fbpixel

Search icon
Search
79ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: Η Julianne Moore εκλέχτηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής
ARTS & CULTURE

79ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: Η Julianne Moore εκλέχτηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

Η ανακοίνωση των υπόλοιπων έξι μελών και των σημαντικών βραβείων του διεθνούς θεσμού


Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε πρόσφατα το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας όσον αφορά την εκλογή της νέας προέδρου της κριτικής του επιτροπής. Η Julianne Moore θα αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία στην 79η χρονιά διεξαγωγής του διαχρονικού θεσμού. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα το διάστημα μεταξύ 31 Αυγούστου και 10 Σεπτεμβρίου 2022 στο νησί Lido της Βενετίας, κλασική έδρα της διοργάνωσης. Διεξάγεται από την Biennale της Βενετίας, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, και η διεύθυνσή της ανήκει στον Ιταλό κριτικό τέχνης, Alberto Barbera. Στην φετινή λίστα των κεντρικών βραβείων που θα απονεμηθούν, σύμφωνα με τα δημόσια στοιχεία της παρουσίασής του, περιλαμβάνουν τον "Χρυσό Λέοντα", που αφορά στην καλύτερη ταινία, τον Ασημένιο Λέοντα που αποδίδεται στον καλύτερο σκηνοθέτη και το Κύπελλο Volpi που προσφέρεται στους καλύτερους ηθοποιούς. 

palazzo.jpg


Τα μέλη της κριτικής επιτροπής

moore.jpg

Όσον αφορά τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής και τα σύντομα βιογραφικά τους, είναι τα εξής: Η Julianne Moore είναι Αμερικανίδα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1983 με β' ρόλους, πριν τη συμμετοχή της στη σαπουνόπερα As the World Turns για την οποία βραβεύτηκε με Emmy το 1988. Πρόσφατα, πρωταγωνίστησε στην ταινία της εταιρίας A24 "When You Finish Saving The World", σε σκηνοθεσία Jesse Eisenberg, η οποία έκανε πρεμιέρα στο αμερικανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance. Έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από εβδομήντα ταινίες. Μαζί της θα είναι ο Αργεντίνος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, Mariano Cohn, ο οποίος έχει γυρίσει δέκα μεγάλου μήκους ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των "The Man Next Door", "The Distinguished Citizen" και "4x4"που έκαναν πρεμιέρα στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, λαμβάνοντας πολυάριθμα διεθνή βραβεία. Επόμενο μέλος της επιτροπής θα είναι ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Leonardo Di Costanzo. Ο ίδιος έχει διακριθεί το 2013 με το βραβείο David di Donatello από την Ακαδημία Ιταλικού Κινηματογράφου, ως ο καλύτερος σκηνοθέτης για το δράμα "The Interval – L’intervallo". Το "Inner Cage – Ariaferma" (2021), η τελευταία του ταινία, προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού στη Βενετία και κέρδισε το βραβείο David di Donatello καλύτερου σεναρίου και καλύτερου πρωταγωνιστικού ρόλου για τον ηθοποιό, Silvio Orlan.

shutterstock-1559753897.jpg
Rodrigo Sorogoyen


Ακολουθεί η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και συγγραφέας, Audrey Diwan, στην οποία απονεμήθηκε το 2021 ο Χρυσός Λέοντας για την τελευταία της ταινία με τίτλο "Happening – L'évènement". Η Leila Hatami, θα στελεχώσει με τον δικό της ρόλο την ομάδα. Η Ιρανή ηθοποιός έχει διακριθεί με το βραβείο της Αργυρούς Άρκτου στην Berlinale 65 για την ερμηνεία της στην ταινία "A Separation" του Ιρανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Asghar Farhadi. Ακολούθησε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Karlovy Vary Festival το 2012. Το 2014 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στις Κάννες. Από την επιτροπή δεν λείπει ο νομπελίστας μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος, Kazuo Ishiguro, με τα βιβλία του να έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από πενήντα γλώσσες και να έχουν κερδίσει πολλές παγκόσμιες διακρίσεις. Τελευταίο μέλος είναι ο Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, Rodrigo Sorogoyen. Η μικρού μήκους ταινία του, "Madre", ήταν υποψήφια για Όσκαρ το 2019, ενώ η μεγάλου μήκους ταινία του, "The Candidate", κέρδισε επτά βραβεία Goya -κυριότερα εθνικά βραβεία στην Ισπανία, ισότιμα με τα Όσκαρ- το 2019. Την ίδια χρονιά παρουσίασε τη δεύτερη ταινία του, "Mother in Orizzonti", στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για την Marta Nieto.

shutterstock-112621673.jpg

Το Φεστιβάλ Βενετίας αποτελεί το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο. Η ιστορική του έναρξη ήταν το 1932, με το τίτλο  «Διεθνής Έκθεση της Τέχνης του Κινηματογράφου». Από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου στο νησί Lido και στο ιστορικό Palazzo del Cinema. Είναι επίσημα αναγνωρισμένο από τη FIAPF (Διεθνής Ομοσπονδία Παραγωγών Κινηματογράφου). Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση και η προώθηση του διεθνούς κινηματογράφου σε όλες του τις μορφές ως τέχνη, διασκέδαση και βιομηχανία, στο πλαίσιο ενός πνεύματος ελευθερίας και διαλόγου. Σημαντικά highligts του αποτελούν αναδρομές και αφιερώματα προς τιμή αξιόλογων καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων για την πιο ουσιαστική κατανόηση της ιστορίας του κινηματογράφου.