fbpixel

Search icon
Search
Τρεις πέτρινες κατοικίες στην Κέα συνθέτουν τον ορισμό του ελληνικού καλοκαιριού
DESIGN

Τρεις πέτρινες κατοικίες στην Κέα συνθέτουν τον ορισμό του ελληνικού καλοκαιριού

Με την υπογραφή των Bobotis+Bobotis Architects


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Bobotis+Bobotis Architects βρίσκεται πίσω από τα πιο σημαντικά projects, ενώ πρόκειται για την ομάδα που ανέλαβε και υλοποίησε την αναδιαμόρφωση του αεροδρομίου «Μακεδονία». Οι designers που βρίσκονται στο τιμόνι του γνωρίζουν πολύ καλά τι πάει να πει υψηλή αισθητική, δημιουργώντας τα πιο εντυπωσιακά και σύγχρονα κτίσματα που έχουμε θαυμάσει τα τελευταία χρόνια.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ολοκλήρωσαν ακόμη μία μοναδική κατοικία, αυτήν τη φορά στην πανέμορφη Κέα των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στο χωριό Βουρκάρι. Πρόκειται για τρεις πέτρινες ιδιωτικές κατοικίες που αντλούν έμπνευση από το τραχύ νησιωτικό τοπίο. Με θέα στη θάλασσα, αυτά τα κτίρια σχεδιάστηκαν για να συνδυάζονται με τη γύρω περιοχή, συνθέτοντας την έννοια του καλοκαιριού στην Ελλάδα.

bobotis-09.jpg


Κάθε κατοικία έχει δημιουργηθεί με τις ίδιες σχεδιαστικές αρχές, όπου το φυσικό φως εισέρχεται ανεμπόδιστο μέσω των ανοιχτών εσωτερικών χώρων, αλλά η ιδιωτικότητα των καταλυμάτων αποτέλεσε το Α και το Ω για την αρχιτεκτονική ομάδα. Κατασκευασμένα σε κεκλιμένο έδαφος, τα σπίτια συνδέονται τόσο μ' έναν κυκλικό δρόμο που επιτρέπει την εύκολη μετακίνηση γύρω από τα τρία κτίρια, όσο και μέσω μιας σειράς ημιυπόγειων πέτρινων σηράγγων που επιτρέπουν στους επισκέπτες να μετακινούνται απρόσκοπτα μεταξύ των κατοικιών.

Για κάθε κτίριο, ανοίγεται σε μια εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο. Υπάρχει, επίσης, ένα μικρό αμφιθέατρο για κινηματογραφικές προβολές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, οι εξωτερικοί χώροι έχουν τον τρόπο να απογειώνουν τις αισθήσεις και να μετατρέπονται στο απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο.

Σε όλο το εξωτερικό και το εσωτερικό, δίνεται έμφαση στη φύση. Κάθε κτίριο είναι κατασκευασμένο από τοπική πέτρα και οι προσόψεις συνδυάζονται με το ευρύτερο περιβάλλον. Κυκλαδικά φυτά έχουν φυτευτεί σε κάθε γωνία για να τονιστεί περαιτέρω αυτή η ολιστική προσέγγιση, ενώ ελαιόδεντρα και αγριολούλουδα περιβάλλουν τις κατοικίες. Στο εσωτερικό, κάθε υπνοδωμάτιο έχει θέα στη θάλασσα, ενώ στο πίσω μέρος των κτιρίων υπάρχουν κήποι που ενδείκνυνται για στιγμές χαλάρωσης.

bobotis-13.jpg


Ο φωτισμός έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία σχεδιασμού κι εξετάστηκε προσεκτικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φυσικό φως ενοποιεί τις διαφορετικές περιοχές του έργου, δημιουργώντας έναν χώρο διαβίωσης με συνοχή, ενώ ο τεχνητός νυχτερινός φωτισμός, χαρίζει ένα εκπληκτικό ατμοσφαιρικό vibe ακόμα και στην παραμικρή γωνία.

Ένα απόλυτα family-friendly περιβάλλον, που μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι, κάτι που οφείλεται στο ότι η αρχιτεκτονική ομάδα προτίμησε να κινηθεί περισσότερο με γνώμονα την πρακτικότητα και λιγότερο με βάση τα στοιχεία εντυπωσιασμού. Τα γήινα χρώματα πρωταγωνιστούν σε κάθε γωνία, εξασφαλίζοντας τέλεια ισορροπία με τις υπόλοιπες αποχρώσεις του νησιού.

Το κάθε σημείο της κατοικίας εξυμνεί τη μαγεία του καλοκαιριού και της φύσης -δύο στοιχεία τα οποία λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης για το αρχιτεκτονικό team. Η απλότητα αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο, ενώ το ξύλο, η πέτρα και το μάρμαρο είναι τα πρωταγωνιστικά υλικά κατασκευής κι εντοπίζονται όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του.

bobotis-21.jpg
Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Bobotis+Bobotis Architects