επομένως κάντε την έρευνα σας και ζητήστε από τους ανθρώπους του πληροφορίες. Είναι διαθέσιμοι κάθε μέρα, εκτός Δευτέρας.
White Rabbit
Που θα το βρείτε; Στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Ποια είναι η κουλτούρα του; Ατόφιο wine bistro, με δυνατές προτάσεις σε Idylle ροζέ -ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο- αλλά και ενδιαφέρουσες ετικέτες που δοκιμάσαμε κατά καιρούς, όπως κόκκινες φιάλες Κτήματος Άλφα, ξινόμαυρα Κτήματος Παπαϊωάνου και λευκά Σαντορινιά του οινοποιείου Βαλσάτη. Ανά περιόδους βέβαια οι ετικέτες ανακυκλώνονται κι αυτό είναι εξαιρετικά καλό. Ως κουζίνα έχει επενδύσει αρκετά σε προτάσεις finger food, που δεν περιορίζονται σε παλέτες τυριών και αλλαντικών. Η ατμόσφαιρα του δένει μέσα από ένα mix industrial στοιχείων με κλασικές ρετρό αναφορές και όλα «κουμπώνουν» με background ήχους της jazz και των blues. Καλή επιλογή!
Bientôt Wine
Το νέο “wine shop, to take away wines” concept του κέντρου, βρήκε το σπίτι του σε μια νεοκλασική πολυκατοικία της Μορκεντάου. Ξύλο, industrial design, καθαρές γραμμές, πολύ φως, ψηλά παράθυρα, μια «μιλημένη» αδυναμία στην τέχνη που δεν κρύβεται, και μια επιτοίχια κάβα να την «πιεις» στο ποτήρι. Σου θυμίζει κάτι από Ευρώπη, Γαλλία, ίσως ή ακόμη και χώρες του Βορρά. Συμβουλή: μπορείτε να δοκιμάσετε σ' ένα μακρόστενο ξύλινο τραπέζι τα κρασιά που θα σας προτείνουν (η ποικιλία έχει ενδιαφέρον) και να μοιραστείτε ενδοιασμούς και σκέψεις με τους ανθρώπους του, πριν καταλήξετε με αυτήν την χάρτινη ντελικάτη σακούλα που θα σας δώσουν.
Souel
Εξίσου ζεστό και φιλόξενο wine-concept bar. Αν σκοπεύετε να δοκιμαστείτε σε γεύσεις που φωτογραφίζουν τον διεθνή οινικό χάρτη, εδώ υπάρχει αρκετή «πρώτη ύλη». Η Χιλή, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική και η Ευρώπη ανεβαίνουν στο podium για να ανοίξουν διάλογο με εξίσου αξιόλογες ελληνικές ετικέτες που παίζουν καλά στη δική τους κατηγορία. Έχει κάτι σύγχρονο ως κουλτούρα και ως vibe που πάντα θα σας κάνει να νιώθετε άνετα. Το μπαρ του είναι ό,τι πρέπει για ένα καλό κρασί, με παρέα ή χωρίς, κάπου εκεί στα μέσα της ημέρας. Η κάβα ξεπερνά αισίως τις 80 ετικέτες και το μενού είναι αρκετά ενδιαφέρον για να το προσπεράσετε χωρίς δεύτερο μάτι. It’s up to you!