fbpixel

Search icon
Search
Τρία «ναι» και ένα μεγάλο «όχι» για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
TASTE

Τρία «ναι» και ένα μεγάλο «όχι» για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Επιλέγουμε έξυπνα για μία ισορροπημένη διατροφή χωρίς τύψεις


Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα που κυριαρχούν οι νηστίσιμες επιλογές καθώς σηματοδοτεί την εκκίνηση της σαρακοστιανής νηστείας. Οι επιλογές είναι πολλές και πεντανόστιμες. Παρακάτω θα βρείτε τρία «ναι» και ένα «όχι» για να χαρείτε τη μέρα χωρίς να χαλάσετε απαραίτητα τη διατροφή σας αλλά κυρίως χωρίς να συνοδευτεί από τύψεις.

Ναι: Υπάρχουν πολλές θρεπτικές και ελαφριές επιλογές

shutterstock-2122782701.jpg

Το σαρακοστιανό τραπέζι περιλαμβάνει πολλές νόστιμες και θρεπτικές επιλογές χωρίς απαραίτητα να υπερβάλουν σε θερμίδες. Πρωταγωνιστές είναι τα θαλασσινά, τα οποία σε οποιαδήποτε μορφή εκτός από τηγανητά, παραμένουν χαμηλά σε θερμίδες. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, φώσφορο, βιταμίνη Β12, μαγνήσιο, σίδηρο κ.α. Διαλέξτε μεταξύ επιλόγων όπως γαρίδες ψητές ή σαγανάκι με κόκκινη σάλτσα, χταποδάκι ξυδάτο ή ψητό, σουπιές με σπανάκι ή/και μύδια αχνιστά. Επίσης μπορούμε να επενδύσουμε σε σαλάτες· σε περισσότερες από μία. Τα λαχανικά είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών και είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες. Διαλέξτε μεταξύ ωμών λαχανικών, ψητών ή βραστών επιλογών όπως σαλάτες με φυλλώδη λαχανικά, πολίτικη, βραστό μπρόκολο και κουνουπίδι, χόρτα εποχής ή ψητές πιπεριές. Προσοχή όμως, διαλέξτε απλές σαλάτες με λίγα επιπλέον υλικά (π.χ. κρουτόν, ξηρούς καρπούς κ.λπ.) τα οποία μπορεί να αυξήσουν το θερμιδικό περιεχόμενο χωρίς να το καταλάβετε. Τα όσπρια έχουν επίσης την τιμητική τους. Οι γίγαντες συνήθως βρίσκονται στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν κορεσμό εύκολα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Ναι: Δείτε τη νηστεία… με άλλα μάτια

Οι vegan επιλογές έχουν πλέον αυξηθεί στα εστιατόρια της πόλης, κάτι που κάνει και τη νηστεία πιο εύκολη στην πράξη και πιο ενδιαφέρουσα στη γεύση. Επιλογές όπως σεβίτσε ή καρπάτσιο γαρίδας ή χταποδιού, ωμά όστρακα με τα συνοδευτικά τους ή κάποιο ευφάνταστο πιάτο με βάση κάποιο όσπριο (και γιατί όχι το τόφου για τους πιο περιπετειώδεις) μπορούν να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο των νηστίσιμων επιλογών κάνοντάς τα πιο απολαυστικό και σίγουρα πιο ξεχωριστό. 

shutterstock-2376097479.jpg

Ναι: Στην ισορροπία των επιλογών

Υπάρχουν επιλογές την Καθαρά Δευτέρα που δε είναι χαμηλές σε θερμίδες, αντιθέτως μερικές αποτελούν θερμιδικές βόμβες. Η πιο χαρακτηριστική επιλογή της ημέρας που είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνα είναι ο ταραμάς. Αν και έχει ως βασικό υλικό το αυγοτάραχο, μία ελληνική υπερτροφή, περιέχει και μεγάλη ποσότητα λαδιού, ψωμιού και αλατιού. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τον αποφύγουμε πάση θυσία αλλά να αρκεστούμε σε μία μικρότερη ποσότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές που έχουμε διαθέσιμες. Επειδή η ισορροπία είναι το παν. Το ίδιο ισχύει για τις τηγανητές επιλογές όπως τηγανητές πατάτες, κολοκυθάκια (πιο ελαφριά από τις πατάτες) και τα μύδια ή άλλο τηγανητό θαλασσινό. Αρκεστείτε σε μικρότερη ποσότητα ώστε να πάρετε τη γεύση με ισορροπία. 

shutterstock-2353850789.jpg

ΌΧΙ στις τύψεις: επειδή δεν χωράνε σε οποιαδήποτε έξοδο

Η αργία και το φαγητό με αγαπημένους ανθρώπους αποτελεί μία σημαντική στιγμή χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Αν δεν έχετε διάθεση να «προσέξετε» τη διατροφή σας και θέλετε να το απολαύσετε χωρίς δεύτερες σκέψεις, προγραμματισμό και δομημένο πλάνο, τότε κάντε ακριβώς αυτό. Απολαύστε κάθε στιγμή, φάτε αυτό ακριβώς που θα θέλατε να καταναλώσετε και μην νιώσετε τύψεις. Μία μέρα εκτός προγράμματος δεν χαλάει την ισορροπημένη διατροφή, το αντίθετο μάλιστα… την ενδυναμώνει και την κάνει ακριβώς αυτό, ισορροπημένη.

Καλή όρεξη!
niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.