fbpixel

Search icon
Search
Venice Festival 2022: Όλα όσα αναμένουμε να παρακολουθήσουμε στη 79η γιορτή του σινεμά
ARTS & CULTURE

Venice Festival 2022: Όλα όσα αναμένουμε να παρακολουθήσουμε στη 79η γιορτή του σινεμά

Η λαμπερή κριτική επιτροπή, οι διακεκριμένες διαγωνιστικές συμμετοχές και τα πολυαναμενόμενα films που θα παρουσιαστούν


Όλα έτοιμα για την πιο εντυπωσιακή γιορτή του σινεμά, η οποία θα λάβει χώρα για ακόμη μια χρονιά στο Palazzo del Cinema di Venezia, την διαχρονική της έδρα στο νησί Lido. Το 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας θα ανοίξει τις πόρτες του στις 31 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Η La Biennale di Venezia, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πολιτιστικά ιδρύματα στον κόσμο, θα παρουσιάσει και φέτος τα νέα καλλιτεχνικά αριστουργήματα της μεγάλης οθόνης σε κοινό και παραγωγούς, συμβάλλοντας ενεργά στην προώθηση όλων των μορφών του διεθνούς κινηματογράφου. 

Πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης της αποκάλυψης του προγράμματος του Φεστιβάλ, ο Ιταλός κριτικός τέχνης και καλλιτεχνικός του διευθυντής, Alberto Barbera, είχε παραδεχτεί δημόσια: «Συχνά λέγεται ότι τα φεστιβάλ κινηματογράφου είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Από αυτό το παράθυρο γινόμαστε μάρτυρες πραγμάτων που θα προτιμούσαμε να μην δούμε, όπως ο επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία

Πριν ένα μήνα, ο διαχρονικός κινηματογραφικός θεσμός προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση της σύνθεσης της κριτικής του επιτροπής, με νέα πρόεδρο την Αμερικανίδα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό, Julianne Moore. Τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία θα την απαρτίζουν είναι η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και συγγραφέας, Audrey Diwan,η Ιρανή ηθοποιός, Leila Hatami, ο νομπελίστας μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος, Kazuo Ishiguro και ο Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, Rodrigo Sorogoyen

shutterstock-387638527.jpg

Ανάμεσα στους σημαντικούς αστέρες, οι οποίοι πρόκειται να παρευρεθούν στο φαντασμαγορικό event, είναι ο αγαπημένος entertainer, Harry Styles, μαζί με την αγαπημένη του φίλη και τη σκηνοθέτιδα του "Don't Worry Darling", Olivia Wilde, η Penelope Cruz, η νεαρή Κουβανο - ισπανίδα ηθοποιός, Ana de Armas, ο Γαλλοαμερικανός ηθοποιός, Timothée Chalamet, και η Αμερικανίδα ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και παραγωγός, Laura Dern.

Το φεστιβάλ χωρίζεται σε δύο κεντρικές κατηγορίες, γνωστές ως το διαγωνιστικό τμήμα και το τμήμα εκτός συναγωνισμού. Οι διαγωνιζόμενες ταινίες, αντίστοιχα, χωρίζονται σε ποικίλες κατηγορίες, με τα all time classic βραβεία "Α' Ανδρικού Ρόλου" και "Γυναικείου Ρόλου", "Αναδυόμενο Ταλέντο" και "Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής". Πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως κάθε χρονιά, παίζει η διεκδίκηση του θρυλικού "Χρυσού Λέοντα", το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο διάσημα και διακεκριμένα βραβεία της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Στην φετινή διοργάνωση, στο διαγωνιστικό part περιλαμβάνονται είκοσι τρεις ταινίες, και στο αντίστοιχο εκτός συναγωνισμού, δεκαεννιά films. 

61f93d32d8af81479b484a16-golden-lion-la-biennale-di-venezia-for-mime.jpg

Μία από τις πιο πολυαναμενόνες ταινίες, οι οποίες διαγωνίζονται και θα κάνουν πρεμιέρα, είναι το "White Noise" του Noah Baumbach, σεναριογράφου και σκηνοθέτη των "The Squid and the Whale" και "Marriage Story". Η συγκεκριμένη ταινία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται να ανοίξει φέτος το φεστιβάλ. Η ημι-αυτοβιογραφική ταινία, "Βardo" του Alejandro G. Inarritu's αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία, όπως και το "Blonde" του Andrew Dominik, η οποία θα προβληθεί μετά από δέκα χρόνια επανεγγραφής, casting και διαμάχης. Το "Bones and All", διασκευασμένο από τον Luca Guadagnino και το "The Whale" του Darren Aronofsky αποτελούν ακόμη δύο χαρακτηριστικά δείγματα των ταινιών που επιθυμούν να ανακαλύψουν οι διεθνείς σινεφίλ.

screen-shot-2022-06-16-at-91624-am.webp

Ενώ οι εκδηλώσεις στο κόκκινο χαλί δεν είναι ανοιχτές στο κοινό, πολλές από τις προβολές ταινιών θα είναι στην επίσημη σελίδα live streaming του θεσμού.