fbpixel

Search icon
Search
Τριπλή επιδημία σε έξαρση! Πώς να προφυλαχτείτε αποτελεσματικά
HEALTH

Τριπλή επιδημία σε έξαρση! Πώς να προφυλαχτείτε αποτελεσματικά

Του COVID-19, της γρίπης και της RSV λοίμωξης


Ένας δύσκολος χειμώνας αναμένεται να είναι ο φετινός, ο οποίος είναι μάλιστα και ο πρώτος μετά την άρση των υποχρεωτικών μέτρων προστασίας με τα οποία ζήσαμε τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια! Ένας χειμώνας όπου η πλειοψηφία των αναπνευστικών παθογόνων, επανέρχεται δυναμικά, μετά από την σχεδόν πλήρη εξαφάνιση και κυκλοφορία τους.

Βασικός πρωταγωνιστής δεν είναι από άλλος από τον ιό της γρίπης, ένας ιός που κυριαρχούσε ως αίτιο στις λοιμώξεις του αναπνευστικού κάθε χρόνο, ανελλιπώς. Συμπρωταγωνιστής, μαζί με τον SARS-CoV-2, ο ιός RSV (Respiratory Syncytial Virus), ένας ιός επίσης παλιός γνώριμος, μια και θεωρείται το βασικό αίτιο λοίμωξης κατωτέρου αναπνευστικού σε μικρά κυρίως παιδιά.

Γιατί όμως εξαφανίστηκαν οι παραπάνω ιοί και γιατί επανέρχονται φέτος δυναμικά, απειλώντας με τριπλή επιδημία, αποτελώντας σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης; 

shutterstock-1658787640.jpg

Βασικό αίτιο αποτελεί η πανδημία και πάλι. Σχεδόν τρία χρόνια, ο περιορισμός σε μετακινήσεις, ταξίδια, εργασιακούς χώρους και χώρους διασκέδασης, η καραντίνα, τα υποχρεωτικά μέτρα προφύλαξης, με κυρίαρχο αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ώθησε στην εξαφάνιση σχεδόν των αναπνευστικών παθογόνων. Παράλληλα ένας σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας εμβολιάστηκε έναντι του ιού της γρίπης, κυρίως τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, θεωρώντας πως το εν λόγω εμβόλιο θα τους προστατέψει πιθανώς και από την COVID-19 λοίμωξη.

Τι διαφορετικό συνέβη τον φετινό χειμώνα;

Τίποτε από τα ανωτέρω μέτρα κατά της πανδημίας δεν εφαρμόζονται πλέον, μια και έχουμε περάσει σε μία νέα, διαφορετική φάση της. Η φετινή επιδημική περίοδος ξεκίνησε χωρίς περιορισμούς, καραντίνες και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επιπλέον όμως, όλοι μας διαθέτουμε ελάχιστα ποσοστά ανοσίας με τους ανωτέρω ιούς, λόγω της μη επαφής μας με αυτούς τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό έδωσε το ελεύθερο έδαφος και τον χώρο τόσο στην γρίπη, όσο και στον RSV, αλλά και σε άλλους ιούς να επανακυκλοφορήσουν, να μας μολύνουν, να προκαλέσουν λοίμωξη, και μάλιστα σε μεγέθη πολύ μεγαλύτερα από αυτά των προηγουμένων ετών.

Το Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος, το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εδώ και αρκετό διάστημα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το ECDC, έχει ξεκινήσει την επιτήρηση και παρακολούθηση των ιών και της τριπλής αυτής επιδημίας, τόσο στην κοινότητα, όσο και στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Τι παρατηρούμε; 

Μία ολοένα αυξητική πορεία στην ανίχνευση κι επικράτηση των τριών αυτών ιών με κυρίαρχο πάντα τον SARS-CoV-2 και με τον ιό της γρίπης να εμφανίζει και πάλι την δύναμή του και μάλιστα αρκετά πιο νωρίς χρονολογικά σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους. Και αναμένουμε την κορύφωση της τριπλής αυτή επιδημίας το επόμενο διάστημα.

Μπορούμε όμως να προφυλαχτούμε από την επίθεση όχι μόνο ενός αλλά τριών ιών;

Βασικό μας όπλο είναι και πάλι ο εμβολιασμός με τον εμβολιασμό έναντι του ιού της γρίπης να είναι περισσότερο επιβεβλημένος φέτος από κάθε άλλη χρονιά!

Ας μην αφήσουμε λοιπόν τους ιούς να μας επιβληθούν κι ας προσπαθήσουμε να είμαστε ένα βήμα πριν από αυτούς, με σωστή στρατηγική!

Bio

17a3843-copy1.jpg

Η Γεωργία Γκιούλα είναι καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ιολογικής Εταιρείας, μέλος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος -επίσημο Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Γρίπης του European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)- και του Global Influenza Surveillance Network (GISN) κι εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος στις ειδικές επιτροπές του ECDC και του ΠΟΥ. Υπεύθυνη του Ηπατολογικού Εργαστηρίου Β΄ Παθολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειου. | Info: ggioula@auth.gr