fbpixel

Search icon
Search
Week Agenda: Τι νέο έρχεται αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Week Agenda: Τι νέο έρχεται αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τις πιο updated προτάσεις


Ο Απρίλιος μας βάζει κι επίσημα σε ανοιξιάτικο mood, φέρνοντας νέες προτάσεις στην πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Δρώμενα και events για όλα τα γούστα και για κάθε στιγμή της ημέρας, από σήμερα Δευτέρα έως και την Κυριακή. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

«Γράμμα στον πατέρα» του Franz Kafka στο Ινστιτούτο Γκαίτε

franz-kafka-a-grtimes-eidiseis.jpg

Η παράσταση αποτελεί την πρώτη θεατρική μεταφορά του προσωπικού κειμένου του Kafka, το οποίο απευθύνεται στον πατέρα του, μιλώντας για όλα όσα δεν τόλμησε ποτέ να του πει. Λίγο πριν πεθάνει από φυματίωση, ο Kafka γράφει μια επιστολή στον πατέρα του –ένα γράμμα που δεν επιδόθηκε ποτέ– μιλώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την τραυματική σχέση μαζί του, σχέση που αποτελεί κλειδί για την κατανόηση του ψυχισμού και του έργου του. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει, που χρησιμοποιεί την απειλή και την τιμωρία ως μέθοδο συμμόρφωσης και ασκεί λεκτική βία στα παιδιά του για να τα επαναφέρει στον μοναδικό "σωστό" δρόμο που μπορεί να αποδεχτεί: τον δικό του. Σκηνοθεσία - Δραματουργία - Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής. Πρωταγωνιστούν: Παύλος Τάνης, Απόστολος Λινάρδος, Πάνος Αναγνωστόπουλος.

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 66), Δευτέρα στις 21:00.

«Το Κορίτσι Μου» στο Θέατρο Αμαλία

theatro-amalia-1024x768.jpg

Ένας μονόλογος βασισμένος σε αληθινή ιστορία που μιλάει για την ανθρώπινη ύπαρξη και την ισορροπία ανάμεσα στην αγάπη και την εξάρτηση με στόχο την επιβίωση. Κείμενο: Χρήστος Κωνσταντίνου - Γιώργος Παράσχος. Σκηνοθεσία: Γιώργος Ασλανίδης - Χρήστος Κωνσταντίνου. Ερμηνεία: Γιώργος Παράσχος.

Info: Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71), Δευτέρα στις 21:00.

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

862840.jpg

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό, με πλούσιο πρόγραμμα και σε περισσότερες πόλεις. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα, την Πάτρα, τα Χανιά, την Καβάλα και την Καστοριά. Η αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών πόλεων συμβαδίζει με τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή Φλόγα διασχίζοντας προσεχώς την Ελλάδα και στη συνέχεια τη Γαλλία, για να φτάσει στο Παρίσι όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αυτό το καλοκαίρι. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Info: Κεντρικές περιοχές Θεσσαλονίκης, καθημερινά στις 16:00.


Τρίτη

«Οθέλλος/Πορνογραφία» στο Θέατρο Τ

862686.jpg

Με αφετηρία το σαιξπηρικό πρωτότυπο, η παράσταση εστιάζει στα έμφυλα στερεότυπα και συνδέει την πορνογραφία με τις δολοφονίες γυναικών. Απόδοση – Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης. Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Γιώργος Κριθάρας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Κατερίνα Παπανδρέου.

Info: Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16), Τρίτη στις 21:15.

Ταινία "Dance First" 

863394.jpg

Σάμιουελ Μπέκετ, εμβληματικός Ιρλανδός συγγραφέας, θεατρικός σκηνοθέτης και ποιητής, νομπελίστας, παριζιάνος μπον βιβέρ, αγωνιστής της γαλλικής αντίστασης, διανοούμενος, άπιστος σύζυγος, μοναχικός... Έγινε ευρύτερα γνωστός για τα περιβόητα έργα του Περιμένοντας τον Γκοντό (Waiting for Godot) και Τέλος Παιχνιδιού (Endgame). Η ταινία αποτελεί μια σαρωτική αφήγηση της πολυδιάστατης ζωής του Μπέκετ, μια ασυνήθιστη βιογραφία, καθώς η ανασκόπηση γίνεται μέσα από το πρίσμα των σφαλμάτων του και περιστρέφεται γύρω από τις σημαντικότερες σχέσεις του, κυρίως με τις γυναίκες που τον αγάπησαν, αλλά που ο ίδιος ένιωθε ότι είχε αδικήσει... Σκηνοθεσία: James Marsh. Πρωταγωνιστούν: Aidan Gillen, Gabriel Byrne, Bronagh Gallagher, Robert Aramayo, Fionn O’Shea, Sandrine Bonnaire, Maxine Peake.

Info: Βακούρα αιθ. 2 (Ιωάννου Μηχαήλ 8), Τρίτη στις 19:30.

Τάκης Τσεντεμαΐδης: Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής-χαρακτικής

863846.jpg

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - κτίριο Casa Bianca παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση έργων του ζωγράφου και χαράκτη Τάκη Τσεντεμαΐδη (1944-2019) σε επιμέλεια Δρος Κάτιας Κιλεσοπούλου, Ιστορικού Τέχνης. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει περί τα 90 έργα, προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές.

Info: Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη), Τρίτη 10:00 - 18:00.


Τετάρτη

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Bertolt Brecht στο Βασιλικό Θέατρο

862788.jpg

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας είναι μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μία βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της εποχής του που παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη. Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς, ανατροπές που πραγματεύεται την αέναη διαμάχη του Καλού με το Κακό, «μιλάει» για την καλοσύνη και κατά πόσο αυτή μπορεί να «επιβιώσει» σε μια κοινωνία φαύλη και διεφθαρμένη, ένα έργο που προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί. Δε δίνει λύσεις ή απαντήσεις αλλά μας αφήνει ελεύθερους να καταλήξουμε σε δικά μας συμπεράσματα. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν: Μελίνα Αποστολίδου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Στέλιος Καλαϊτζής κ.ά.

Info: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου), Τετάρτη στις 19:00.

«Μαθήματα Κωμωδίας» του Θοδωρή Αθερίδη στο Κολοσσαίον

856707.jpg

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας. Απάντηση με γέλιο αντιπροτείνει ο συγγραφέας με το ένατο κατά σειρά θεατρικό του έργο, έξι χρόνια μετά το «Δόξα πατρή», εκφράζοντας την άποψη του πως «το να μάθεις να γελάς μ αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση». Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Ηλίας Βαλάσης, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Αναστασία Τσιλιμπίου.

Info: Κολοσσαίον (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150), Τετάρτη στις 20:00.

Ομαδική έκθεση «Μες το δάσος»

864337.jpg

Αυτόν τον Απρίλιου θα έχει κανείς την ευκαιρία να εξερευνήσει στην γκαλερί Nitra, ένα δάσος με έργα τέχνης από συνολικά 8 καλλιτέχνιδες/καλλιτέχνες. Δάσος, γιατί όλα ανεξαιρέτως τα έργα της έκθεσης αφορμούνται από την ίδια τη φύση και την σχέση μας με αυτήν. Από την άρρηκτη σχέση μας με τον φυσικό μικρόκοσμο και μακρόκοσμο, που αποτελεί και τον κοινό -εννοιολογικό και εικονογραφικό-παρονομαστή στις δουλειές των επιλεγμένων καλλιτεχνών της έκθεσης.

Info: Nitra Gallery (Φιλίππου 51), Τετάρτη 11:00 - 14:30.


Πέμπτη

«Η Επέτειος» του Αντόν Τσέχωφ στο Θέατρο Αμαλία

06s2th.jpg

Η μονόπρακτη κωμωδία του Αντόν Τσέχωφ «Η Επέτειος» έρχεται στις 11 και 18 Απριλίου 2024 στο Θέατρο Αμαλία σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίνας Γεωργούση και Γωγώς Κοτζαερίδου. Μια κωμωδία με απρόσμενες εκπλήξεις παρουσιάζει η θεατρική ομάδα "Radiant". Μια κωμωδία γεμάτη ευτράπελα και ανατροπές που θα προσφέρει γέλιο σε όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Γεωργούση Μαρίνα, Κοτζαερίδου Γωγώ. Παίζουν: Αρτουμάς Αλέξανδρος, Γεωργούση Μαρίνα, Κοτζαερίδου Γωγώ, Παλάβρατζη Βίκυ, Παπαδέλη Θεοδώρα, Χατζηπροκοπίου Στέλλα.

Info: Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71), Πέμπτη στις 21:00.

Ναταλία Καραγιάννη, ηχητική εγκατάσταση «Nτάγκο»

img-7149-1-1jpg.webp

Το «Nτάγκο», μια ηχητική εγκατάσταση της Ναταλίας Καραγιάννη παρουσιάζεται στο Ισλαχανέ. Είναι ένα ηχητικό έργο με τρεις φωνές, μουσική και αρχειακές ηχογραφήσεις. Το έργο πραγματεύεται τον θάνατο ενός δεκαεννιάχρονου 'Ελληνα μετανάστη στην Τασμανία το 1956, μια εποχή όπου η πολιτική μετανάστευσης της Αυστραλίας ήταν ακόμα δημοσίως ρατσιστική.

Info: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ (Ελένης Ζωγράφου 2), Πέμπτη 10:00 - 14:00.

«Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη στο Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

858585.jpg

Το έργο «Πήρε τη ζωή στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Μια τρελή... τρελή... τραγωδία για τη δύναμη της εικόνας, το «φαίνεσθαι» και το «είναι», τα παιχνίδια της φαντασίας, την αλήθεια και το ψέμα.

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2), Πέμπτη στις 21:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

«Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου στο Θέατρο Αυλαία

737734.jpg

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου που αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, θα παρουσιαστεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο θέατρο Αυλαία, σε σκηνοθεσία, διασκευή και δραματουργική επεξεργασία του Γιώργου Παπαγεωργίου. Στον ρόλο της Σωτηρίας, η Κάτια Γκουλιώνη.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Επιστροφή στον Φόνο» της Αγκάθα Κρίστι στο Θέατρο Αμαλία

823005.jpg

Μια παράσταση βασισμένη στην ιστορία μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι «Πέντε Μικρά Γουρουνάκια», που η ίδια διασκεύασε για το θέατρο. Τα γουρουνάκια είναι πέντε. Το ένα είναι ο δολοφόνος. Και ο λύκος αυτή τη φορά δεν είναι ο κακός, αλλά εκείνος που θα λύσει το μυστήριο. Πώς όμως, χωρίς κανένα χειροπιαστό στοιχείο στα χέρια του. Τίποτα δεν είναι όπως νομίζουμε και όπως φαίνεται. Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρατζεσκάκης. Ερμηνεύουν: Γιώργος Φρατζεσκάκης, Αννέτα Παπαθανασίου, Ελένη Βουτυρά, Σαράντος Γεωγλερής, Κωνσταντίνος Λάγκος, Παναγιώτης Καρμάτης, Ελένη Μπουκουβάλα, Στέλλα Κοσμοπούλου, Στυλιανή Κλείδωνα.

Info: Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο και Κυριακή στις 18:30 και στις 21:15.

Έκθεση "Dali Cybernetics: The Immersive Experience"

1920photo2-1.jpg

Η επίσημη έκθεση Dali Cybernetics, μια παραγωγή που περιοδεύει ανά τον κόσμο κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης έως 29 Ιουνίου. Ένα σύμπαν καθηλωτικών εικόνων, χρωμάτων και εφέ. Ο εικαστικός κόσμος του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου Salvador Dalí ζωντανεύει με καταπληκτικό τρόπο μαγεύοντας όλες τις ηλικίες. Δείτε περισσότερα εδώ.

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ'), Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 09:30 - 21:30.

Ο «Επισκέπτης» του Éric-Emmanuel Schmitt στο Ράδιο Σίτυ

796848.jpg

Βιέννη 1938. Οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Ο Sigmund Freud εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αλλά αυτό το απόγευμα του Απριλίου, η Γκεστάπο συλλαμβάνει την κόρη του Άννα και την παίρνει για ανάκριση. Ο Freud παραμένει μόνος και απελπισμένος, όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο. Ποιος είναι; Ένας τρελός; Ένας μάγος; Είναι όλο αυτό απλώς ένα όνειρο; Είναι μια ενσάρκωση της αντίληψής μας για το υποσυνείδητο του Φρόιντ; Ή είναι πράγματι, όπως ισχυρίζεται, ο Θεός αυτοπροσώπως; Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας. Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Μαρία Παπαλάμπρου, Φώτης Θωμαΐδης, Δημήτρης Παπαδάτος.

Info: Ράδιο Σίτυ (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 11 - Παρασκευοπούλου 9), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 18:30.

«Ρωμαίος και Αννέτα» του Jean Anouilh στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

864518.jpg

Ο έρωτας είναι αυτός που κυριαρχεί στη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που έρχεται το Σάββατο 13 Απριλίου, στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου. Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και Αννέτα» του σπουδαίου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ θα θυμίσει στους θεατές τον ρομαντισμό, και τη θυσία που χρειάζεται να γίνει για έναν μεγάλο έρωτα. Σκηνοθεσία: Άννα Φόνσου. Παίζουν: Έφη Δρόσου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Αίγλη Κατσίκη.

Info: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.