fbpixel

Search icon
Search
Weekend plans: 4+1 ορεινά χωριά στην Ελλάδα για ένα χαλαρό, φθινοπωρινό getaway
TRAVEL

Weekend plans: 4+1 ορεινά χωριά στην Ελλάδα για ένα χαλαρό, φθινοπωρινό getaway

Εξερευνήστε την Ελλάδα


Με το καλοκαίρι να φτάνει στο τέλος του και το φθινόπωρο να κάνει δυναμικό comeback, είναι ξεκάθαρο πως η διάθεση για αλλαγή και νέες παραστάσεις συνεχώς αυξάνεται. Είστε κι εσείς σε αυτό το mood; Είναι η κατάλληλη στιγμή για να οργανώσετε ένα χαλαρωτικό weekend σε ένα από τα αμέτρητα μέρη της Ελλάδας, που σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς, ορεινούς προορισμούς της χώρας που ξεχωρίζουν για τον γραφικό τους χαρακτήρα και τα μαγευτικά τοπία που κόβουν την ανάσα. Επιλέξτε αυτόν που σας ταιριάζει, ετοιμάστε την travel bag σας κι απολαύστε τις mini διακοπές σας.

Ορεινά χωριά που θα κλέψουν την καρδιά σας 

Νυμφαίο, Φλώρινα

shutterstock-78601552.jpg

Γοητευτική ατμόσφαιρα, εντυπωσιακά αρχοντικά, σπουδαία ιστορία και πανέμορφα τοπία. Αυτή είναι η Φλώρινα, ένας προορισμός που παραδοσιακά συγκεντρώνει αρκετό κόσμο ειδικά στη διάρκεια του χειμώνα και προσφέρει πολλές επιλογές για τους επισκέπτες. Βρίσκεται πολύ κοντά στις Πρέσπες και το Αμύνταιο, ενώ σε απόσταση αναπνοής είναι το Νυμφαίο, ένα από τα πιο όμορφια μέρη της Φλώρινας, που σύμφωνα με την UNESCO, ανήκει στα 10 πιο όμορφα χωριά συνολικά της Ευρώπης. Βρίσκεται σε αρκετά ψηλό υψόμετρο και σήμα κατατεθέν του, είναι το ξύλινο, τοξωτό γεφυράκι που ενώνει τα δύο μεγάλα αρχοντικά του χωριού. Προχωρώντας στο χωριό, συναντά κανείς την πέτρινη πλατεία και φυσικά, την πανέμορφη θέα που κόβει την ανάσα, ενώ must-visit αποτελεί η Νίκειος Σχολή, που λειτουργεί σαν κέντρο πληροφόρησης του Αρκτούρου. Extra info: Προτιμήστε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας έξω από το Νυμφαίο, καθώς μέσα στο χωριό δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις με αυτό.

Aρναία, Χαλκιδική 

shutterstock-730936918.jpg

Βρίσκεται στη Χαλκιδική κι αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου όλη τη χρονιά. Η Αρναία είναι ένα πανέμορφο, ορεινό χωριό, που έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του αναλλοίωτο με το πέρασμα των χρόνων, διαθέτοντας μια πλούσια ιστορία. Όσοι την επισκέπτονται, έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν 6 διακριτές περιπατητικές διαδρομές, προκειμένου να γνωρίσουν κάθε γωνιά του οικισμού. Η καθεμία από αυτές, ξεκινάει και καταλήγει ακτινωτά στην κεντρική πλατεία του χωριού και πραγματικά αξίζει να περπατήσει κανείς στα σοκάκια του και να γνωρίσει από κοντά την ιστορία του. Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Υφαντικής Τέχνης είναι μερικά μόνο από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στην Αρναία. Αν είστε λάτρεις των μαγευτικών, φυσικών τοπίων θα αγαπήσετε αυτό το μέρος και θα επιστρέφετε σε αυτό κάθε χρόνο!

Ζαγοροχώρια, Ιωάννινα

shutterstock-1919870813.jpg

Τα Ιωάννινα αποτελούν must-visit προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρονται για χαλαρωτικές εξορμήσεις. Πανύψηλα βουνά, εντυπωσιακά φαράγγια, ορμητικά ποτάμια, καταρράκτες και καταπράσινα τοπία συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό και καθιστούν την πόλη της Ηπείρου εξαιρετικά δημοφιλή. Σε απόσταση λίγων λεπτών από αυτήν, βρίσκονται τα μαγευτικά Ζαγοροχώρια, που ξεχωρίζουν για τον γραφικό τους χαρακτήρα, τη ζαγορίτικη αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ομορφιά τους. Το Δίλοφο, αποτελεί για τους περισσότερους τον πιο ωραίο οικισμό, που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 880 μέτρων κι ονομάστηκε έτσι λόγω της τοποθεσίας του, καθώς είναι τοποθετημένος ανάμεσα σε δύο κατάφυτους λόφους. Τα σπίτια είναι χτισμένα από σχιστόλιθο, ενώ τα στενά σοκάκια οδηγούν στην επιβλητική πλατεία με τον χαρακτηριστικό πλάτανο. Οι Κήποι από την άλλη είναι χτισμένοι αμφιθεατρικά, σε μία βραχώδη πλαγιά και σήμα κατατεθέν τους αποτελούν τα λιθόστρωτα καλντερίμια, το ψηλό καμπαναριό με το ρολόι της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Καλλονή, Γρεβενά

grevena.jpg

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων κι αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα, ορεινά χωριά των Γρεβενών. Η Καλλονή είναι γνωστή για τα γραφικά της σοκάκια, τα πετρόκτιστα καλντερίμια και τα επιβλητικά αρχοντικά, διατηρώντας την αρχιτεκτονική παράδοση του παρελθόντος αναλλοίωτη. Αν είστε λάτρεις της φύσης και των εντυπωσιακών τοπίων, τότε σίγουρα θα αγαπήσετε το συγκεκριμένο χωριό, καθώς εκτός των άλλων οι ντόπιοι φημίζονται για την φιλοξενία τους. Απολαύστε τους εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες και τα κρασιά ντόπιας παραγωγής σε κάποιο από τα μικρά ταβερνάκια που θα συναντήσετε κι ολοκληρώστε την ημέρα σας με έναν περίπατο στη φύση, απολαμβάνοντας την απίστευτη ομορφιά της. Το λαογραφικό μουσείο με τα παλιά αντικείμενα και τα εργαλεία, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι κάτοικοι της Καλλονής, αποτελεί πόλο έλξης για όσους την επισκέπτονται κι αξίζει να βρεθείτε σε αυτό, για να γνωρίσετε καλύτερα την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου.

Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία

shutterstock-1608254377.jpg

Για πολλούς θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα, ορεινά και γραφικά χωριά της Ευρώπης, που είναι γεμάτο καταπράσινα τοπία. Ο Παλαιός Παντελεήμονας, βρίσκεται στην Πιερία και μεταξύ άλλων προσφέρει την καλύτερη πανοραμική θέα του Θερμαϊκού κόλπου, καθώς βρίσκεται στην πλαγιά του Ολύμπου και σε υψόμετρο 700 μέτρων. Στο παραδοσιακό χωριό, θα συναντήσετε τις πιο ζεστές ταβέρνες, που σερβίρουν πεντανόστιμους μεζέδες, που συνοδεύονται από εκλεκτά κόκκινα κρασιά, αλλά και μικρές καφετέριες για να κάνετε ένα break από τη βόλτα σας, μπροστά σε μία θέα που κόβει την ανάσα. Αξίζει πραγματικά να κάνετε μια βόλτα στα μαγαζιά με τα παραδοσιακά, τοπικά προϊόντα, καθώς μεταξύ άλλων το χωριό φημίζεται για τα ιδιαίτερα βότανα, τα αιθέρια έλαια, τα σαπουνάκια αλλά και τα πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού.