fbpixel

Search icon
Search
Weekend agenda: Τι να κάνετε αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Weekend agenda: Τι να κάνετε αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Ο ενημερωμένος οδηγός για να τις πιο όμορφες στιγμές στην πόλη


Η καρδιά της πόλης είναι γεμάτη από κόσμο, αποκτώντας σιγά σιγά ατμόσφαιρα Χριστουγέννων. Στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας είναι εδώ για να μας συντροφεύουν και αυτό το Σαββατοκύριακο. Ενδιαφέροντες εκθέσεις και ποικίλες θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές μας χαρίζουν στιγμές ξεγνοιασιάς μαζί με τους αγαπημένους μας. Οι επιλογές μπορεί να είναι πολλές, όμως εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς αυτές που έχουν προσελκύσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μας και ανυπομονούμε.

Take notes!

THEATRE

Mamma Mia! στο Radio City Theatre

mamamia-uDd8U.jpg

Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ που έχουν λατρέψει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, για την ίδια την παράσταση, αλλά και για τα αγαπημένα τραγούδια του και έχει αναδειχτεί παγκοσμίως ως η πιο διασκεδαστική feel good παράσταση όλων των εποχών, έρχεται σε απόδοση κειμένου, στίχων και σκηνοθεσία της Θέμιδας Μαρσέλλου, στο Radio City Theatre, που μεταμορφώνεται σε μια όμορφη πλατεία ενός ελληνικού νησιώτικου χωριού, για να υποδεχτεί το κοινό! Πρωταγωνιστούν: Νάντια Κοντογεώργη, Χρήστος Πλαΐνης, Ντορέττα Παπαδημητρίου, κ.ά.

Info: Radio City, Φάληρο, Λεωφ. Βασ. Όλγας 11, Παρασκευοπούλου 9, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 17:30 & 21:00, Κυριακή στις 17:00 & 20:30. 

«Ένα Βήμα Τη Φορά», The Musical!

mioysikacl-SYP06.jpg

Tο «Ένα Βήμα Τη Φορά, Τhe Musical» αποτελεί μία αυθεντική ελληνική all family δημιουργία της Μαρίας Στεφάνου, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της δημιουργού, σε πρωτότυπη μουσική και στίχους της ίδιας. Αυτό το μουσικό παραμύθι είναι το «περπάτημα» ενός κοριτσιού προς την ενηλικίωση και την αγάπη του εαυτού του, μέσα από τον δρόμο των συναισθημάτων, τον φόβο, τον θυμό, τη ζήλια, τον ανταγωνισμό, τα πρέπει, το θέλω, το μου αρέσει, την ευθύνη. Ένα τρυφερό, μοντέρνο και άκρως επίκαιρο musical για τη ζωή και τις μεγάλες, άλλα τόσο απλές αλήθειες της διαδρομής μας προς εμάς. Ο δρόμος των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε αγώνα και το φαβορί της κούρσας, η μικρή μας Ερμιόνη, προσπαθώντας να βγει πρώτη, σκοντάφτει, χάνει την πρωτιά και τη γη κάτω απ’ τα πόδια της. Μένει μόνη. Στον δρόμο της εμφανίζεται ένας περαστικός, απ’ αυτούς που όλοι έχουμε ανάγκη όταν σκοντάφτουμε. Την πιάνει απ’ το χέρι και περπατάει πλάι της, μαθαίνοντας της ό,τι χρειάζεται για να σταθεί πρώτη φορά στα πόδια της.

Info: Radio City, Φάληρο, Λεωφ. Βασ. Όλγας 11, Σάββατο στις 15:30 & Κυριακή στις 11:00. 

«Η Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» στο Metropolitan the Urban Theater

737754-3I4hj.jpg

O Kώστας Γάκης σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο το έργο του Λούις Σεπούλβεδα, «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό». Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζουν ακόμα σε αυτά σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε. Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορωνοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. Μια παράσταση τραγικά επίκαιρη μετά τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά και με τον τρόπο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας μεταχειρίζεται τους αυτόχθονες του Αμαζονίου. Στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης. Πρωταγωνιστούν οι: Κώστας Γάκης, Ελευθερία Πάλλα, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Πλασκασοβίτης.

Info: Metropolitan The Urban Theatre, Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 2, Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00.

«Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» στο Θέατρο Σοφούλη 

poios-fobatai-tin-virginia-730x410.webp

Το θεατρικό έργο «Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Σοφούλη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη. Το πέρασμα της νύχτας είναι σαρωτικό και το ποτό, απαραίτητο καύσιμο, όπως ξεστομίζεται, από μια ηλικία και μετά. Τα ξεσπάσματα δημιουργούν απρόβλεπτες συνθήκες. Οι τέσσερις χαρακτήρες του έργου αποκαλύπτονται, επικοινωνούν, αγωνίζονται απελπισμένα να ξεσκεπάσουν όλη τους την αλήθεια. Έχοντας επίγνωση του κινδύνου από τις αποκαλύψεις που έπονται, το σκοτάδι αρχίζει να τους κυκλώνει... Πρωταγωνιστούν: Παυλίνα Χαρέλα, Κρίτωνας Ζαχαριάδης, Αλέξης Κότσυφας, Χρύσα Μπουγιουκλή.

Info: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά. Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Kυριακή στις 19:30. 

«Πράγα» του Javier de Dios

742183-h0hwG.jpg

Ο Μπένι και ο Χάρης, ένα ζευγάρι που διανύει ήδη τα είκοσι χρόνια σχέσης, ετοιμάζουν ένα δείπνο για να υποδεχτούν τη Σουζάνα, την αγαπημένη τους φίλη από το παρελθόν, που επέστρεψε στη Μαδρίτη μετά από καιρό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, ξετυλίγονται μνήμες, εκφράζονται, επιθυμίες, αποκαλύπτονται αλήθειες και μυστικά, που κλονίζουν τις σχέσεις των τριών φίλων. Με αφορμή τη διαφωνία των δύο αντρών γύρω από το θέμα της υιοθεσίας ενός παιδιού -μία απόφαση που τους φέρνει αντιμέτωπους με την υπαρξιακή ανάγκη για συνέχεια, την ανάληψη ευθυνών, τον φόβο της μετάβασης σε μια διαφορετική καθημερινότητα, το πέρασμα στη συνθήκη της γονεϊκότητας- ο συγγραφέας αναδεικνύει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως φωτίζονται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα σημερινά αδιέξοδα. Σκηνοθεσία -Δραματουργική επεξεργασία: Θέμης Θεοχάρογλου. Πρωταγωνιστούν οι: Λουκία Βασιλείου (Σουζάνα), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Χάρης), Γιάννης Τομάζος (Μπένι).

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθ. Ἀμύνης 2, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00. 

CINEMA

Bones and All

742055.jpg

Μια ρομαντική ταινία τρόμου ενηλικίωσης του 2022 σε σκηνοθεσία Luca Guadagnino σε σενάριο του David Kajganich. Αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Αμερικανίδας μυθιστοριογράφου και συγγραφέα ταξιδιού, Camille DeAngelis και κυκλοφόρησε το 2015. Κεντρικοί ήρωες είναι δύο κανίβαλοι εραστές που ξεκινούν από κοινού ένα ταξίδι στην Αμερική της δεκαετίας του '80. Ένα film σε σενάριο του David Kajganich ( με βάση την Camille DeAngelis) και σκηνοθεσία Luca Guadagnino. Πρωταγωνιστούν: Taylor Russell, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, André Holland, Chloë Sevigny, κ.ά. 

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης «Ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη»

pantelhs-voulgarhs.jpg

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει τις φετινές της δράσεις με ένα αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη. Η ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη εξερευνά τις πολυσύνθετες και γοητευτικές πτυχές του έργου ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ελληνικού σινεμά. Ήρωες με τους οποίους έχουμε ταυτιστεί και ταξιδέψει, από τον Βασίλη Σερέτη στη Φανέλα με το 9 μέχρι την Ελένη από Τα Πέτρινα χρόνια, και ατάκες χαραγμένες στο συλλογικό θυμικό, από το «Ηλία, ρίχ’ το!» του Όλα είναι δρόμος μέχρι το «Σπύρο αγάπη μου» από τη Μικρά Αγγλία, ζωντανεύουν το σύμπαν του Παντελή Βούλγαρη σε μια αξέχαστη κινηματογραφική εβδομάδα. Το μεγάλο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Info: Warehouse 1 - John Cassavetes & Stavros Tornes Halls, Προβλήτας 1, ΟΛΘ. 

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 19:30: Ο Μεγάλος Ερωτικός, στις 21:15: Το προξενιό της Άννας. 

Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 18:30: Happy Day, στις 21:30: Τα πέτρινα χρόνια. 

Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 19:00: Ήσυχες μέρες του Αυγούστου, στις 21:30: Όλα είναι δρόμος.

MUSIC EVENTS

Deluxe live στην Θεσσαλονίκη

deluxe-france-FLo8w.jpg

Τα πιο διάσημα μουστάκια της Γαλλίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Oι Deluxe ανακαλύφθηκαν από τους Chinese Man το 2007 ενώ έπαιζαν μουσική στο δρόμο. Η μπάντα σχηματίστηκε σε μια μικρή γαλλική πόλη βόρεια της Μασσαλίας από τρεις παιδικούς φίλους, ενώ στην πορεία προστέθηκαν άλλα δύο μέλη. Το 2010 εντάχθηκε στην ομάδα η εκκεντρική και χαρισματική τραγουδίστρια και rapper Liliboy, η οποία έγινε σύντομα η frontwoman της μπάντας. Το μουσικό τους στιλ έχει πινελιές από Funk, Εlectronic, Hip Hop, Soul, και Pop, ενώ είναι γνωστοί για τη χρήση πολλών μουσικών οργάνων στις συναυλίες τους, τις οποίες μετατρέπουν σε τρελά πάρτι. Οι Deluxe είναι εξαιρετικά ενεργοί είτε παίζοντας σε μεγάλα φεστιβάλ, είτε ηχογραφώντας τα albums τους, είτε γυρίζοντας τα ιδιαίτερα και πρωτότυπα video clips που συνοδεύουν τα τραγούδια τους. Με σήμα τους το μουστάκι (όλα τα αγόρια της μπάντας είναι μυστακοφόροι ενώ η Liliboy συνήθως φοράει μία φούστα σε σχήμα μουστακιού) έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας μοναδικές βραδιές και εκρηκτικές συναυλίες. Opening act: The Speakeasies' Swing Band

Info: Block 33, 26ης Οκτωβρίου 33, Κυριακή στις 20:00.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

manuel-nageli-7ccpltywrso-unsplash-640x640.jpg

Tο πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι πλέον γεγονός. Η μουσική δωματίου αποτελεί ένα από τα κορυφαία είδη στον χώρο της κλασικής μουσικής και στο ρεπερτόριό της συγκαταλέγονται αριστουργηματικά έργα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς. Επιπλέον, θεωρείται ένα από τα πιο απαιτητικά είδη μουσικής σε θέματα ερμηνείας και απόδοσης.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία, Σάββατο στις 21:00. 

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Alena Baeva στο Μέγαρο Μουσικής

alena-baeva-URhW0.jpg

Η καταξιωμένη σολίστ βιολιού Alena Baeva ανανεώνει το ραντεβού της με το κοινό στη Θεσσαλονίκη με ένα ανανεωμένο αλλά απαιτητικό μουσικό πρόγραμμα. Η καλλιτέχνιδα θεωρείται μία από τις πλέον συναρπαστικές, πολύπλευρες και θελκτικές σολίστ βιολιού παγκοσμίως με τον ήχο της να περιγράφεται ως συναρπαστικός από τους ειδικούς και την παρουσία της ως μαγνήτης. Φέτος, η Alena επιστρέφει με το λυρικό και άκρως απαιτητικό «Κοντσέρτο για βιολί αρ. 2» του Προκόφιεφ, που απαιτεί από τον εκτελεστή υψηλές δεξιοτεχνικές ικανότητες, αλλά και έντονη συναισθηματική εμπλοκή. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη λυρική και αυτοβιογραφική «Πέμπτη Συμφωνία» του Σοστακόβιτς, που έμεινε στην ιστορία γιατί στην πρεμιέρα της οι επευφημίες του κοινού στο τέλος ξεπέρασαν σε διάρκεια το ίδιο το έργο.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Παρασκευή στις 21:00.

Νίκος Πορτοκάλογλου, «Με επίσημο ένδυμα»

portokaloglou4-thumb-7okrK.webp

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τον τραγουδοποιό Νίκο Πορτοκάλογλου με «Επίσημο ένδυμα». Η βραδιά είναι μια ανατρεπτική καλλιτεχνική πρόταση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συνδυάζει Συμφωνική ορχήστρα, με εναλλακτικούς καλλιτέχνες και σκιαγραφεί το καλλιτεχνικό τους πορτραίτο. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2019, με πρώτο καλεσμένο τον Σταμάτη Κραουνάκη και δύο χρόνια μετά το επίσημο ένδυμα φόρεσε ο Πάνος Μουζουράκης. Φέτος, τη σκυτάλη παίρνει ο εξαιρετικός τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου. Και το δικό του Επίσημο Ένδυμα θα «ράψει» με μεγάλη φροντίδα ο Θανάσης Κολαλάς και θα το πλαισιώσει με ταλαντούχους καλλιτέχνες της πόλης μας. Μια μουσική βραδιά, με αγαπημένα τραγούδια του καλλιτέχνη αλλά και με τα άλλα που αγαπάει και τον καθόρισαν.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Κυριακή στις 21:00.

Ο Σωκράτης Μάλαμας στο Block 33

o-sokratis-malamas-sto-block-33-iEWCO.jpg

O Σωκράτης Μάλαμας μαζί με την κιθάρα και τα τραγούδια του που σηματοδοτούν την πορεία του μέχρι σήμερα, έρχεται στη Θεσσαλονίκη και στο Block 33. Στο τραγούδι η Ιουλία Καραπατάκη και ο Πέτρος Μάλαμας. Ετοιμαστείτε να χαθείτε και πάλι στα ονειρικά ακούσματα ενός σπουδαία τραγουδοποιού.

Info: Block 33, 26ης Οκτωβρίου 33, Σάββατο στις 21:00.

EXHIBITIONS

Έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών»

screenshot-20220921-183917.jpg

H Placebo Events παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο περίπτερο 1 της ΔΕΘ, την εμβληματική έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, την οποία απόλαυσαν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στα δέκα χρόνια λειτουργίας της στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (2003-2013). Η πιο πετυχημένη έκθεση που διοργανώθηκε ποτέ στην Αθήνα και εντυπωσίασε κοινό και ακαδημαϊκούς, είναι έτοιμη να υποδεχθεί μαθητές κι εκπαιδευτικούς, καθώς κι επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση που αφορά την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, η οποία επιχειρεί να προβάλει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να αναδείξει μέσω του παιδαγωγικού, διαδραστικού και ψυχαγωγικού της χαρακτήρα πως τα μαθηματικά μπορούν να είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.

Info:
Δ.Ε.Θ., Εγνατίας 154, Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 13:00, Σάββατο από τις 10:00 έως τις 20:00 & Κυριακή από τις 10:00 έως τις 19:00.

EVENTS

Open House Thessaloniki 2022

727504-qHUTF.jpg
photo credits: Μαρία Κεϊσίδου

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο, αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση του προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κι επιστρέφει πανηγυρικά το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Νοεμβρίου 2022, με δια ζώσης ξεναγήσεις σε κτίρια και διαδρομές στην πόλη!

Info: Για να ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων του σαββατοκύριακου, επισκεφθείτε την επίσημα σελίδα του θεσμού.

"Peiramatistas" στο Νόησις για παιδιά

736250.jpg

Ανακαλύψτε ότι οι φυσικές επιστήμες μπορούν να είναι ευχάριστες και ψυχαγωγικές σαν παιχνίδι! Τα εργαστήρια των Peiramatistas περιλαμβάνουν απλά πειράματα με καθημερινά υλικά, έξυπνα παιχνίδια και κατασκευές. Η διαδικασία του εργαστηρίου είναι συμμετοχική, συνεργατική και έντονα βιωματική. Αφορά σε επιστήμες STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) και συνδυάζει πειράματα, κατασκευές, παιχνίδια. Oι κεντρικές θεματικές ενότητες, τις οποίες γνωρίζουν τα παιδιά είναι: Από τη Γη στη Σελήνη, φως και σκιά, ενέργειες και φυσικές δυνάμεις.

Info: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ, Οδός Θεσσαλονίκης - Θέρμης (6 χλμ.), Θέρμη, Κυριακή από τις 10:30 έως τις 12:00. 

Ηλικία: Νήπια – Β΄ Δημοτικού.

Don't miss!

Black Friday έκπτωση 50% από τη Knowcrunch

zj1edqpq-1.jpeg

Η Knowcrunch είναι ένας διεθνής οργανισμός που παρέχει υψηλού επιπέδου in class & e-learning training courses με έμφαση σε θέματα business, marketing & digital marketing. Για άλλη μια φορά τηρεί τη Black Friday, το έθιμο, που μας έχει συνηθίσει και παρέχει όλα τα e-learning courses της για το digital marketing  σε πραγματική έκπτωση 50%, η οποία μάλιστα ισχύει για όλες τις κατηγορίες εισιτηρίων (κανονικά, φοιτητές, groups, άνεργοι). Τώρα είναι η μοναδική ετήσια ευκαιρία να ξεκινήσετε στα πολυβραβευμένα και πληρέστερα digital marketing courses της αγοράς και να πάρετε την πολυπόθητη πιστοποίηση που αναζητούν τα brands & agencies. 

Την έκπτωση μπορείτε να την πάρετε αν βάλετε το coupon BLACKFRIDAY 22 σε οποιαδήποτε εγγραφή για οποιοδήποτε video-on-demand course μέσω του website της Knowcrunch. Με την εγγραφή σας ξεκινάτε να παρακολουθείτε και έχετε 6 ολόκληρους μήνες να ολοκληρώσετε! Από οπουδήποτε και οποτεδήποτε θέλετε! Προλάβετε όμως γιατί ισχύει μόνο σήμερα, από τις 9:00 έως τις 00:00!

Enjoy the weekend!