fbpixel

Search icon
Search
“Watertok”: Η νέα τάση του Tik Tok που προκαλεί αντιπαράθεση
WELLNESS

“Watertok”: Η νέα τάση του Tik Tok που προκαλεί αντιπαράθεση

Γιατί κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του και άλλοι το ενθαρρύνουν;


Η νέα τάση του TikTok, γνωστή ως «Watertok» έχει κάνει θραύση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι χρήστες της πλατφόρμας πειραματίζονται με μια νέα εκδοχή νερού. Παράλληλα, το trend έχει εγείρει πολλά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης για το αν τα ποτά είναι ακόμα τεχνικά «νερό» και αν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την τελευταία viral ανακάλυψη.

Ίσως αναρωτιέστε, «Πώς το νερό μπορεί να αποτελέσει τόσο μεγάλη τάση στην πλατφόρμα;». Και η απάντηση είναι απλή: δεν είναι απλώς σκέτο νερό! Τα βίντεο "Watertok" που συχνά παρουσιάζουν TikTokers βασίζεται στο γεγονός ότι γεμίζουν μεγάλα φλιτζάνια ή ποτήρια με πάγο και νερό και στη συνέχεια να δημιουργούν ένα «ελιξίριο» προσθέτοντας διαφορετικά αρώματα νερού, σε μια προσπάθεια να το κάνουν πιο ελκυστικό και να παραμένουν ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές από τις πιο περίφημες συνταγές περιλαμβάνουν νερό με γεύση κέικ γενεθλίων, ροδάκινο και piña colada —οι δημιουργοί χρησιμοποιούν αρωματικές ύλες σε σκόνη από μάρκες όπως οι Skittles, Sonic, Crush και Jolly Ranchers και σιρόπια από τους Jordan's Skinny Mixes, DaVinci και MiO για να δημιουργήσουν τα ποτά.

2-L1h85.jpg

Παρόλο που οι συνταγές είναι συνήθως μηδενικές σε θερμίδες και χωρίς ζάχαρη, η δημοτικότητα του Watertok το ζωηρό χρώμα και η γλυκύτητα των ποτών έχουν κάνει τους ανθρώπους να αναρωτιούνται πού να τραβήξουν τη γραμμή μεταξύ νερού και χυμού. Άλλοι έχουν καταφύγει στην υποβάθμιση της τάσης, όπως ένα βίντεο με πάνω από 330.000 likes και 2,5 εκατομμύρια προβολές, στο οποίο ο δημιουργός προσποιείται ότι φτιάχνει μια συνταγή με νερό, αλλά φτιάχνει μια κανάτα Kool-aid.

Το viral trend, το οποίο ξεκίνησε μεταξύ ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους και στους οποίους συνίσταται να καταναλώνουν νερό πριν και μετά τις επεμβάσεις τους, έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον, αναγκάζοντας ορισμένους ειδικούς υγείας να επαινούν την αυξημένη κατανάλωση νερού. Βέβαια, υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα ειδικών που προειδοποιούν ότι η αντικατάσταση των γευμάτων με νερό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένη διατροφή. Όσο για το κατά πόσο θεωρείται viral- τα βίντεο με hashtag #Watertok έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 134.2 εκατομμύρια προβολές!

8086bdeea5ee84d22a6e251f8a40da10.jpg

«Σε έναν τέλειο κόσμο, οι άνθρωποι θα έπιναν απλώς κανονικό νερό, αλλά γνωρίζουμε ότι σε κάποιους ανθρώπους απλώς δεν αρέσει ή δεν πίνουν αρκετά», δήλωσε ο ειδικός ιατρικής παχυσαρκίας και διευθυντής της Virta Health, Jeff Stanley, στο Forbes. «Έτσι, η προσθήκη λίγης γεύσης μπορεί να είναι χρήσιμη».

Όπως προαναφέρθηκε, ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι πίνουν αρωματισμένο νερό είναι να αυξήσουν την πρόσληψη του. Η TikToker Haley Staggs μοιράστηκε στην εκπομπή Today του NBC ότι το WaterTok τη βοήθησε να πίνει περισσότερο νερό και τώρα καταναλώνει «πάνω από 3 λίτρα νερό την ημέρα». Μάλιστα, ο Jeff Stanley συμπλήρωσε ότι οι συνταγές νερού βοηθούν τους διαβητικούς ασθενείς του να περιορίσουν το γλυκό τους και παρατήρησε ότι το αρωματισμένο νερό ήταν μια καλή εναλλακτική λύση αντί του χυμού και της σόδας. Επιπλέον, η διαιτολόγος Frances Largeman-Roth είπε στο Today: «είναι διασκεδαστικό να δημιουργείς και να πίνεις» και της αρέσει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αυξάνουν την πρόσληψη νερού, αλλά συνέστησε να μην χρησιμοποιούν σιρόπια με τεχνητό χρώμα και γεύση.

3-KjZ0a.jpg

Από την άλλη, όπως κάθε τάση, το WaterTok έχει γίνει δημοφιλές μεταξύ των ανθρώπων που δεν ήταν αρχικά το target group. Ορισμένα βίντεο του WaterTok επισημαίνονται επίσης ως βίντεο απώλειας βάρους, αν και η τάση δεν σχετίζεται φανερά με την απώλεια βάρους εκτός των απαιτήσεων της βαριατρικής χειρουργικής. Ωστόσο, η επικεφαλής στρατηγικής για τον οργανισμό θεραπείας διατροφικών διαταραχών του Emily Program και της Veritas Collaborative, Jillian Lampert, είπε στο Rolling Stone ότι το αρωματισμένο νερό πρόκειται για συνταγή για μια πιθανή διατροφική διαταραχή. Η ίδια χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που πίνουν νερό στη θέση του φαγητού ως «μακροπρόθεσμη συμπεριφορά διατροφικής διαταραχής παλαιάς κοπής». Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει να παίρνουν θέση στο ζήτημα και οι οδοντίατροι λόγω της επίδρασης όλων των σακχάρων και των πρόσθετων στο σμάλτο των δοντιών. Ο Dr. Stephen Dodd, οδοντίατρος και ιδιοκτήτης της Ringway Dental τόνισε στο Delish: «συχνά αυτά τα ενισχυτικά νερού είναι πολύ όξινα, ακόμη και αυτά που διατίθενται στο εμπόριο ως «διαιτητικά» ή «χωρίς ζάχαρη». «Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφραγίσματα ή ακόμα και σε θεραπεία ριζικού σωλήνα».

Ένα ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι για ακόμα μια φορά το Tik Tok – όπως και όλες οι πλατφόρμες των social media- αποτελεί χώρο ελεύθερης έκφρασης, αλλά και επικίνδυνη ζώνη. Σίγουρα ο καθένας είναι κύριος του εαυτού του και είναι στο χέρι μας να θέτουμε σε εφαρμογή την κριτική μας σκέψη και να διερευνούμε τέτοιου είδους τάσεις προτού σπεύσουμε να δημιουργήσουμε water cocktails! Εξάλλου, είναι γνωστό ότι πολλά πράγματα που είναι καλά για τον οργανισμό μας, δεν είναι απαραίτητα ελκυστικά. Μάλλον, λοιπόν, είναι καλύτερο να αναλογιστούμε τα ίδια τα οφέλη του νερού, παρά να προσπαθούμε να το μετατρέψουμε σε κάτι άλλο.