fbpixel

Search icon
Search
Villa Apollon: Μια ονειρική κατοικία βυθισμένη στη γη με φόντο τα γαλάζια νερά του Ιονίου
MAGAZINE

Villa Apollon: Μια ονειρική κατοικία βυθισμένη στη γη με φόντο τα γαλάζια νερά του Ιονίου

Υπό την επιμέλεια της αρχιτεκτονικής ομάδας Βlock722


Tιμώντας το φυσικό τοπίο της περιοχής, η αρχιτεκτονική ομάδα Βlock722 σχεδίασε υποδειγματικά μια κατοικία, με τέτοιον τρόπο, ώστε να «φωλιάζει» στο έδαφος κατά μήκος της νότιας άκρης του νησιού της Λευκάδας. H υπόσκαφη βίλα συγχωνεύει αβίαστα τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τη φύση, αξιοποιώντας στο έπακρο το πλαίσιό της, ενώ σέβεται το καταπράσινο περιβάλλον.

villa-apollon-phtg-yiorgos-kordakis-20.jpg

Οι αρχιτέκτονες, με έδρα την Αθήνα, κλήθηκαν να δημιουργήσουν αυτήν την ιδιωτική εξοχική κατοικία, ενώνοντας τους χώρους της με μια ξεχωριστή δομή, που φιλοξενεί τέσσερα δωμάτια. Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται στην πλαγιά ενός γκρεμού με θέα τα γαλάζια νερά του Ιονίου. Μπαίνοντας σε αυτό από την ψηλότερη πλευρά του, οι επισκέπτες οδηγούνται στο κεντρικό σπίτι μέσω μιας μεγάλης ράμπας, κι από εκεί, με μια σειρά από πλακόστρωτες βεράντες κι ένα στενό, φυσικό μονοπάτι, καταφθάνουν σε μια μικρή, απόμερη βραχώδη παραλία, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

x2a3556.jpg

Στον σχεδιασμό και την κατασκευή της Villa Apollon οι αρχιτέκτονες χειρίστηκαν με τόλμη την προκλητική τοπογραφία της τοποθεσίας. Για να «δαμάσουν», λοιπόν, την απότομη πλαγιά και η κατοικία να παραμείνει διακριτική και να επωφεληθεί της υπέροχης θέας, βύθισαν εν μέρει το σπίτι στη γη. Η αρχιτεκτονική ακολουθεί τις φυσικές τοπογραφικές γραμμές, οι οποίες τελικά καθορίζουν την κάτοψη και το σχέδιο της οροφής. Αυτό, όχι μόνο διασφαλίζει ότι η διάταξη της κατοικίας εξυπηρετεί άψογα τους ενοίκους της και δείχνει σεβασμό στο τοπίο, κάνοντάς τη σχεδόν αόρατη από τον παραπάνω δρόμο, αλλά επιτρέπει και στο εσωτερικό να είναι προσεκτικά προσανατολισμένο προς τη θάλασσα.

villa-apollon-phtg-yiorgos-kordakis-15.jpg

Η είσοδος από την μπροστινή πόρτα, ο ανοιχτός ορίζοντας και η ανεμπόδιστη καθαρή γραμμή θέασης όλου του καθιστικού προς το απέραντο γαλάζιο, δημιουργούν αμέσως μια αίσθηση χωρικού δράματος. Στο εσωτερικό της, η κύρια κατοικία περιλαμβάνει έναν μεγάλο ενιαίο χώρο καθιστικού, που πλαισιώνεται από μια κύρια σουίτα και δύο επιπλέον υπνοδωμάτια. Μια ξεχωριστή υπαίθρια τραπεζαρία και μια σκιερή, πλήρως εξοπλισμένη, κουζίνα μπάρμπεκιου βρίσκονται δίπλα στην απολαυστική πισίνα. Εδώ, ο χρόνος σταματά και η ανθρώπινη κλίμακα μοιάζει να υποτάσσεται στο μεγαλείο της φύσης που απλώνεται τριγύρω.

villa-apollon-phtg-yiorgos-kordakis-2.jpg

Σε απόλυτη αρμονία, οι χώροι του σπιτιού λειτουργούν σε χαμηλούς τόνους, σαν όλα να έχουν τον κοινό στόχο να αναδεικνύεται η φύση σε όλο της το μεγαλείο. Τα φυσικά υλικά της Μεσογείου, τόσο στην κύρια κατοικία όσο και στους ξενώνες, συμπληρώνουν τη σοβατισμένη κατασκευή από σκυρόδεμα και δημιουργούν μια σύνδεση με την άγρια μεσογειακή βλάστηση τριγύρω. Ως αποτέλεσμα, οι εσωτερικοί χώροι είναι μοντέρνοι, αλλά ταυτόχρονα διαπνέονται από μία αίσθηση οικειότητας και πολυτέλειας. Τα δάπεδα είναι είτε φυσική πέτρα είτε terrazzo, φτιαγμένα από ειδικό τοπικό τεχνίτη. Τα δωμάτια διαθέτουν ξύλινη επένδυση με iroko, τζάμια από το δάπεδο μέχρι την οροφή που να απολαμβάνουν τη θέα, ενώ το κεντρικό καθιστικό περιλαμβάνει ανοίγματα τόσο στην πίσω όσο και στην μπροστινή του όψη. Μια σύγχρονη ξύλινη οροφή με πηχάκια από τικ γίνεται το βασικό χαρακτηριστικό στους χώρους διαβίωσης. Ταυτόχρονα, οι κατά παραγγελία πόρτες από μασίφ ξύλο ενισχύουν τη συνολική αίσθηση ότι αυτό το καταφύγιο είναι ενσωματωμένο απόλυτα στην τοποθεσία του, εγγενώς συνδεδεμένο με όσα πανέμορφα το πλαισιώνουν.

About

Έχοντας ως φιλοσοφία του «το ξύπνημα όλων των αισθήσεων μέσω αυθεντικών και διαχρονικών εμπειριών», το αρχιτεκτονικό studio Block722, με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε το 2009 από τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσέργα και την interior designer Κάτια Μαργαρίτογλου. Με γνώμονα την ελληνική και τη σκανδιναβική κληρονομιά και βασιζόμενο στη διεπιστημονική εμπειρία, το στούντιο δημιουργεί έργα διαχρονικά με τη δική του μοναδική αισθητική υπογραφή.

Η ομάδα του αναλαμβάνει μια ποικιλία έργων που αφορούν όλα τα στάδια της αρχιτεκτονικής μελέτης - από το concept design μέχρι την κατασκευή. Δίνεται έμφαση στα υλικά υψηλής ποιότητας, με μια προσέγγιση που βασίζεται στη χειροτεχνία, συνάπτοντας σχέσεις συνεργασίας με ντόπιους τεχνίτες και καλλιτέχνες που επανερμηνεύουν το μεσογειακό και παραδοσιακό στιλ στον 21ο αιώνα. Ταυτόχρονα, οι σχεδιαστικές λύσεις του Block722 καθοδηγούνται έντονα από τις ανάγκες του κάθε έργου και του εκάστοτε πελάτη. 

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ YIORGOS KORDAKIS

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2023