Η φετινή ανακοίνωση των The World’s 50 Best Bars 2025 απέδειξε πως η Αθήνα δεν αποτελεί πια μια ανερχόμενη σκηνή του bartending, αλλά μια παγκόσμια πρωταγωνίστρια. Τρία αθηναϊκά bar συγκαταλέγονται στην κορυφαία πενηντάδα του θεσμού και ένα ακόμη βρίσκεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα του κόσμου, μια επίδοση που τοποθετεί την ελληνική πρωτεύουσα ισότιμα δίπλα σε μητροπόλεις όπως το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και η Νέα Υόρκη.
Με μοναδική ταυτότητα, δημιουργικότητα και σεβασμό στη φιλοξενία, η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε κομβικό προορισμό του διεθνούς cocktail culture, προσελκύοντας επισκέπτες και επαγγελματίες απ’ όλο τον κόσμο.
Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Χονγκ Κονγκ, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της φετινής λίστας, φέρνοντας στην κορυφή για πρώτη φορά ένα ασιατικό bar, το Bar Leone.
Bar Leone: Η Ρώμη συναντά το Χονγκ Κονγκ

Το Bar Leone, δημιούργημα του Ιταλού bartender Lorenzo Antinori, αναδείχθηκε το καλύτερο bar του κόσμου για το 2025, σηματοδοτώντας ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που bar της Ασίας κατακτά την κορυφή του θεσμού. Άνοιξε τον Ιούνιο του 2023, εμπνευσμένο από τις ρωμαϊκές γειτονιές όπου μεγάλωσε ο δημιουργός του, και αποπνέει μια γνήσια hood ατμόσφαιρα. Το concept του βασίζεται στα 'cocktail popolari', απλά αλλά εξαιρετικά εκτελεσμένα ποτά, με ακρίβεια θερμοκρασίας, προσεκτική τεχνική και κορυφαία υλικά. Η αισθητική, με ξύλινες λεπτομέρειες και memorabilia της AS Roma, δημιουργεί έναν χώρο φιλόξενο, οικείο και ταυτόχρονα ποιοτικό. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, το Bar Leone ανέβηκε από τη δεύτερη θέση του 2024 στην κορυφή, αποδεικνύοντας πως η αυθεντικότητα και η συνέπεια μπορούν να υπερνικήσουν κάθε επίδειξη θεάματος.
Line Athens: Η βιωσιμότητα χέρι χέρι με τη δημιουργικότητα

Στην 8η θέση της φετινής λίστας, το Line Athens συνεχίζει να ορίζει την έννοια του σύγχρονου, συνειδητοποιημένου bartending. Δημιουργία των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπακούλη και Δημήτρη Νταφόπουλου, το bar στεγάζεται σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο με μεσογειακή αύρα και λειτουργεί γύρω από τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας. Παράγει τα δικά του φρούτα για τα κρασιά που σερβίρει, τα περίφημα “Why-ins”, ενώ οι ίδιες αρχές επεκτείνονται σε μπύρες, ψωμιά με προζύμι και μια σειρά από cocktail που συνδυάζουν φαντασία με ακρίβεια. Με δημιουργίες όπως η Delusional Margarita, το Line αποδεικνύει ότι η Αθήνα μπορεί να πρωτοπορεί σε ιδέες που συνδυάζουν γεύση, βιωσιμότητα και καλλιτεχνική έμπνευση.
Baba au Rum: Το διαχρονικό αθηναϊκό σύμβολο

Το Baba au Rum του Θάνου Προυναρούς κατέλαβε τη 27η θέση και βραβεύθηκε με το Rémy Martin Legend of the List Award, τιμή που απονέμεται σε bar με διαχρονική επιρροή και σταθερή παρουσία στη διεθνή σκηνή. Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, το Baba παραμένει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του ρούμι, φιλοξενώντας πάνω από 400 ετικέτες και προτείνοντας ποτά που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και τη δημιουργικότητα. Cocktail όπως το Supremus n°58, εμπνευσμένο από το Ti Punch, και το Beatnik Paloma με τεκίλα μεσκάλ και μαύρο κάρδαμο, εκφράζουν τον χαρακτήρα ενός bar που προσφέρει μια εμπειρία αυθεντικής επικοινωνίας και πολιτισμού.
The Bar in Front of the Bar: Το σημείο συνάντησης της Αθήνας

Στη 47η θέση συναντάμε το The Bar in Front of the Bar, μια μοναδική δημιουργία των Αλέξανδρου Τσελέπη, Κωνσταντίνου Θεοδωρακόπουλου και Συμεών Παπανικολάου. Ξεκινώντας ως προσωρινό pop-up μπροστά από το “Rumble in the Jungle”, εξελίχθηκε σε αυτόνομο σημείο αναφοράς της αθηναϊκής σκηνής. Με μινιμαλιστική αισθητική, χιούμορ και μια ψηφιακή πινακίδα που σχολιάζει την καθημερινότητα, το bar συνδυάζει μηδενική σπατάλη και δημιουργική ανακύκλωση υλικών, ανανεώνοντας καθημερινά τα signature ποτά του. Η φιλοσοφία του εκφράζει τη ζωντάνια και τον αυθορμητισμό της Αθήνας, καθιστώντας το αγαπημένο σημείο για όσους αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες.
Οι θέσεις που συμπληρώνουν τη 10άδα

Η πρώτη δεκάδα της λίστας επιβεβαίωσε τη διαρκή κυριαρχία των μεγάλων ονομάτων. Το Handshake Speakeasy στην Πόλη του Μεξικού, περσινό νούμερο ένα, κατέλαβε τη δεύτερη θέση και αναδείχθηκε Best Bar in North America, ενώ το Sips στη Βαρκελώνη, γνωστό για τη θεατρικότητά του, βρέθηκε τρίτο και τιμήθηκε ως Best Bar in Europe. Στην τετράδα και πεντάδα ακολούθησαν τα Paradiso (Βαρκελώνη) και Tayēr + Elementary (Λονδίνο), ενώ το Connaught Bar, σταθερό σύμβολο της λονδρέζικης φινέτσας, κατέλαβε την έκτη θέση. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν το Moebius Milano, που κέρδισε τον τίτλο Highest Climber, το Jigger & Pony στη Σιγκαπούρη και το Tres Monos στο Μπουένος Άιρες, το οποίο αναδείχθηκε Best Bar in South America.
Οι ειδικές διακρίσεις και βραβεία της βραδιάς

Τα Special Awards του θεσμού έδωσαν περαιτέρω λάμψη στη διοργάνωση:
Rémy Martin Legend of the List Award: Baba au Rum (Αθήνα)
Campari One To Watch Award: Bar Mauro (Μεξικό Σίτι)
Three Cents Best New Opening: Sip & Guzzle (Νέα Υόρκη)
Disaronno Highest New Entry: Mirror Bar (Μπρατισλάβα)
Siete Misterios Best Cocktail Menu: Backdoor Bodega (Penang)
Best Bar Design Award: Tigra + Disco Pantera (Σίδνεϊ)
Ketel One Sustainable Bar Award: The Cambridge Public House (Παρίσι)
Michter’s Art of Hospitality Award: Lady Bee (Λίμα)
Altos Bartenders’ Bartender Award: Uno Jang (Jigger & Pony, Σιγκαπούρη)
Roku Industry Icon Award: Simone Caporale (Sips, Βαρκελώνη)
Nikka Highest Climber Award: Moebius Milano (Μιλάνο)
Ένας θεσμός που αναδεικνύει τη γεωγραφία της έμπνευσης

Η φετινή λίστα συγκέντρωσε 50 bar από 29 πόλεις, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των τελευταίων ετών. Για πρώτη φορά συμμετείχαν bar από Μπρατισλάβα, Τίρανα και Guangzhou, ενώ συνολικά έχουν πλέον εκπροσωπηθεί 76 πόλεις στα 17 χρόνια του θεσμού. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται την πρωτοκαθεδρία με πέντε συμμετοχές, ενώ η Ελλάδα φιγουράρει ισάξια με Παρίσι και Τόκιο, αποδεικνύοντας ότι η αθηναϊκή σκηνή αποτελεί πλέον σταθερή δύναμη του παγκόσμιου bartending.
Η Αθήνα ως σταθερό σημείο αναφοράς

Με τρεις θέσεις στην κορυφαία πενηντάδα και μία ακόμη στη λίστα 51–100, η Αθήνα αποδεικνύει ότι αποτελεί μια καθιερωμένη μητρόπολη του cocktail, που συνδυάζει τεχνική, δημιουργικότητα και αυθεντικότητα. Από τη φιλοσοφία της βιωσιμότητας στο Line, τη διαχρονική γοητεία του Baba au Rum, έως τη φρέσκια ενέργεια του The Bar in Front of the Bar, η ελληνική πρωτεύουσα δείχνει πως η ποιότητα, το πάθος και η καινοτομία μπορούν να τη φέρουν ισάξια δίπλα στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.
Main Image Credits: @line.athens and @barleonehk