fbpixel

Search icon
Search
Travel freaks: Αυτός είναι ο υποτιμημένος προορισμός που τώρα κερδίζει έδαφος
ESCAPE

Travel freaks: Αυτός είναι ο υποτιμημένος προορισμός που τώρα κερδίζει έδαφος

Καζακστάν: Έντονη βλάστηση και ξεχωριστά πολιτιστικά θαύματα έχουν συμβάλει στην εισροή όλο και περισσότερων ταξιδιωτών του κόσμου


Είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Μπορεί κάποιος να γνωρίσει την ξεχωριστή γοητεία της, μέσα από τις φυσικές αντιθέσεις, που πρωταγωνιστούν από άκρη σε άκρη. Από εκτενείς αλυκές μέχρι βουνά με άγρια ομορφιά και από κρυστάλλινες λίμνες μέχρι δάση με άφθονη βλάστηση. Για πολλές δεκαετίες, το Καζακστάν, ήταν ταυτισμένο με έναν αρκετά υποτιμημένο ταξιδιωτικό προορισμό, καθώς θεωρούνταν ότι οι υλικοτεχνικές του υποδομές κυρίως είναι αδύνατον να προσφέρουν μια μοναδική και πολυτελή αισθητηριακή εμπειρία στον κάθε επισκέπτη. 

Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πολλοί είναι αυτοί, που αποφασίζουν να αλλάξουν πλεύση και να κατευθυνθούν στο συγκεκριμένο spot. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Kazakhstan International Tourism Fair: «Οι τουρίστες έχουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Καζακστάν. Από την αρχή του έτους, η τουριστική εισροή αυξήθηκε κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μέσα σε έξι μήνες, περισσότεροι από 320.000 ξένοι υπήκοοι το επισκέφθηκαν. Τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ανήλθαν σε 15,4 δισεκατομμύρια tenge.» 

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτό δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος φορέας. Το κράτος ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και πολιτιστικών δεσμών. Από το επόμενο έτος, οι πολίτες της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Βραζιλίας και άλλων 44 κρατών θα μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα χωρίς ταξιδιωτική βίζα εισόδου. Μια άλλη ενδιαφέρουσα τάση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η ανάπτυξη του οικολογικού εθνοτουρισμού στο Καζακστάν, όπου οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της χώρας, να βιώσουν τον πολιτισμό της, να μείνουν σε πραγματικά χωριά, με άλλα λόγια να γίνουν νομάδες για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ας γνωρίσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία του, που έχουν αναχθεί σε must - visit προορισμούς. 

Astana: Η luxurious πρωτεύουσα

shutterstock-259333595.jpg

Στις όχθες του ποταμού Ισίμ στο βόρειο-κεντρικό τμήμα του Καζακστάν, δεσπόζει η πρωτεύουσά του, η πόλη Astana. Διακρίνεται για την υπερσύγχρονη αρχιτεκτονική της, αλλά και την πλούσια πολιτιστική της κουλτούρα, καθώς περιλαμβάνει πλήθος μουσείων. Δύο κεντρικά ορόσημα, που είναι εγκατεστημένα στην καρδιά της, είναι το Παλάτι Ειρήνης και Συμφιλίωσης σε σχήμα πυραμίδας, σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα, Norman Foste, καθώς και το Μεγάλο Τζαμί της Αστάνα, το μεγαλύτερο στην Κεντρική Ασία και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Mangystau: Μια πρωτόγνωρη έρημος

shutterstock-1873531813.jpg

Σε απόλυτη αντίθεση, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, έχει κανείς την ευκαιρία να προηγηθεί στο Mangystau, έναν λαβύρινθο από έρημες εκτάσεις, ορεινές κορυφογραμμές και εκτεταμένα οροπέδια. Τις εντυπώσεις κλέβει το λευκό χρώμα, το οποίο επικρατεί, κάνοντας το μέρος να μοιάζει με έναν minimal πίνακα ζωγραφικής. Σημαντικό του τοπόσημο είναι το ιερό βουνό Otpan, που αποτελεί το υψηλότερο σημείο της περιοχής. 

Ritz-Carlton Almaty: Η 5* εμπειρία φιλοξενίας 

shutterstock-1706272999.jpg

Σε μια προνομιακή θέση στο κέντρο της πόλης Almaty, η οποία αποτελεί το επιχειρηματικό και πολιτιστικό κέντρο του Καζακστάν, κυριαρχεί το πεντάστερο ξενοδοχείο Ritz-Carlton Almaty, προσφέροντας πολυτελή καταλύματα και ανώτερες υπηρεσίες. Ο επισκέπτης μπορεί να αποβιβαστεί από τον ουράνιο ανελκυστήρα στο eclecti lobby του 30ου ορόφου και να λάβει ένα υπέροχο καλωσόρισμα, το οποίο τονίζεται από την εκπληκτική θέα. Info: Esentai Tower Business Center, Esentai Tower, Al-Farabi Avenue, Almaty 050040 

Turfan: Η traditional κουζίνα σε πρώτο πλάνο

turfan-924424.jpg

Στην όχθη του ποταμού Ishim, το εστιατόριο Turfan αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για να γευτεί κανείς τις ξεχωριστές γεύσεις της Uyghur κουζίνας, στην οποία πρωταγωνιστούν το ψητό πρόβειο κρέας, το κεμπάπ και το ρύζι. Ξύλινη διακόσμηση και πανοραμική θέα συνοδεύουν άρτια την κάθε εμπειρία γευσιγνωσίας. Info: Azerbaijan Mambetov St 10, Astana 020000