fbpixel

Search icon
Search
Wellness Treat: 4 βιταμίνες + 1 τροφή για το δέρμα που χρειάζεστε αυτήν τη στιγμή
MAGAZINE

Wellness Treat: 4 βιταμίνες + 1 τροφή για το δέρμα που χρειάζεστε αυτήν τη στιγμή

Φροντίστε την υγεία του οργανισμού σας με τον καλύτερο τρόπο


Η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία μόνο κακό προκαλεί στην επιδερμίδα σας. Εκτός από κρέμες και αντηλιακά, τροφοδοτήστε τη με τις βιταμίνες που χρειάζεται.

Βιταμίνες: Γιατί είναι σημαντικές;

Αν πάσχετε από έλλειψη κάποιας βιταμίνης, τα αποτελέσματα στην επιδερμίδα σας είναι αισθητά. Καθώς οι βιταμίνες C και Ε παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της από τον ήλιο, η έλλειψη σε οποιαδήποτε από αυτές αυξάνει τους κινδύνους - συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του δέρματος.

scrubs.jpg

Βιταμίνη D

Το κυριότερο όφελος της βιταμίνης D, σύμφωνα με το iatronet.gr, σχετίζεται με τον ρόλο της στην απορρόφηση ασβεστίου και στην προστασία των οστών. Έχει ανακαλυφθεί πως βοηθά στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, καθώς η καλσιτριόλη -μια συνθετική μορφή της βιταμίνης D3- χρησιμοποιείται ως τοπική αλοιφή σε ασθενείς που πάσχουν από αυτήν τη νόσο, αντιμετωπίζοντας φλεγμονές του δέρματος.

Βιταμίνη C

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που υπόσχονται να «σταματήσουν» τη γήρανση και το συστατικό-κλειδί στα περισσότερα από αυτά είναι η βιταμίνη C. Δύο είναι οι λόγοι που την καθιστούν τόσο καλή για την επιδερμίδα: οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και ο ρόλος της στη σύνθεση του κολλαγόνου. Επιπλέον, όταν λαμβάνετε βιταμίνη C, η δράση του αντηλιακού ενισχύεται, ελαττώνοντας τις βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα και βοηθώντας το δέρμα να θεραπευτεί γρηγορότερα. Σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερεί και την εμφάνιση ρυτίδων.

Βιταμίνη Ε

Το σημαντικότερο όφελος της βιταμίνης Ε είναι η προστασία της επιδερμίδας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, μπορεί να απορροφήσει τις βλαβερές ακτίνες.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε πολλές κρέμες για το δέρμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων. Η τοπική χρήση της μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα, όπως ευρυαγγείες, ραγάδες, ουλές και μαύροι κύκλοι.

Αν φοβάστε πως δεν έχετε επαρκή επίπεδα κάποιας βιταμίνης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ποιες αλλαγές να κάνετε στη διατροφή ή αν χρειάζεται να προμηθευθείτε ένα συμπλήρωμα βιταμινών.

1-oJ4ol.jpg

Ελαιόλαδο: Η σούπερ τροφή

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για την περιποίηση του δέρματος από τα αρχαία χρόνια, γιατί το ενυδατώνει βαθιά και το θρέφει. Η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας αποτελεί έναν λιπόφιλο φραγμό, που την προστατεύει από το εξωτερικό περιβάλλον κι ελέγχει την απώλεια υγρασίας από τις βαθύτερες στιβάδες της. Η εφαρμογή λιπαρών ουσιών σε αυτήν αποτρέπει την απώλεια υγρασίας. Το ελαιόλαδο, λοιπόν, προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μάλιστα, είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε, η οποία παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από βλάβες που προκαλεί η περιβαλλοντική ρύπανση, ενώ απορροφάται με ευκολία. Τα οφέλη από τη χρήση του ελαιολάδου εξαρτώνται από τον προϋπάρχοντα βαθμό γήρανσης του δέρματος, τα επίπεδα ενυδάτωσής του και τον βαθμό ευαισθησίας του. Είναι πιο αποτελεσματικό, λοιπόν, ως μέτρο πρόληψης, παρά ως μέτρο αντιμετώπισής της.

Το μυστικό

Εφαρμόστε το πάντα κατά τις βραδινές και όχι τις πρωινές ώρες, καθώς το ελαιόλαδο δεν περιέχει συστατικά που να προστατεύουν την επιδερμίδα από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία!

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020