fbpixel

Search icon
Search
Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι συνέβη στην ένωση των βασιλικών μελών στο Λονδίνο;
PEOPLE & MOMENTS

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι συνέβη στην ένωση των βασιλικών μελών στο Λονδίνο;

Η μεγαλειώδης πομπή και τα κοσμήματα με τα οποία θα ταφεί


Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ σκόρπισε τη θλίψη σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις ημέρες πένθους προς τιμήν της να συνεχίζονται ενόψει της κηδείας της, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Πλήθος κόσμου δίνει τον παρών για το λαϊκό προσκύνημα, με το συγκινητικό κλίμα να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στέκονται το ένα στο πλευρό του άλλου, ενώ η σωρός της Βασίλισσας κατέφθασε μόλις χθες στο Westminster από τη Σκωτία, όπου άφησε την τελευταία της πνοή την προηγούμενη Πέμπτη. Νέες πληροφορίες βρίσκουν το φως της δημοσιότητας, με τους πάντες να θέλουν να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την επερχόμενη πένθιμη τελετή.

H σορός της κατέφθασε στο Westminster

16629146946636.jpg

Χθες, η σωρός της έφυγε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και ακριβώς 40 λεπτά αργότερα έφτασε στο Κοινοβούλιο. Το φέρετρο βρισκόταν πάνω σε κιλλίβαντα και ήταν σκεπασμένο από το βασιλικό λάβαρο, με τον Βασιλιά Κάρολο να ηγείται της πομπής ως φόρο τιμής στη μητέρα του. Πέρα από τον Κάρολο, από την τελετή δεν έλειπαν τα αδέρφια του, Πριγκίπισσα Anna, Πρίγκιπας Andrew και ο Πρίγκιπας Edward. Δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι Πρίγκιπες William και Harry, καθώς και οι σύζυγοί τους, Kate Middleton και Meghan Markle και η σύζυγος του Κάρολου, Camilla. Οι τρεις γυναίκες ακολούθησαν την πομπή μέσα σε αυτοκίνητο, ενώ μαζί τους βρισκόταν και η κόμισσα του Wessex, Shophie. Η συγκίνηση και η θλίψη όλων αποτυπώνεται στα πρόσωπά τους.

5127dcbc522d4a9ead90c044648c7cb6.jpg
1916255b8f1b4a1e9e58e1fa7f2e661d.jpg


Στο κοινοβούλιο την υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας τοποθέτησαν το φέρετρο στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο. Ακολούθησε 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι.

Αναμονή 14 ωρών για το λαϊκό προσκύνημα

13119333dfc14ccf8838c5a5dd7f145c.jpg

Χιλιάδες άνθρωποι απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα πέρασαν δίπλα από το φέρετρο της Βασίλισσας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 750.000 άνθρωποι αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής στην Ελισάβετ μέχρι την κηδεία της, τη Δευτέρα. Οι περισσότεροι από αυτούς περίμεναν σχεδόν 14 ώρες μέχρι ο τάφος να φτάσει στο Λονδίνο, με τις ουρές που σχηματίστηκαν να είναι τεράστιες.

2022-09-14t202433z-178744682-rc26hw9nozwv-rtrmadp-3-britain-royals-queen.jpg
Reuters


Μάλιστα, τον γύρο του κόσμου κάνει ένα βίντεο με έναν φρουρό να σωριάζεται κυριολεκτικά στο πάτωμα, την ώρα που πίσω του ακριβώς ήταν τοποθετημένη η σορός της Βασίλισσας. Εν ώρα καθήκοντος, φαίνεται πως ο ίδιος δεν άντεξε την πολύωρη ορθοστασία των τελευταίων ημερών, με την κούραση να τον κυριεύει.

Δείτε το video: 

Τα δύο κοσμήματα με τα οποία θα ταφεί η Βασίλισσα Ελισάβετ

Οι επίσημες πληροφορίες σχετικά με το τι κοσμήματα θα φορεθούν στη Βασίλισσα έρχονται ως απάντηση στα λόγια της Λίζα Λέβινσον, επικεφαλής επικοινωνίας του Natural Diamond Council στη βρετανική εφημερίδα Metro: «Θα ήταν απίθανο να ταφεί με οτιδήποτε άλλο παρά μόνο με την απλή χρυσή ουαλική βέρα της και ένα ζευγάρι μαργαριταρένια σκουλαρίκια». Η βέρα της βασίλισσας πέρασε στην ίδια από τους γονείς της, που την φόρεσαν στο δικό τους γάμο το 1923, ξεκινώντας μια βασιλική παράδοση να έχουν γαμήλιες βέρες από ουαλικό χρυσό.

feretro-vasilissa-elisavet-stemma-skotias.jpg


Η ίδια συμπλήρωσε: «Τα περισσότερα από τα κοσμήματά της είναι πιθανό να παραμείνουν στη βασιλική συλλογή αντί να ταφούν μαζί της, επειδή η ζωή της Αυτού Μεγαλειότης είχε πάντα να κάνει με την κληρονομιά της βασιλικής οικογένειας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία. Τα κοσμήματά της αποτελούν μεγάλο μέρος αυτής της κληρονομιάς».

Η βασιλική σημαία θα «ντύσει» το φέρετρο, ενώ πάνω από αυτό θα τοποθετηθεί το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα, το οποίο φορούσε η βασίλισσα μία φορά τον χρόνο, κατά το κρατικό άνοιγμα της Βουλής. Διαθέτει σχεδόν 3.000 πολύτιμους λίθους, μεταξύ των οποίων ζαφείρια, σμαράγδια και ρουμπίνια, και κατασκευάστηκε για τη Βασίλισσα Βικτορία το 1838».

Η υπόκλιση της Meghan Markle και η καρφίτσα της Kate Middleton

meghan.jpg

H βαθιά υπόκλιση της Meghan Markle μπροστά από τον τάφο της Ελισάβετ συζητήθηκε χθες, με την ίδια να αφήνει πίσω της όσα βίωσε στο Παλάτι, σεβόμενη τη στιγμή. Τόσο η ίδια όσο και η Kate Middleton εμφανίστηκαν με μαύρα ρούχα και παρόμοια βέλο, με τη δεύτερη να φοράει στο πέτο μια καρφίτσα με πέρλες από την προσωπική συλλογή της εκλιπούσας. 

Extra info: Η κηδεία της βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, παρουσία περίπου 500 ξένων αξιωματούχων και πολλών μελών βασιλικών οικογενειών, αλλά όχι ηγετών της Ρωσίας, της Λευκορωσίας ή της Μιανμάρ. Το τελευταίο αντίο στη Βασίλισσα πρόκειται να είναι μεγαλειώδες!