fbpixel

Search icon
Search
 Villa L’ Ange Volant: To σπίτι που σχεδίασε ο Gio Ponti στο Παρίσι μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο
DESIGN NEWS

Villa L’ Ange Volant: To σπίτι που σχεδίασε ο Gio Ponti στο Παρίσι μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο

Η πρώτη από μια σειρά εκθέσεων που ανταποκρίνονται σε εμβληματικά έργα αρχιτεκτονικής


Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά εκθέσεων που ανταποκρίνονται σε εμβληματικά έργα αρχιτεκτονικής σπουδαίων ανθρώπων του χώρου, ενώ στη συγκεκριμένη βίλα μπορεί κανείς να εξερευνήσει την επιρροή και την έμπνευση του Gio Ponti τόσο για το κτίσμα όσο και για τα artworks του που εκτίθενται μεταξύ άλλων στους χώρους. Χτισμένο το 1927 και τοποθετημένο στο Garches στα περίχωρα του Παρισιού, το L' Ange Volant ήταν το μόνο έργο αρχιτεκτονικής που ολοκλήρωσε ο Ponti στη Γαλλία και το πρώτο του έργο εκτός της πατρίδας του, την Ιταλία.

01-s-gio-ponti-gio-ponti-archives-historical-archive-of-pontis-heirs-dan-wynn-yatzer.jpg
Gio Ponti


Το μοναδικό ολοκληρωμένο έργο του θρυλικού Ιταλού αρχιτέκτονα Gio Ponti στη Γαλλία, το L' Ange Volant, φέρνει μια φρέσκια ματιά χάρη σε μια καινοτόμο νέα σειρά εκθέσεων που ονομάζεται "Genius Loci", η οποία εξερευνά τη διασταύρωση μεταξύ τέχνης, design και αρχιτεκτονικής. Η βίλα ανακαινίστηκε υπό την επίβλεψη της επιμελήτριας Marion Vignal, η οποία χρησιμοποίησε πολλούς καλλιτέχνες, σχεδιαστές και γκαλερί για να μεταμορφώσει το ορόσημο που γράφει ιστορία μέχρι και σήμερα.

06-s-genius-loci-lange-volant-photography-jeremie-leon-yatzer-twQrK.jpg


Μεταξύ των συνεργατών ήταν η ιδρύτρια της Nilufar Gallery Nina Yashar, η οποία δάνεισε σχεδιαστικά αριστουργήματα του ίδιου του Ponti, καθώς κι έργα των Ico Parisi, Piero Fornasetti, Roberto Giulio Rida, Studio Nucleo και Sophie Dries. «Η επιλογή που κάναμε με τη Marion Vignal είναι ένας συνδυασμός vintage και σύγχρονου και είναι το αποτέλεσμα μιας ακριβούς έρευνας μεταξύ των συλλογών του Ponti και άλλων καλλιτεχνών», είπε η Yashar.

«Νομίζω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να βάλουμε διαφορετικές δεκαετίες σε σχέση, να ευαισθητοποιήσουμε τον κλάδο μας και να μοιραστούμε τις γνώσεις μας με ένα μεγάλο κοινό. Η ευκαιρία να παρουσιαστούν αυτά τα έργα σε ένα τόσο απίστευτο κτίριο είναι μια σπάνια περίσταση και μια ουσιαστική εμπειρία για την γκαλερί», συμπλήρωσε η ίδια.

19-s-genius-loci-lange-volant-photography-jeremie-leon-yatzer-iq1An.jpg


Η "Genius Loci" περιλαμβάνει, επίσης, κομμάτια που παραγγέλθηκαν από τους Mathias Kiss (του οποίου το λευκό μαρμάρινο έργο κοσμεί το μπροστινό κήπο), Laurent Grasso, Franklin Azzi, Maloles Antignac, Agnès Sébyleau και Damian O'Sullivan. Μάλιστα, περιλαμβάνονται και σύγχρονα έργα, όπως των Alicja Kwade, Nao Matsunaga, Studio KO και Jonathan Trayte. Ενώ τα σχέδια για μελλοντικές εκθέσεις παραμένουν κρυφά, λόγος γίνεται για πόλεις όπως η Βενετία, οι Βρυξέλλες, το Μιλάνο, το Λονδίνο και το Los Angeles.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο όρος "Genius Loci" υποδεικνύει την ατμόσφαιρα που επικρατεί σε μια τοποθεσία, η οποία ξεχωρίζει στον χάρτη για την ιστορία της. Στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, ο όρος έχει επίσης αποκτήσει μια πιο πολυεπίπεδη σημασία, αναφερόμενος στις πολιτιστικές, ιστορικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνει υπόψη ένα έργο. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Γαλλίδα επιμελήτρια εκθέσεων, δημοσιογράφος και συγγραφέας Marion Vignal επέλεξε το "Genius Loci" ως όνομα μιας νέας σειράς καθηλωτικών εκθέσεων που στοχεύουν να αναδείξουν το πνεύμα των εμβληματικών κατοικιών, μέσα στις οποίες η τέχνη πρωταγωνιστεί.

25-s-genius-loci-lange-volant-photography-jeremie-leon-yatzer.jpg


Η πρώτη έκδοση της σειράς λαμβάνει χώρα στο L' Ange Volant, μια βίλα της δεκαετίας του 1920 στα περίχωρα του Παρισιού, σχεδιασμένη από τον Gio Ponti, τον πιο επιδραστικό Ιταλό αρχιτέκτονα και σχεδιαστή του 20ού αιώνα. Με έργα από πάνω από είκοσι διεθνείς καλλιτέχνες, αρκετοί από τους οποίους ανατέθηκαν ειδικά για την έκθεση, μαζί με ιστορικά σχέδια του Gio Ponti και των φίλων του, η εναρκτήρια εκδήλωση του Genius Loci, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τον Οκτώβριο, όχι μόνο αναζωογόνησε την αιωνόβια κατοικία του Ponti, αλλά κι επέτρεψε στους επισκέπτες να το βιώσουν ως ένα αληθινό Gesamtkunstwerk -με άλλα λόγια-, ένα πλήρες έργο τέχνης.

18-s-genius-loci-lange-volant-photography-jeremie-leon-yatzer-1Tov0.jpg


Βλέποντας τον καθένα από τους χώρους, γρήγορα καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για ένα απίστευτα καλαίσθητο περιβάλλον. Με κυρίαρχη την τέχνη στην παραμικρή γωνία, οι ψυχρές αποχρώσεις εναρμονίζονται φανταστικά με κάποιους γήινους και shiny τόνους, που κάνουν τη διαφορά και «ζεσταίνουν» όλο το σκηνικό. Οι επισκέπτες κατάφεραν να γίνουν «ένα» με το σχεδιαστικό ταμπεραμέντο των καλλιτεχνών, θαυμάζοντας σπουδαία artworks.

Περιηγηθείτε στην gallery για να θαυμάσετε περισσότερες φωτογραφίες από τη βίλα, καθώς κι έργα τέχνης που βρίσκονται μέσα σε αυτήν!

Φωτογραφίες: Jeremi Leon